Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Visita a les restes arqueològiques descobertes d’una vil·la romana al solar de l’antiga fàbrica La Estrella de Badalona

22/07/2019 ::            

Convocatòria de premsa

La vil·la que ara surt a la llum és la primera que s’ha pogut excavar en extensió a Badalona i es tracta d’una gran explotació agrària situada a 500 metres de la ciutat romana de Baetulo

Demà dimarts, 23 de juliol, a les 12 hores, tindrà lloc una visita tècnica adreçada als mitjans de comunicació per explicar les restes arqueològiques que han aparegut al solar de l’antiga fàbrica La Estrella, a la Rambla de Sant Joan de Badalona. El punt de trobada és el carrer del Torrent de la Batllòria, cantonada amb el carrer de Maragall. Les explicacions tècniques aniran a càrrec de l’arqueòloga del Museu de Badalona, Clara Forn, i d’Iñaki Moreno (ATICS S.L.), director de la intervenció arqueològica. L’acte també comptarà amb la presència de l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, i del secretari general del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Ferran Falcó.

Per motius de seguretat cal que totes les persones que hi accedeixin portin sabata tancada.

Descoberta una vil·la romana

La intervenció arqueològica que s’està portant a terme al solar de l’antiga fàbrica coneguda com l’Estrella, situada a la Rambla de Sant Joan, ha permès documentar una vil·la romana de 2.633 m2. Es tracta d’una gran explotació agrària, situada a 500 metres de la ciutat de Baetulo, en la qual es localitzen, a més de l’edifici principal, diferents zones productives relacionades amb les feines agrícoles: un conjunt de sitges -utilitzades per emmagatzemar cereals o llegums-, quatre dipòsits -dos amb una capacitat de milers de litres-, un camp de dolia -contenidors ceràmics de gran capacitat que es podien utilitzar per a la fermentació del vi- i un gran edifici que podria servir de magatzem.

Situada al territorium de Baetulo, és lògic pensar que es tracta d’una important explotació vitivinícola que, gràcies a la troballa d’una inscripció, podríem relacionar amb Marcus Porcius, el gran productor local de vi que distribuí el seu producte per tot l’Imperi.

L’excavació, realitzada en extensió en un solar de 4.395 m2, també ha posat al descobert elements constructius romans que, a falta de l’estudi posterior, semblen tenir connotacions funeràries. D’altra banda, s’ha recuperat material ceràmic del segle V (vaixella fina de taula de procedència gal·la) que permetrà elaborar un discurs sobre una època de la qual no es tenia informació fins ara, i una espectacular llàntia de terracota en forma de gladiador, de factura molt detallista, veritablement excepcional.

A més de la vil·la, també s’han documentat estructures que van fins a l’època moderna, de manera que es pot parlar d’una ocupació humana continuada en aquesta àrea.

Aquesta intervenció és un pas previ a l’execució urbanística de l’ARE l’Estrella i està promoguda pel Consorci urbanístic de les Àrees Residencials Estratègiques de l’Estrella i de Sant Crist, format per INCASÒL, empresa depenent de la Generalitat de Catalunya, i l’Ajuntament de Badalona. El Consorci va encarregar a INCASÒL la realització d’aquesta intervenció arqueològica, que va ser adjudicada a l’empresa d’arqueologia ÀTICS, SL i està supervisada pel Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya i el Museu de Badalona. Està previst que aquesta intervenció arqueològica finalitzi els propers mesos.

Badalona, 22 de juliol de 2019

twitter @AjBadalona