El Ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat en la sessió ordinària celebrada el dimarts 25 de febrer una moció per refermar el compromís de Badalona amb l'antifeixisme i la recuperació de la memòria històrica.
La moció proposa els següents acords:
PRIMER. – Refermar el compromís de Badalona en la lluita contra el feixisme i el racisme i en favor de la convivència en la diversitat.
SEGON. – Que les entitats i l’Ajuntament continuem promovent actes en favor de la memòria històrica antifeixista de la nostra ciutat i defensi els valors de la democràcia, la justícia universal, els drets humans, socials i laborals, així com els valors de la diversitat cultural, religiosa, de gènere i d’orientació sexual.
TERCER. – Que l’Ajuntament estudiï jurídicament la fórmula per denegar l’ús d’espais, com els equipaments públics i la via pública, a col·lectius i formacions polítiques que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere, d’orientació sexual o política. Denegant el permís a entitats que facin enaltiment del franquisme, el nazisme, el genocidi o el racisme, o facin mostres d’odi als qui no pensen de la mateixa manera.
QUART. – Que l'Ajuntament segueixi netejant de la via pública, en la major brevetat possible, la propaganda d'activitats que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere, d’orientació sexual o política, o de qualsevol altre tipus, evitant així que a la ciutat s’hi trobin pintades, cartells, adhesius o fullets publicitaris discriminatoris.
CINQUÈ. – Que l'Ajuntament, amb els recursos de què disposa, faci el possible per prevenir i actuar en la identificació dels col·lectius o individus que exhibeixin simbologia feixista o franquista a l'espai públic o que facin activitats o propaganda d'activitats que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere, d’orientació sexual o ideològica.
SISÈ. – Que l'Ajuntament, una vegada més, condemni formalment tots els actes públics i les declaracions que facin apologia del racisme, la xenofòbia, els genocidis o la discriminació contra els drets humans.
SETÈ. – Que l'Ajuntament denunciï públicament, amb contundència i fermesa qualsevol agressió feixista, racista, masclista o LGBTIfòbica que es produeixi a la ciutat, doni suport a les persones agredides, faciliti els mitjans que tingui a l’abast per reparar els danys físics i morals causats a la persona agredida, i valori la possibilitat de personar-se com a acusació popular. Donar suport a les persones encausades en defensa de l’antifeixisme a Badalona.
VUITÈ. – Sol·licitar al Govern de l’Estat la derogació de la Llei Mordassa
NOVÈ. – Que l’Ajuntament demani al govern de l’Estat que continuï amb l’impuls i el desenvolupament i destini una major dotació pressupostària a la Llei de Memòria Històrica i la reparació de les víctimes del franquisme.
DESÈ. – Que l'ajuntament continuï amb la tasca de dignificació per tal d’oferir més visibilitat als espais dedicats a la Memòria Històrica de la ciutat, com ara la reparació del Monument de record als deportats als camps de concentració Nazis. Al mateix temps, proposem que s’endegui un estudi per a la creació d'un espai digne d'homenatge a totes les víctimes i persones represaliades de la nostra ciutat pel feixisme durant la guerra civil, la dictadura i el feixisme a Europa.
ONZÈ. – Que l’Ajuntament faci arribar aquest compromís a les entitats municipalistes ACM (Associació Catalana de Municipis) i FCM (Federació Catalana de Municipis), a la Plataforma Antifeixista de Badalona, a la Plataforma Badalona Acull, als instituts i escoles de Santa Coloma de Gramenet, a l’UCFR (Unitat contra el Feixisme i el Racisme), a la Xarxa Mai Més, a SOS Racisme i a tots els grups amb representació al Parlament de Catalunya.
La moció s’ha aprovat amb els vots favorables dels grups municipals de Junts per Catalunya, Badalona en Comú Podem, ERC-Avancem-MES, Guanyem Badalona en Comú i el PSC. El Grup Municipal del Partit Popular ha votat en contra.
Badalona, 26 de febrer de 2020