Aquests residus provenen del mar, on van arribar a causa de les pluges del dia 17
Dissabte i diumenge es va reforçar el servei de neteja amb vehicles 4×4, garbelladores i persones que recollien les restes vegetals manualment
Durant aquest cap de setmana s’han recollit a les platges de Badalona 31.000 kg de residus que es trobaven a la sorra provinents del mar, on van arribar a causa de les tempestes dels últims dies. L’AMB, encarregada del manteniment i neteja de la sorra de la platja, va reforçar aquest servei davant la gran quantitat de residus presents al litoral de Badalona, especialment sòlids d’origen vegetal. Concretament, dissabte es va fer un reforç de neteja mecànica a primera hora del matí amb quatre vehicles 4X4 i 15 persones per neteja manual i diumenge es va treballar amb dues garbelladores i també amb reforç de personal.
Els residus al litoral, un problema recurrent
La presència de sòlids flotants és un problema generalitzat a tot el Mediterrani que influeix en major o menor grau a les costes, en funció dels corrents i del vent, i de la forma fins i tot de la platja. En el cas de Badalona aquesta problemàtica és especialment important a causa de la seva localització en el tram central de la costa en forma de badia. A més, la influència dels dos vents que bufen a Badalona, el Llevant (procedent del Maresme) i el Garbí (procedent de Barcelona), i dels corrents fa que els residus flotants siguin arrossegats i es quedin concentrats al litoral badaloní.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) l’any 2005 ja va fer un estudi de l’origen dels sòlids flotants al mar que tenia com a conclusions que l’origen era divers, que fonamentalment venien de la terra, dels sistemes de sanejament però també a través de les rieres i rius que acaben al mar. De fet, la situació d’aquest cap de setmana, està relacionada amb la pluja del dia 17 quan van caure 20l/m² en 30 minuts. Donada la tipologia de residu, sobretot canyes i restes vegetals com troncs i fulles, sembla que les aportacions més importants que han acabat a les platges de la ciutat s'hagin donat a través de rieres i torrents i una petita part provinguin del sistema de sanejament.
En episodis de pluges abundants, el sistema de clavegueram no pot absorbir el gran cabal que es genera. El col·lector interceptor de Llevant que porta les aigües residuals cap a l’estació depuradora del Besòs no té prou capacitat per conduir el gran volum d’aigua i per tant, aquesta surt, barrejada amb aigües residuals pels sobreeixidors que hi ha al llarg de tot el litoral. A Badalona en tenim 13. La qualitat de l’aigua queda alterada per contaminació microbiològica i per tant cal posar bandera vermella. Un cop passat aquest temps, la qualitat es restableix. Els dies posteriors a les pluges poden aparèixer sòlids que havien quedat al fons i que amb els corrents poden aflorar.
Badalona, 22 de juliol de 2019