Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

L’alcaldessa accidental de Badalona, Aïda Llauradó, demana a la ministra d’Hisenda que ajudi als ajuntaments perquè es troben a primera línia d’una situació excepcional econòmicament i social

28/04/2020 ::    

L’Ajuntament de Badalona demana al Govern de l’Estat flexibilitzar la regla de despesa de les corporacions locals per tenir més recursos per atendre la ciutadania

L’alcaldessa accidental de Badalona, Aïda Llauradó, ha demanat al Govern de l’Estat, a través de la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, que es flexibilitzi l’aplicació de la regla de despesa als ajuntaments per augmentar els recursos econòmics i es puguin “abordar les polítiques necessàries per protegir a la població de les conseqüències de la pandèmia”.

La regla de despesa és el límit màxim en el qual les administracions públiques poden incrementar les seves despeses en relació amb l’any anterior i es basa en estimacions de creixement de l’economia i el fixa el Govern de l’Estat. Actualment està situada en el 2,9% per a les corporacions locals, després que el Govern de l’Estat va pujar-la una dècima el passat mes de febrer.

Amb l’objectiu de frenar aquest impacte social, s’explica en aquesta petició, el Govern d’Espanya ha articulat una sèrie de mesures financeres i pressupostàries per tal de facilitar l’actuació dels ajuntaments en l’exercici de les seves competències de protecció i promoció social. Un dels exemples ha estat permetre destinar el superàvit pressupostari dels ajuntaments de 2019 a finançar despeses d’inversió destinades a Serveis Social i a la promoció social. Una mesura que permet impulsar accions de protecció social de les persones vulnerables.

Molts ajuntaments no es poden acollir a aquestes disposicions normatives per falta de disponibilitat del superàvit, per incompliment del període mitjà de pagament o per altres restriccions que posen per davant el pagament del deute a poder fer front i donar resposta a la crisi que estem vivint. “Per això cal una actuació valenta del govern de l'Estat per resoldre positivament aquesta reivindicació del municipalisme i permetre l'ús del superàvit i de la totalitat dels romanents per part dels ens locals”.

L’alcaldessa recorda en la seva comunicació a la Ministra d’Hisenda que “els ajuntaments tenim un paper essencial en la gestió d’aquesta crisi i, com a tal, ho estem desenvolupant en la mesura de les nostres possibilitats, per atendre a tota la població que, d’un dia per altre, s’ha vist immersa en una situació excepcional econòmicament i social”.

Aïda Llauradó en la seva petició a la ministra d’Hisenda remarca que la demanda també està avalada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i sol·licita que es permeti als ajuntaments, com l’administració més propera a la ciutadania, “atendre de manera adequada a la població. Volem uns ajuntaments al servei de la gent i que donin resposta a les necessitats dels seus veïns i veïnes i esperem que el Govern d’Espanya també vagi en aquesta direcció i assumeixi la proposta que li fem arribar”, afegeix l’alcaldessa accidental de Badalona.

Badalona, 28 d’abril de 2020

twitter @AjBadalona