18 centres educatius de la ciutat participen en el programa “Menors ni una gota” per canviar hàbits i forjar actituds responsables entre els menors
Des d’aquest mes de novembre i fins a l’abril vinent els alumnes de 18 centres educatius de Badalona participen en el programa “Menors ni una gota” per rebre formació preventiva respecte al consum d’alcohol”. Impartit per la Fundación Alcohol y Sociedad, aquest programa que ja té una trajectòria de 18 anys, té com a objectiu lluitar contra el consum de begudes alcohòliques entre els menors; reduir el nombre d’adolescents que beuen alcohol; retardar l’edat d’inici en el consum i minimitzar la quantitat d’alcohol que consumeixen aquells adolescents que ja beuen.
La formació es realitzarà a alumnes des de 1er d’ESO fins al Batxillerat dels centres de Badalona que es van inscriure prèviament en aquesta iniciativa. Aquest centres són: Escola Arrels – Esperança, Escola Arrels – Blanquerna, Col·legi Badalonès, Escola Betúlia, Col·legi Boix, Col·legi Cultural, IES Badalona VII, IES Baetulo, IES Barres i Ones, IES Enric Borràs, IES La Llauna, IES Pompeu Fabra, Centre d’Estudis Joan Maragall, Escola Maria Ward, Escola Minguella, Escola NJ Praga, Escola Ramiro de Maeztu i Escola Jesús Maria.
Els adolescents rebran dues sessions per grup, tant de teòrica com de pràctica per grup d’una hora de durada cadascuna, en què s’abordaran qüestions com les conseqüències del consum abusiu d’alcohol a curt i llarg termini, els efectes de l’alcohol en la conducció, com actua l’alcohol en l’organisme i quins són els motius pels quals els menors d’edat haurien de fer un consum zero d’alcohol. Així mateix s’aporta informació rigorosa per desmentir els mites que els menors tenen associats al consum d’alcohol i els seus efectes.
Les formacions impartides per la Fundación Alcohol y Sociedad es basen en la creença que per canviar hàbits i forjar actituds responsables entre els menors la via més eficaç és l’educació. L’Institut Deusto de Drogodependències assenyala que en 7 de cada 10 casos els menors que reben aquestes formacions canvien positivament els seus hàbits pel que fa al consum de begudes alcohòliques.
La iniciativa compta amb el suport del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Badalona i s’emmarca dins la “V Setmana de Sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol” organitzada per la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Amb el lema “L’alcohol és responsabilitat de tothom” la campanya d’enguany vol posar l’accent en la importància de la prevenció comunitària, remarcant que és una tasca per a la qual és necessària la implicació de tota la societat, tenint en compte sobretot a les famílies, els educadors i els mateixos menors.
Badalona, 15 de novembre de 2018