Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

L’Ajuntament de Badalona impulsa una campanya per evitar que es llencin residus als embornals del carrer que acaben arribant al mar

08/06/2022 ::            

La iniciativa consisteix en la instal·lació d’unes plaques amb la inscripció “El mar comença aquí, no hi llencis res” al costat de 60 embornals de carrer distribuïts per tots els districtes de la ciutat

La campanya, que s’ha posat en marxa en el marc del Dia Mundial dels Mars i Oceans que se celebra avui 8 de juny, compta amb la col·laboració de les Escoles Verdes de Badalona i de l’Escola d’Art Pau Gargallo

En el marc del Dia Mundial dels Mars i Oceans que se celebra avui dimecres 8 de juny, l’Ajuntament de Badalona ha impulsat la campanya “El mar comença aquí”, que vol conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d’evitar que es llencin residus als embornals del carrer, ja que aquests acaben arribat a l’aigua i contaminant el nostre litoral. La iniciativa consisteix en la instal·lació d’unes plaques amb la inscripció “El mar comença aquí, no hi llencis res” al costat de 60 embornals de carrer distribuïts per tots els districtes de la ciutat. El disseny de les plaques incorpora la imatge d’un dofí inspirada en el mosaic romà de la Casa dels Dofins i posa èmfasi en la relació que Badalona ha tingut amb el mar al llarg de la seva història.

La campanya vol evidenciar la connexió existent entre els residus flotants que trobem a les platges i al mar i aquells residus que s’abandonen a la via pública o s’introdueixen directament en els embornals, encara que aquests estiguin allunyats de la costa. Un exemple dels residus que acaben arribant al mar habitualment per la dificultat de depurar-los són les puntes de cigarreta, els papers petits o tota mena de microplàstics.

Col·laboració de les Escoles Verdes i l’alumnat de l’Escola Pau Gargallo

Per sensibilitzar també als més petits sobre aquesta problemàtica, les Escoles Verdes de Badalona han treballat durant aquest curs escolar el tema de la contaminació marina, aprofundint en com alguns gestos quotidians, com ara llençar una tovalloleta pel vàter, poden acabar perjudicant l’ecosistema marí. Cada any, la Xarxa d’Escoles de Badalona per a la Sostenibilitat realitza una acció conjunta de tots els centres per donar visibilitat a la feina feta i ajudar a conscienciar els infants, les famílies i la ciutadania en general. Enguany, l’acció conjunta s’ha fet aquest dimecres al matí en el marc de la celebració del Dia Mundial dels Mars i Oceans i el llançament de la campanya “El mar comença aquí, no hi llencis res”. Concretament, els alumnes de les 17 Escoles Verdes han fet una acció simbòlica de senyalització dels embornals creant murals efímers al voltant d’algunes de les plaques instal·lades arreu de la ciutat. Els murals estan pintats a terra amb dibuixos inspirats en l’ecosistema marí i busquen captar l’atenció dels vianants i fer arribar millor el missatge.

La campanya de conscienciació impulsada per l’Ajuntament també compta amb la col·laboració de l’Escola d’Art Pau Gargallo. Alumnes de primer curs de còmic i d’il·lustració estan fent des de la setmana passada un mural inspirat en la biodiversitat marina del litoral badaloní al pas subterrani del carrer Estrop, que passa per sota la via del tren per donar accés a la platja. El mural està pensat per dignificar i embellir aquest indret i transmetre a la ciutadania que la platja i el mar és molt més que un simple espai de lleure i que cal fer-ne un ús respectuós per protegir la biodiversitat del medi marí.

La regidora de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, Rosa Trenado, ha insistit en la importància “d’entendre i ser conscients de l'impacte que poden provocar algunes accions quotidianes sobre el medi ambient”. “El problema de les deixalles marines és cada dia més greu i és molt necessària la sensibilització de la ciutadania per a poder aturar els danys que causen accions que podem creure que són irrellevants”, ha reflexionat Trenado. La regidora ha explicat que “l'objectiu principal de la campanya impulsada per l’Ajuntament, juntament amb les accions de les Escoles Verdes i de l’Escola Pau Gargallo, és fer visible aquesta problemàtica i, a la vegada, implicar la ciutadania, especialment als més joves, en la solució d’aquesta situació”.

8 de juny, Dia Mundial del Mar i els Oceans

Els oceans representen el 70% de la superfície del planeta i són la principal font de vida de la terra. Als oceans es produeix, com a mínim, el 50% de l’oxigen del planeta i hi trobem la major part de la biodiversitat. El mar ens proporciona una gran part dels nostres recursos alimentaris i és clau per a l’economia mundial. No obstant això, els humans també estem malmetent el mar i els seus recursos, acabant amb la biodiversitat marina i posant en perill la biosfera.

Les poblacions del 90% de les espècies de peixos estan disminuint de manera alarmant, els esculls de corall s’estan morint i els pols s’estan fonent. El missatge és que cal treballar tots junts per crear un nou equilibri i restaurar, en la mesura del possible, el que en els darrers anys s’està destruint de manera accelerada. Cal retornar-li la vida al mar. És per això que l’ONU, per al 2022 ha posat com a lema del Dia Mundial dels Mars i Oceans “Revitalització: acció col·lectiva pels oceans”.

Badalona, 8 de juny de 2022

twitter @AjBadalona