L’acte es farà demà dimarts, 1 d’octubre, a les 19 hores, al Centre Cívic La Salut coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran
L’Ajuntament de Badalona lliurarà de forma col·lectiva, demà dimarts, 1 d’octubre, a les 19 hores, al Centre Cívic La Salut (avinguda del Marquès de Sant Mori cantonada amb el carrer de Quevedo), el premi a totes les persones i institucions que han fet possible que Badalona rebés, aquest passat dimecres a Dinamarca, el guardó de la Comissió Europea que l’acredita com a ciutat de referència en matèria d’innovació en envelliment actiu i saludable.
L’acte, que coincideix amb el Dia Internacional de la Gent Gran i que s’emmarca dins la programació de la Quinzena de l’Envelliment Actiu, serà presidit per l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, i per la gerent de Badalona Serveis Assistencials (BSA), Pilar Otermin. Posteriorment es farà un col·loqui on es podrà conèixer les actuacions en matèria d’envelliment actiu i saludable que es fan a Badalona i acabarà, a les 19.50 hores, en un taller de risoteràpia.
Aquest reconeixement, obtingut amb la valoració màxima possible (quatre estrelles), és fruit de la tercera convocatòria del programa de l’Associació Europea per a la Innovació en Envelliment Actiu i Saludable (EIP on AHA per les sigles en anglès d’European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing). Els llocs de referència premiats, com Badalona, es distingeixen per disposar d’estratègies integrals per avançar en la innovació per a l’envelliment actiu i saludable d’acord amb un model que inclou la implicació de nombrosos agents: les autoritats del territori, el sector sanitari i d’atenció social, el món acadèmic, la societat civil i la indústria.
Aquest reconeixement se suma al guardó assolit en l’anterior convocatòria de l’any 2017, tot i que en aquesta edició s’ha doblat la puntuació obtinguda.
Un ecosistema de més de 30 agents
La candidatura de la ciutat ha estat impulsada des de Badalona Serveis Assistencials (BSA), l’organització sanitària municipal que forma part de l’ecosistema format per més de 30 agents i associacions que fan al municipi mereixedor d’aquest guardó. Aquest ecosistema inclou actors d’aquests àmbits:
– Sector públic: Ajuntament de Badalona, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Atenció Primària Institut Català de la Salut, Institut Municipal de Serveis Personals, Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació, Institut Guttmann i Badalona Serveis Assistencials.
– Sector empresarial: Open Evidence, TUSGSAL, Ipsilon Consulting, Costaisa Group, IN2, Farmàcia Bernat, Àngels Empresa Inserció Laboral i beHIT.
– Sector acadèmic i de recerca: EURECAT, Universitat Oberta de Catalunya, Escola d’art i superior de disseny Pau Gargallo, Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Tries i Pujol.
– Tercer sector: Casal Gent Gran Can Canyadó, Casal Gent Gran Can Mercader, Casal Gent Gran Nova Lloreda, Casal Gent Gran Pep Ventura, Casal Gent Gran Pomar, Casal Gent Gran Antònia Boada, Casal Gent Gran Congrés, AFABSS (Alzheimer Association), Amics de la Gent Gran de Badalona, Associació de Veïns i Veïnes del Centre, Associació de Veïns i Veïnes de Dalt la Vila i Coll i Pujol, Fundació la Pedrera, Fundació Llegat Roca i Pi.
El treball conjunt d’aquests actors ha permès crear a Badalona una xarxa d’acció que actua en diferents línies d’envelliment actiu i saludable. El principal valor afegit de la ciutat en aquest sentit és que, més enllà de les institucions municipals i els proveïdors de salut, Badalona és capaç de generar projectes participatius gràcies al teixit social.
Badalona, 30 de setembre de 2019