El Ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat en la sessió ordinària celebrada el dimarts 28 de setembre una moció sobre l'impuls i millora del sistema de formació professional a Catalunya.
La moció proposa els següents acords:
PRIMER.-Fer públic el mapa de l’oferta de cicles formatius (CCFF) a tota Catalunya i elaborar un mapa de necessitats formatives al territori, prèvia prospecció del mercat a Badalona, dels agents econòmics i socials i del Consell de la Formació professional, tenint en compte la perspectiva de gènere i la orientació que es realitza als instituts i altres centres formatius, i treballar una correcta planificació de cara al proper curs escolar.
SEGON.- Incrementar l’oferta pública de cicles formatius com a mínim amb 38.000 noves places a Catalunya, i 1200 a Badalona, especialment de grau mig, i garantir plaça al conjunt d’alumnat que sol·liciti plaça arreu del territori, en la família professional sol·licitada sempre i quan hi hagi necessitats sectorials, i preveure l’increment de professionals i equipaments necessaris arreu del territori.
TERCER.- Destinar els recursos necessaris per reforçar el suport als docents i als professionals del sistema educatiu, oferint-los la formació permanent més adequada, i establint plans i programes de formació permanent del professorat com element fonamental de la qualitat del sistema de formació professional, i abaixar les ràtios per a millorar la qualitat de l’atenció formativa a l’alumnat que cursa un cicle formatiu de formació professional, ja sigui presencial o a distància. Fer extensiva aquesta formació als tutors-formadors d’empreses, en cooperació amb les organitzacions del sector.
QUART.- Incrementar la inversió en el manteniment dels centres educatius que realitzen cicles formatius, especialment en materials, maquinària tecnicocientífica i equipaments diversos. I adaptar les aules, els tallers i laboratoris dels centres que imparteixen FP.
CINQUÈ.- Elaborar un Pla contra l’abandonament escolar prematur, especialment en els cicles formatius de grau mig, per tal de reduir de manera prioritària les taxes d’abandonament escolar prematur, impulsant un pla i mesures innovadores de suport a la continuïtat educativa dels col·lectius en risc, fomentant la flexibilitat entre etapes i habilitant itineraris i trajectòries que es converteixin en segones o noves oportunitats per a l’alumnat.
SISÈ.- Establir un sistema de beques integral i equitatiu que contempli les necessitats i les despeses de l’estudiant de formació professional, aportant fons propis com a Generalitat que complementin i facin augmentar els fons de la convocatòria estatal del Ministeri que aviat serà traspassada a Catalunya.
SETÈ.- Potenciar l’orientació professional com a servei públic d’acompanyament en el disseny d’itineraris formatius i professionalitzadors.
VUITÈ.- Millorar el servei d’informació i orientació al llarg de la vida posant la persona en el centre del sistema de formació i qualificacions professionals, promovent punts d’informació autoritzats o acreditats de manera equilibrada a nivell territorial i/o sectorial, i en col·laboració amb els Departaments corresponents.
NOVÈ- Intensificar els estudis STEM entre els i les joves, amb accions positives per superar l’ampli biaix de gènere existent.
DESÈ.-Instar al govern municipal a incentivar, assessorar i promoure la coresponsabilitat i la col·laboració de centres formatius empreses, PIMES, micropimes, associacions empresarials, associacions de comerciants i altres agents socials de Badalona com a pilar fonamental per a una formació professional dual d'excel·lència.
ONZÈ- Instar a la Generalitat de Catalunya que faciliti les dades sobre la preinscripció i matrícula en la formació professional a la nostra ciutat.
DOTZÈ- sol·licitar un dictamen al Consell de la Formació professional de Badalona sobre la situació de la Formació professional a la nostra ciutat.
TRETZÈ.-Traslladar aquests acords a la Mesa del Parlament de Catalunya, a la Conselleria d’Educació, a les entitats municipalistes de la FMC i l’ACM, als centres de Formació Professional de Badalona, al Consell Escolar Municipal, a la Federació d’Empresaris de Badalona, a les organitzacions sindicals majoritàries de Badalona i a la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona i a FAMPAS.
La moció ha estat aprovada amb els vots favorables del grup municipal de Junts per Catalunya, Badalona en Comú Podem, Guanyem Badalona en Comú, PSC i PP i amb l’abstenció d’ERC-A-MES.
Badalona, 29 de setembre de 2021