Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Badalona 2019

21/06/2019 ::

Lluís Gea, Jesús Girón, Anna Vilar i Àngels Aymar han sigut els guanyadors de les categories de narrativa, poesia, narrativa juvenil i teatre breu, respectivament

L’Espai Betúlia de Badalona va acollir aquest dijous a la tarda l’acte d’entrega dels Premis Literaris Ciutat de Badalona 2019, que inclouen guardons corresponents a quatre categories diferents (narrativa, poesia, narrativa juvenil i teatre breu). L’actriu Mar Serra va ser l’encarregada de conduir l’entrega dels guardons i de fer públic el veredicte emès pel jurat.

Els premis consisteixen en la publicació de les obres guanyadores a càrrec de l’Editorial Viena Edicions (narrativa i poesia), Ànima Llibres (narrativa juvenil) i Pont del Petroli (teatre) i en una dotació en metàl·lic de 3.000 € per al premi de narrativa, 2 000 € per al premi de poesia, 2.000 € per al premi de narrativa juvenil i 1.000 € per al premi de teatre.

Aquest any s’han presentat un total de 194 obres, la xifra més alta d’originals fins al moment. D’aquestes, 76 optaven al premi de poesia, 65 al de narrativa, 24 al de narrativa juvenil i 29 al premi de teatre. Les obres han arribat principalment d’arreu dels Països Catalans, tant del Principat, com del País Valencià i de les Illes Balears. També han arribat exemplars de Madrid, Ciutat de Mèxic, Itàlia i Alemanya.

28è premi Ciutat de Badalona de Narrativa – 32è premi Països Catalans-Solstici d’Estiu

El guanyador en aquesta categoria ha estat Lluís Gea Martínez amb Zoòtrop, una obra en la que destaquen els arguments originals dels relats i la reflexió sobre la cultura televisiva del món actual.

Lluís Gea (Badalona, 1977) és diplomat en Turisme, que ha estat la seva activitat professional fins al moment. És també estudiant d’Humanitats. L’any 2018 va guanyar el Premi Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil amb l’obra Flors per a la Júlia (Ànima Llibres, 2018). Actualment està en vies de publicar la seva segona novel·la, Mr Poppy.

19è premi Betúlia de Poesia-Memorial Carme Guash

El poeta Jesús Girón Araque ha estat el guardonat per la seva obra poètica El bosc de bambú. El jurat ha destacat la coherència estructural i formal de l’obra guanyadora, que ofereix una interpretació del món des de la filosofia i la poesia oriental tradicional incorporant elements històrics ben documentats i dirigits al tractament de temes universals com l'avarícia, la corrupció, la sexualitat o el buit existencial. L’obra fa ús d’una àmplia gamma de recursos formals.

Jesús Giron Araque (Calles, València, 1956) és llicenciat en Geografia i Història i també en Ciències de l’Educació. Actualment jubilat, ha estat mestre de primària i professor de valencià en secundària. Ha guanyat diversos premis de poesia entre els quals destaca el XVIII premi de poesia Jaume Bru i Vidal de Sagunt (2015) amb Inventari de fragilitats. Ha participat també en publicacions col·lectives com ara l’ Antologia de Poetes de l’Ebre (2009), Degoteig. Poetes & Cia (2018) o El vers als llavis: Homenatge a Carles Salvador (2019). Ha publicat els poemaris Llibre de contemplació (Germania, 2013) i Inventari de fragilitats (Onada Edicions, 2016). Manté el blog de difusió de la poesia, El Cau del Calpurni i forma part del col·lectiu d’escriptors de Camp de Túria, LletrAdeta.

21è premi Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil

Tot plegat semblava una broma de l’autora Anna Vilar Roca ha estat l’obra premiada pel jurat gràcies a la seva temàtica actual i la varietat narrativa emprada. El relat aborda l'assetjament escolar d'una forma crítica i original fent ús de diversos punts de vista que esdevenen les diverses veus que teixeixen una història rica i complexa.

Anna Vilar Roca (Barcelona, 1956), actualment jubilada, va ser mestra del Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Ha treballat en diverses escoles públiques en diferents poblacions. A l’Hospitalet de Llobregat és on ha estat més anys i on ha format part d’equips directius com a cap d’estudis i directora d’una escola de màxima complexitat. Ha publicat tres novel·les a l’editorial La Galera: Vet aquí que set reis una vegada (1982), El Saber Perdut (1983) i I un dia serà demà (1985). També ha col·laborat amb contes per a llibres de text per l’editorial Edebé. Tot i que ha estat uns anys sense publicar, mai ha deixat d’escriure.

12è premi de Teatre Breu Andreu Solsona

La guanyadora d’aquesta categoria ha estat l’obra titulada Aquestes meves veus de l’autora Àngels Aymar i Ragolta. L’escrit és una crònica sobre l’escriptora Maria Aurèlia Capmany que transita entre el present, els records, el passat i l'anècdota del personatge d'una manera àgil i entenedora, en la qual l'autora demostra un gran domini del relat teatral actual.

Àngels Aymar (Barcelona, 1958) és actriu, dramaturga i directora d’escena. Llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona, Aymar ha escrit una trentena d’obres, guardonades, representades, traduïdes i publicades en diverses llengües. A més d’en diverses obres de teatre, ha actuat també al cinema i en sèries de televisió. Entre els seus últims treballs destaquen, com a autora i directora, 100Femmes, al Grec de Barcelona (2013) i a Holanda i Corea del Sud (2014); a New York, Hearts Beating Like Drums, representada al Wild Project Theater (2015), l’obra Città al Primer Festival de Teatre Alternatiu La Floresta (2017) i Enverinades, a Barcelona (2018) i a Siena (2019). Enguany participa en diferents performances inspirades en l’obra de Guinovart.

Badalona, 21 de juny de 2019

twitter @AjBadalona