El document recull la construcció de dos espigons a la platja de la Mora, la retirada de l’escullera actual que hi ha a la Barca Maria i aportacions de sorra en ambdues platges
Els informes de l’AMB indiquen que les platges metropolitanes retrocediran més de 20 metres en 30 anys si no s’actua amb un pla estructural de resiliència
L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha fet uns estudis de la dinàmica litoral del sud metropolità i una proposta d’actuacions de millora i protecció del litoral metropolità nord que conclouen que les platges de l’àrea retrocediran més de 20 metres en 30 anys si no s’actua amb un pla estructural de resiliència. Davant aquesta situació, l’AMB demana al Govern espanyol un pla d’estabilització del litoral metropolità i allarga la mà per coordinar-lo.
La proposta de l’AMB per a millorar les costes metropolitanes del nord està basada en els estudis previs per a l’estabilització de les platges de Badalona, Sant Adrià i Montgat i intenta donar solucions a llarg termini. En el cas de Badalona, les mesures que es plantegen s’adapten a les particularitats, necessitats i condicions geogràfiques de cada platja. Les alternatives presentades són les següents:
Platja de la Mora
Construir dos espigons: un al nord, aprofitant estructures existents i fent créixer una part submergida, de tal manera que es configuraria un nou tram de 45 m de longitud. El segon seria al sud, amb 95 metres de llarg. La sorra aportada, quantificada en 65.000 m3, hauria de ser gruixuda, d’una mida de gra d’1 mm. A més, cal una estructura submergida de retenció de sorres situada paral·lelament a la platja i amb 2 m de francbord.
Platja de la Barca Maria.
Retirar l’escullera actual al peu del talús del passeig i substituir-la per un tub de geotèxtil omplert de sorra, igual que el que el Ministeri ha executat a la platja de Gavà. Si la platja es troba en un estat precari i arriba un temporal, aquesta infraestructura garanteix que no hi haurà soscavaments i no es posarà en risc el passeig. A banda del geotub, caldria fer aportacions inicials de sorra d’1 mm de diàmetre i un total de 58.500 m3.
Per tirar endavant aquestes propostes i totes les que afecten el litoral metropolità, l’AMB ofereix la màxima col·laboració tècnica i institucional als organismes competents i allarga la mà a la Generalitat i al Govern espanyol per començar plegats un pla de resiliència del litoral en un marc de cooperació interadministrativa. Aquestes mesures segueixen dues estratègies diferents: actuacions urgents i a curt termini consistents en aportacions de sorra en les platges que ho requereixin, i un pla de resiliència a mitjà i llarg termini que sigui estructural i permeti recuperar i conservar les platges metropolitanes.
Amb l’objectiu de contextualitzar els resultats de l’estudi, aquest divendres al matí s’ha fet una sortida pel litoral metropolità amb el Quetx Badalona. Abans de la sortida del vaixell des del port de Badalona, l’alcalde Rubén Guijarro ha agraït “la proposta de l'AMB, ja que necessitem que totes les administracions s'impliquin per anar plegats i aconseguir que la nostra ciutat i tota l’àrea metropolitana tingui el millor litoral possible”. Guijarro ha explicat que “des del Govern municipal ens hem reunit diverses ocasions amb el Ministeri per a la Transició Ecològica per trobar solucions per frenar la regressió a les nostres platges, especialment la de la Barca María”. “Necessitem un pla per estabilitzar i consolidar el nostre litoral no només a curt termini, sinó també en les pròximes dècades”, ha reivindicat l’alcalde.
Badalona, 28 d’octubre de 2022