El mosaic forma part de l’exposició “Bacus, les màscares del déu” i decorava l’estança d’una domus localitzada al solar de l’Hort d’en Fluvià, al carrer de Pujol
Amb motiu de l’exposició “Bacus, les màscares del déu”, que el Museu de Badalona inaugura el dijous 28 de març, es podrà veure per primera vegada un mosaic figuratiu, únic a Baetulo, que al·ludeix al déu Bacus. El mosaic, fet de morter i tessel·les blanques i negres, decorava l’estança d’una domus localitzada al solar de l’Hort d’en Fluvià, al carrer de Pujol. Aquesta casa, per tant, era propera a les domus dels Dofins i de l’Heura.
La troballa es va fer l’abril del 2018, durant la segona fase d’una excavació arqueològica, que començà el 2006 i que va posar al descobert una terrisseria artesanal del moment fundacional de la ciutat (s.I aC), i un decumanus amb construccions a banda i banda.
En l’excavació preventiva del 2018, es van localitzar, molt malmeses, la continuïtat de les estructures esmentades, a més de les restes d’una domus, de la qual es conserven 5 habitacions en bateria. En una d’aquestes estances es va trobar un mosaic d’extraordinària decoració, on apareix la representació d’una pantera, un cap de cabra i uns craters de vi. La peça va ser traslladada al Museu, abans que les estructures arquitectòniques es cobrissin per tal de conservar-les in situ. En el futur una part d’aquestes estructures seran visitables.
El mosaic, després de la restauració, ens deixa veure parts del cos d’una pantera, animal que la tradició iconogràfica romana vincula a la figura del déu Bacus. Així, aquesta peça serà una de les més significatives, que podrem veure a la mostra Bacus. Les màscares del déu, que s’inaugura aquest proper dijous, 28 de març, a les 19 hores.
Badalona, 26 de març de 2019