El primer alcalde democràtic de la ciutat després de la dictadura ha rebut aquest reconeixement al saló de plens de l’Ajuntament
El periodista badaloní Enric Juliana ha estat l’encarregat de fer la glosa destacant la figura humana i política de Màrius Díaz
Màrius Díaz i Bielsa, primer alcalde democràtic de Badalona després de la dictadura franquista, és des d’aquesta tarda fill adoptiu de la ciutat. Aquesta distinció, en forma de diploma acreditatiu, així com la insígnia de plata de la corporació, l’ha rebuda de mans de l’actual alcalde, Álex Pastor, en un saló de plens on, a més dels actuals regidors i regidores, han estat presents els familiars, els regidors i les regidores electes l’any 1979 així com alcaldes i alcaldesses de la ciutat des de la recuperació de la democràcia.
El nomenament d’en Màrius Díaz com a fill adoptiu va ser aprovat pel Ple de l’Ajuntament de Badalona en la sessió ordinària del passat 28 de gener
Glosa de la figura humana i política de Màrius Díaz
L’alcalde de Badalona, Álex Pastor, ha donat la benvinguda a l’acte i, posteriorment, ha donat pas a les intervencions de David Torrents, del grup municipal de JuntsxCat Badalona; Aïda Llauradó, de Badalona en Comú Podem; Anna Maria Lara, d’ERC-Avancem-MES; Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú; i Xavier García Albiol, del Partit Popular. Com a denominador comú totes les intervencions han coincidit a destacar la figura històrica i política d’en Màrius Díaz i la seva labor de posada en marxa d’un ajuntament i d’uns serveis municipals oberts a la ciutadania, intentant donar resposta a les grans mancances i necessitats d’una societat que s’obria a uns nous temps de democràcia, llibertat i participació.
El periodista badaloní Enric Juliana ha posat de relleu la trajectòria humana i política en una glosa de qui fou el primer alcalde de Badalona després del restabliment de la democràcia l’any 1979, encapçalant la candidatura del PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya). i fins a l’any 1983.
Enric Juliana, director adjunt del diari La Vanguardia, i col·laborador a diferents mitjans de comunicació, entre altres facetes polièdriques de la seva dilatada trajectòria professional, és també, un profund coneixedor de les vicissituds de la transició política a la democràcia, així com dels canvis viscuts a ciutats com Badalona.
En la seva intervenció Juliana ha assenyalat que recordant la trajectòria d’en Màrius Díaz no ha volgut caure en la nostàlgia. “El temps passat mai no va ser millor. El temps passat, simplement, va ser diferent. 1979 va ser diferent. Aquell va ser un moment d’innovació en alguns moments irrepetibles” i afegeix que “possiblement conté lliçons encara útils”.
Juliana ha fet un recorregut per la Badalona industrial que va veure com la ciutat “esdevenia un dels epicentres de l’acceleració de la vida en aquest país” i ha recordat com en Màrius “ha estat sempre home d’acció. Fer construir i executar. Una personalitat amb una vitalitat extraordinària i contagiosa” i ha posat d’exemple com a principis dels seixanta imprimia fulls del partit comunista en una màquina ciclostil amagada al seu taller, quan la publicació i la distribució de propaganda estava durament penada per la dictadura.
Juliana ha repassat les inquietuds culturals i polítiques fins a encapçalar la llista municipal del PSUC com a la més votada a Badalona l’1 d’abril del 1979. Aquell primer ajuntament, explica Juliana, va donar prioritat a problemes com el sanejament de la platja; la reducció de la contaminació atmosfèrica, el planejament urbanístic racional, el desplegament dels serveis socials; la construcció d’escoles públiques; la posada en marxa i la connexió amb la ciutat de l’hospital Germans Trias i Pujol; nous mercats, nous centres cívics, equipaments esportius, protecció del patrimoni històric; consolidació de les Festes de Maig i una política de consens en favor de la normalització de la llengua catalana…”en definitiva, es van afrontar els problemes de fons, sabent que els resultats no sempre serien immediats”. Enric Juliana ha conclòs que l’homenatge a en Màrius Díaz ho és també “a tota la gent que va fer possible el canvi democràtic a la ciutat”.
Després de la glosa del periodista Enric Juliana, l’alcalde ha cedit la paraula a Màrius Díaz, el qual ja com a fill adoptiu de Badalona ha agraït molt emocionat aquest reconeixement.
Reconeixement ciutadà
Després d’aquest acte de reconeixement institucional, Màrius Díaz, s’ha dirigit al Teatre Principal on un grup d’amistats i de representants de la societat civil de Badalona, amb el suport de l’Ajuntament, han organitzat un altre acte, que a més del reconeixement de la figura pública de Màrius Díaz, també té l’objectiu d’apropar-la i de donar-la a conèixer a totes aquelles persones que no la van viure de primera mà. En l’acte, conduït per la periodista de Badalona Comunicació, Montse López, hi han participat els periodistes badalonins Lídia Heredia i Enric Juliana.
Us adjuntem, en format PDF, la glosa sencera d’en Màrius Díaz que ha fet el periodista i escriptor Enric Juliana.
Badalona, 28 de febrer de 2020