Durant el darrer curs els logopedes del centre van introduir aquestes eines i han comprovat que els infants milloren la seva socialització i tenen més facilitats d’aprenentatge
L’equip de logopedes de l’Escola d’Educació Especial Llevant, un centre de Badalona de titularitat municipal que atén infants i joves de 3 a 16 anys amb discapacitat intel·lectual i necessitats de serveis i recursos específics i individualitzats, treballa des de fa temps amb diverses eines per tal de facilitar la comunicació dels seus alumnes. Aquestes eines són conegudes amb el nom de SAAC (Sistemes Augmentatius i Alternatius de Comunicació) i consisteixen en sistemes gestuals i d’imatges que habitualment estan basats en imatges pictogràfiques. En els darrers anys, gràcies als avenços tecnològics, han aparegut en el mercat els comunicadors dinàmics, que són una solució eficaç i sense límits a la comunicació. Són dispositius fàcils d’utilitzar, amb sortida de veu, intuïtius i que es poden adaptar a les necessitats de cada alumne.
Gràcies a una dotació de dispositius de comunicació dinàmica que va fer l’AMPA de l’escola, el curs 20-21 es va iniciar un programa pilot d'introducció d’aquestes eines a un grup de quatre alumnes. Després de l’avaluació dels resultats, els logopedes del centre han pogut comprovar que amb l’ús d’aquests dispositius s’incentiva molt la comunicació dels usuaris, que han avançat molt i han passat, en alguns casos, de fer únicament demandes específiques (de menjar o joguines que els agraden) a fer comentaris i explicacions sobre situacions passades o futures, preguntes, canvis de tema, etc. A més, les eines de comunicació dinàmica ofereixen als alumnes la possibilitat de participar molt més activament de les dinàmiques de l’aula, ja que el vocabulari d’aquests dispositius és il·limitat i permet adaptar-se a moltes situacions de la vida tant escolar com familiar.
Amb aquests resultats, els logopedes del centre consideren que, donant resposta a la comunicació en sentit ampli, es redueix significativament la frustració que provoca als alumnes el fet de no ser comprès pels altres i s’eviten problemes de conducta, facilitant aprenentatges i, sobretot, la socialització i la inclusió dels infants. És per això que els professionals de l’Escola Llevant volen continuar ampliant el grup d’alumnes que puguin disposar d’aquestes eines i seguir millorant la seva atenció.
En l’enllaç següent es pots consultar una mostra gràfica dels resultats de l’aplicació d’aquestes eines al centre:
Badalona, 5 d’octubre de 2021