L’objectiu principal és fomentar i facilitar la recollida selectiva de l’oli que els ciutadans fan servir per cuinar a casa seva
La campanya “D’oli a la pica, ni mica!”, que va obtenir el passat mes de juny el primer premi en la XIII edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus en la categoria d’administracions públiques, es torna a posar en marxa i ho fa arribant a tots els districtes de la ciutat gràcies a la incorporació de 10 nous establiments al projecte. L’objectiu fonamental és facilitar la recollida selectiva de l’oli que els ciutadans fan servir per cuinar. Aquest oli, si no és reciclat correctament, pot ocasionar greus problemes tant pels ecosistemes aquàtics com per a la xarxa de clavegueram.
La iniciativa va néixer l’any 2021 de la mà del ja desaparegut Grup Forquilla Badalona amb la intenció de sensibilitzar la població sobre aquesta problemàtica ambiental i ampliar la xarxa de punts de recollida existents amb la col·laboració dels establiments de restauració. En aquest sentit, gràcies a la campanya, es recollirà l’oli domèstic usat tant a les deixalleries com a qualsevol dels establiments de restauració adherits que estaran degudament identificats amb un cartell visible des del carrer.
A més de les deu noves incorporacions, la campanya “D’oli a la pica, ni mica!” està sempre oberta a qualsevol establiment de restauració que vulgui adherir-se contactant directament amb l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, trucant al telèfon 93 483 26 71.
Tots els elements informatius de la iniciativa contenen un codi QR que dirigeix als usuaris al web municipal, on es pot consultar en qualsevol moment el llistat actualitzat dels establiments col·laboradors, així com informació general sobre la campanya.
Recollir l’oli usat a casa
La col·laboració ciutadana en la recollida d’oli domèstic usat és essencial per evitar les greus conseqüències ambientals que provoca la contaminació de l’aigua amb oli. Per aquest motiu, com a part de la campanya, es repartiran, fins a esgotar existències, uns embuts que s’adapten a la rosca de la majoria d’ampolles de plàstic per tal de facilitar a la ciutadania poder guardar l’oli usat de manera còmoda abans de portar-lo a algun dels punts de recollida. A més, les persones que portin l’oli domèstic usat als restaurants col·laboradors, rebran com a obsequi, i fins a esgotar existències, una pastilla de sabó feta amb oli reciclat. Les pastilles s’elaboren de manera artesanal a Badalona, a la Fundació DM Sant Josep de Pomar, que dona feina a persones vulnerables i en risc d’exclusió social.
La regidora de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, Rosa Trenado, ha remarcat la importància “d'implementar la campanya a tota la ciutat i que hi hagi establiments col·laboradors en tots els districtes, ja que d'aquesta manera es facilita a la ciutadania l’accés al reciclatge d'oli usat a la vegada que es consciencia sobre la importància de reciclar-lo en lloc de llençar-lo pel desguàs.
Badalona, 24 de gener de 2023