Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Presentat a Badalona el programa Ocell de Foc: Joves, espais de vida, i trencament d’estigmes

30/03/2023 ::

El programa té com a objectiu l’atenció integral a joves d’entre 16 i 30 anys, especialment d’aquells i aquelles amb problemàtica de salut mental

El Centre Cultural El Carme ha acollit aquest dijous la presentació a Badalona del programa Ocell de Foc: Joves, espais de vida, i trencament d'estigmes. Badalona i Sant Adrià de Besòs són dues de les poblacions del Barcelonès Nord on el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya impulsa el programa. En el cas de Badalona, aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Badalona i del teixit social i associatiu de la ciutat.

El programa Ocell de Foc té com a objectiu l’atenció integral a joves d’entre 16 i 30 anys, especialment d’aquells i aquelles amb problemàtica de salut mental, i el seu acompanyament cap a l'autonomia personal i la construcció d'una vida independent, proporcionant-los les eines i els recursos per assolir la inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu.

La presentació del programa ha comptat amb la presència d’Isabel Garcia, subdirectora general de Treball en la Diversitat de la Generalitat de Catalunya; Andrea Zapata, regidora de Joventut, Participació ciutadana i Coordinació Territorial; David Torrents, tercer tinent d'Alcaldia i regidor de l'Àmbit de Protecció Social a les Persones i Impuls Comercial; Àlex Montornès, primer tinent d'Alcaldia i regidor de l'Àmbit d'Impuls de Ciutat i Reconstrucció COVID; i Javier Luque, de la gerència de la Cooperativa d’Iniciativa Social Gedi al Barcelonès Nord

La subdirectora general de Treball en la Diversitat de la Generalitat de Catalunya ha explicat durant la presentació que “aquesta iniciativa busca crear xarxa i comunitat i establir aliances territorials perquè les accions no siguin puntuals, sinó que esdevinguin estructurals i ens ajudin a revertir les tendències i problemàtiques de salut mental que existeixen actualment a les nostres societat”

El programa s'està implantant a tot el territori català. A Badalona, ha arribat de la mà del nucli Barcelonès Nord 1. Aquest nucli està format per entitats del territori que treballen conjuntament per a trencar estigmes i parlar obertament sobre salut mental. Les entitats "sentinella" que formen part del Nucli són: Cooperativa GEDI, Associació Salut Mental Barcelonès Nord, Badalona Capaç, ASAUPAM i La Rotllana. Alhora, hi ha un conjunt d'entitats i administracions que hi col·laboren contribuint en la creació d'una xarxa comunitària forta per impulsar el programa. Aquests entitats "satèl·lit" són: l'Ajuntament de Badalona, la Fundació Llegat Roca i Pi, la Fundació Formació i Treball, la Fundació Vidal i Barraquer i Badalona Serveis Assistencials (BSA).

La regidora de Joventut, Participació ciutadana i Coordinació Territorial, Andrea Zapata ha agraït "la implicació del teixit associatiu de la ciutat en aquest programa, que ens ha d’ajudar a trencar tots els estigmes i també a ser conscients de les situacions i problemàtiques que ha d’afrontar el jovent i els recursos que són necessaris per poder dur-los a terme”.

Atendre 2.000 joves en dos anys

La previsió del programa és atendre 2.000 joves en dos anys en aquest territori, el 15% dels quals amb malestar emocional o problemàtiques de salut mental. El pressupost que s'hi destina és de 380.000 euros. En l'àmbit de país, el projecte compta amb un pressupost de 9,9 milions d’euros i un total de 22 Nuclis.

El tercer tinent d'Alcaldia i regidor de l'Àmbit de Protecció Social a les Persones i Impuls Comercial, David Torrents, ha afirmat que "és un orgull tenir un associacionisme i un jovent que empeny les institucions per tirar endavant projectes com el Ocell de Foc, una eina que ens ajudarà a buscar solucions de present i que, a la vegada, és una inversió de futur per a la ciutat".

Per la seva part, Àlex Montornès, primer tinent d'Alcaldia i regidor de l'Àmbit d'Impuls de Ciutat i Reconstrucció COVID ha destacat que "aquest és un projecte que hem d’abordar transversalment des de totes les àrees de les institucions per aconseguir trencar els estigmes de la salut mental i arribar a tot el nostre jovent”.

Visió integral i vocació de servei públic

Des del programa Ocell de Foc s’ofereixen diferents serveis als i les joves de la comunitat, sempre amb una visió integral i amb vocació de servei públic:

    Trenquem estigmes: salut mental i sensibilització destinada a joves i a la ciutadania en general per tal de trencar idees preconcebudes i estigmes socials, prioritzant el treball en xarxa.

    Inserció laboral i acadèmica: recerca de feina i definició d’un itinerari formatiu

    Iniciatives juvenils: a partir de les motivacions i inquietuds dels i les joves, s’organitzen grups, activitats i emprenedoria.

    Coaching: es treballen els objectius personals, el benestar emocional. S’acompanya la persona en el seu desenvolupament vital.

El gerent de la cooperativa Gedi al Barcelonès Nord, Javier Luque, afirma: "Un dels principals objectius de l’Ocell de Foc és la focalització en generar espais de trobada juvenils, on puguin parlar del que senten i del que els hi passa. Comunicant sobre salut mental sense tabús i trencant mites, on el jovent no senti vergonya ni por per demanar ajuda, convertint-se així en un espai segur i de referència".

Badalona, 30 de març de 2023

twitter @AjBadalona