Aquest dijous a la tarda s’han lliurat els guardons de les edicions de 2020 i 2022 al Teatre Zorrilla de Badalona
Immaculada Violant i el programa ‘Coses de Casa’ de Ràdio Ciutat de Badalona han rebut el premi honorífic
Aquest dijous el Teatre Zorrilla de Badalona ha acollit l’acte de lliurament del Premi Trencant Invisibilitats corresponent a les edicions de l’any 2020, quan va haver d’ajornar-se a causa de la pandèmia, i de l’any 2022. L’edició de l’any 2021 no es va convocar per les restriccions sanitàries. El guardó, que està concedit pel Consell Municipal de les Dones de Badalona, s’atorga com a reconeixement a trajectòries vitals, socials i professionals de dones i col·lectius que ajuden a posar fi als models patriarcals de la societat.
En l’edició corresponent a 2020, la dissetena del premi, la guanyadora en la categoria Trajectòria Individual ha estat Maite Inglés, vicepresidenta honorífica de la plataforma Deixem de Ser Invisibles. En la categoria Projecte s’ha lliurat el guardó a Picam Dragons, un equip de bot dragó (competició de canoes) integrat per dones que han patit càncer de pit. També s’ha fet entrega d’un premi honorífic que s’ha atorgat a Immaculada Violant, tècnica del Servei d’Informació i d’Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Badalona.
En la divuitena edició, la de l’any 2022, el premi en la categoria Trajectòria s’ha atorgat a la tenista Maria Celma, pionera d’aquest esport a Badalona. El projecte guardonat ha estat l’entitat sense ànim de lucre Ponts per la Pau, que treballa per la promoció de l’educació i la cultura de la pau. Finalment, el programa radiofònic Coses de casa de Ràdio Ciutat de Badalona, ha rebut el premi honorífic.
Perfil de les candidatures guanyadores:
Maite Inglés:
Maite Inglés i Mas va néixer a Badalona l'any 1950. Durant la seva infància va patir poliomielitis, malaltia que li deixà una discapacitat que afectà la seva mobilitat. Tot i això, va estudiar magisteri i exercí a l'escola pública Llibertat de Badalona. Desgraciadament, al cap d'uns anys va patir un ictus que va posar en perill la seva vida, i que contra tot pronòstic va poder superar. Tanmateix, a conseqüència d'aquesta afectació va perdre pràcticament la parla i el seu cos va quedar molt paralitzat. Malgrat tot el deteriorament físic, des de 2003 Inglés és sòcia fundadora de la Plataforma de Deixem de Ser Invisibles, on treballa activament en la defensa dels drets de les persones amb discapacitats a Badalona i la sensibilització dels infants envers les dificultats d'altres infants amb diversitat funcional. A més a més, tot i les seves mancances comunicatives es manté activa, participant i establint contacte a través de les xarxes socials amb diferents entitats, siguin de caràcter social, polític o veïnal. El guardó vol reconèixer Maite Inglés el seu exemple com a dona lluitadora que ha afrontat nombroses dificultats per construir una societat més inclusiva.
Picam Dragons:
Picam Dragons és un equip de bot dragó (competició de canoes) integrat per dones que han patit càncer de pit. Va néixer l’any 2019 amb la voluntat de ser una eina per a les pacients que havien superat la malaltia en la seva etapa de recuperació. La formació d’aquest equip permet a les seves integrants establir vincles amb persones en la seva mateixa situació i crear una forta xarxa de suport. A la vegada, les dones de Picam Dragons lluiten per combatre les seqüeles del càncer, ja que aquest esport ajuda a disminuir el lymphodema (obstrucció dels canals limfàtics de la zona de l’aixella que impedeix el drenatge i provoca la inflamació d’aquesta part del cos). Amb el premi a aquest projecte es posa en valor la seva tasca per encarar el futur amb optimisme a través de l’esport i per construir un potent nucli de sororitat.
