Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Pas definitiu per a la transformació de l’antiga fàbrica CACI de Badalona en un centre tecnològic

15/12/2022 ::            

L’Ajuntament de Badalona i la UPC han signat l’Acord de col·laboració que detalla les actuacions a realitzar per a la creació d’aquest espai de coneixement tecnològic i de fabricació digital

L’Ajuntament de Badalona i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han fet avui un pas definitiu per al futur de l’antiga fàbrica CACI i transformar-la en un espai de coneixement tecnològic i de fabricació digital. L’antiga fàbrica tèxtil, situada a tocar del passeig Marítim de Badalona i amb 4.341 m2 de superfície, serà la seu de la Fundació CIM UPC, el centre tecnològic de la UPC de referència mundial en l’àmbit de la Fabricació Avançada i de la Indústria 4.0.

Aquest migdia l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro; el rector de la UPC, Daniel Crespo; el primer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Badalona, Àlex Montornès, i el director general de la Fundació CIM de la UPC, José María Cabrera, han signat a la sala de premsa de l’edifici El Viver l’Acord marc de col·laboració per al desenvolupament del projecte de creació d’un espai de coneixement tecnològic i de fabricació digital a l’antiga fàbrica CACI.

Aquest Acord, que se subscriu després de l’Acord d’intencions del passat mes d’abril, és l’eina que permet a partir d’ara procedir a les execucions de les obres, accedir a les dotacions pressupostàries i establir el model de governança i de gestió per fer realitat la conversió de l’antiga fàbrica CACI en un centre d’investigació tecnològica, en un espai de fabricació digital, de docència de postgrau i formació professional. A més, la voluntat de l’Ajuntament i la UPC, expressada en l’Acord, és que la privilegiada situació de la CACI afavoreixi les oportunitats per connectar la ciutadania amb propostes tecnològiques que han d’esdevenir clau en el futur, i així, proporcionar oportunitats de divulgació científica i d’aprenentatge.

Com a primera actuació a executar a la qual es compromet l’Acord signat és la realització de l’estudi tècnic preliminar que valori el cost de les obres i instal·lacions necessàries per al trasllat de la Fundació CIM a l’edifici CACI que l’Ajuntament de Badalona es compromet a encarregar en els pròxims mesos. En aquest sentit, l’Ajuntament disposa en el pressupost d’inversions del 2022 de la quantitat de 3,5 milions d’euros per a l’adequació i habilitació de l’edifici.

Pel que fa a l’estructura de govern i de gestió, tant del projecte com del mateix espai CACI, estarà formada inicialment per un Comitè de Govern, un Consell Consultiu, i la Direcció executiva. Així mateix, es proposa una presidència i vicepresidència per part de l’Ajuntament de Badalona i per part de la UPC, rotatòries cada dos anys naturals, començant el dia 1 de gener de 2023.

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha manifestat que “avui és un dia històric perquè posem fi al deute que teníem contret amb el futur de la CACI i aquest espai emblemàtic de la ciutat. Ens hem de felicitar perquè la triple col·laboració de l’Ajuntament amb la UPC i la Fundació CIM va justament en la línia de situar Badalona com a un espai per a la investigació i que es projecta al futur com a ciutat capdavantera”. L’alcalde ha afegit que: “aquesta aposta del Govern municipal és ferma i prova d’això és la inversió ja aprovada de 3,5 milions per l’Ajuntament i 3 milions d’euros més procedents dels pressupostos generals de l’Estat”.

El primer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Badalona, Àlex Montornès, ha assenyalat que: “avui presentem el Pla Funcional per a l’edifici de la CACI amb l’objectiu que la instal·lació de la Fundació CIM-UPC en aquest espai emblemàtic de la nostra ciutat sigui una realitat ben aviat. Així, el Govern municipal fa una aposta clara pel desenvolupament econòmic, per la innovació i per la recerca universitària, però també obre la CACI a la ciutadania, posant les persones al centre de les polítiques públiques”.

El rector de la UPC, Daniel Crespo, ha afirmat que: "avui fem un pas més en aquest camí que ens ha de portar a fer de la CACI un espai on la recerca, la innovació, el servei al teixit empresarial i la vinculació entre tecnologia i ciutadania es retroalimentin en benefici de Badalona i de tota la seva àrea d’influència. La CACI és un projecte que ens obre a noves oportunitats".

Distribució dels espais de l’antiga fàbrica CACI

Previsió dels usos dels espais

Planta Baixa (PB): Ateneu de Fabricació de Badalona i Planta Pilot del CIM

Primera Planta (P1): Incubadora/coworking I4.0 i Planta Pilot

Segona Planta (P2): Aules Formació

Tercera Planta (P3): Oficines personal tècnic FCCIM i Zona Expositiva

Quarta Planta (P4): Administració i Serveis Generals

Cinquena Planta (P5): Direcció General i Sala de Juntes

Badalona, 15 de desembre de 2022

twitter @AjBadalona