Immaculada Violant
Immaculada Violant és un referent de l’atenció a les dones a la ciutat, on ha treballat 33 anys com a tècnica del Servei d’Informació i d’Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Badalona. Violant va ser una de les impulsores del primer Centre d’Atenció a les Dones i de la Regidoria de la Dona i va treballar sempre per a que les dones ocupessin més espais públics i guanyessin més visibilitat. El seu treball a la ciutat va fer canviar dinàmiques, va trencar barreres i és un dels factors més importants per la consolidació dels grups de dones que existeixen actualment a la ciutat. A més, Imma Violant ha estat un referent en l’acompanyament a dones que vivien situacions de violència masclista i ha treballat per transmetre pacientment el seu llegat i coneixements a la resta de treballadores municipals.
Maria Celma:
Maria Celma Nadal és una tenista que va néixer a Badalona l'any 1931. La seva relació amb la raqueta comença als anys seixanta a una pista de frontó. En aquell moment practicava sola i no va ser fins anys després quan va començar a jugar a les pistes de la Cross, que era una fàbrica de químiques on les pistes estaven reservades als seus treballadors. Així i tot, un conegut va permetre que ella hi pogués tenir accés també. Més tard va anar a jugar a les pistes de la fàbrica de cosmètica Vera que estava situada a la riera d'Alella. Als anys setanta va començar a jugar al Club de Tenis Mas Ram, on el seu marit Vicenç Giménez va ser el primer president del Club. Allà no hi havia gaires dones per jugar i quasi sempre tenia homes com a contrincants. Després d'uns anys va jugar al Club de Tenis Badalona i va competir en l'àmbit de tots els equips de Catalunya. Jugava tant a individuals com a dobles i tant amb homes com amb dones. Amb gairebé 91 anys recorda amb molta il·lusió que va estar jugant fins als 70 anys i va guanyar més de 55 copes, entre elles la Copa Catalunya.
Maria Celma és una dona que ha estat tota la seva vida vinculada a l'esport femení, i tot i la seva important trajectòria i la seva aportació a l'esport badaloní no ha estat mai reconeguda. Celma és una dona que ha estat invisibilitzada i molta gent la coneix més per haver estat dona del primer president del Club de Tenis Mas Ram que per tot el que va guanyar. Amb l'atorgament d'aquest premi es vol evidenciar que gràcies a persones com ella avui moltes dones poden jugar a les diferents escoles esportives de la ciutat amb equips 100% femenins.
Ponts per la Pau
Ponts per la Pau és una entitat sense ànim de lucre que treballa de manera voluntària per la promoció de l'educació i la cultura de la pau i la
igualtat. L'associació desenvolupa els seus projectes inicialment a Badalona, on es dedica a l'orientació i la formació d'aquelles persones immigrades en situacions de dificultat i que tenen problemes per comunicar-se en la llengua del nostre país. La seva filosofia és fomentar l'autoconfiança i la resiliència de les persones per a fer-los més independents.
L’entitat no té personal assalariat i totes les aportacions que aconsegueix es destinen a millorar i donar un bon servei en les activitats que organitzen.
Coses de casa
Coses de casa és un espai radiofònic que durant els darrers anys i fins al passat mes de juliol s’ha emès a la Ràdio i Televisió de Badalona. Es tractava d’una tertúlia en què les famoses ‘iaies de Badalona’ (inicialment Rosalia Pons, Maria Antonia Carbó, Rosa Garriga i Carme Sánchez), repassaven i comentaven l’actualitat amb un to distès i humorístic salpebrat amb anècdotes personals i comentaris enginyosos. L’espai, que estava conduit pel periodista Carles Tornero, era una eina d’empoderament tant per a les dones, com per a la gent gran, ja que demostrava que les tertulianes podien parlar de qualsevol tema d’una manera desinhibida trencant el tòpic que les persones d’edat avançada no tenen vida pròpia.
Durant l’acte d’entrega del Premi Trencant Invisibilitats, la 2a tinenta d’alcaldia i regidora de l’Àmbit d’Educació, Feminismes i LGTBIQ+, Ciutadania, Participació i Agenda 2030, Aïda Llauradó, ha destacat que “és molt necessari continuar reconeixent totes les dones que treballen incansablement per fer societats més justes i igualitàries i que ajuden a posar fi al model patriarcal imperant, que genera violències estructurals per a les dones”.
Badalona, 17 de novembre de 2022