L’objectiu d’aquest acord és convertir l’espai de l’antiga fàbrica CACIen un centre de coneixement científic i tecnològic orientat a l’R+D+I en l’àmbit de la Indústria 4.0, la manufactura avançada i la fabricació digital
L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro; el primer tinent d’alcaldia i regidor de l’Àmbit d’Impuls de Ciutat i Reconstrucció COVID, Àlex Montornès; el rector de la UPC, Daniel Crespo, i el director general de la Fundació CIM, José María Cabrera, han signat avui un acord d’intencions per convertir l’espai de l’antiga fàbrica de la Compañía Auxiliar del Comercio y la Industria (CACI), de Badalona, en un centre de coneixement científic i tecnològic orientat a l’R+D+I en l’àmbit de la Indústria 4.0, la manufactura avançada i la fabricació digital, incloent processos, materials, sostenibilitat i economia circular
La fabricació o manufactura avançada consisteix a fer servir coneixements i tecnologia innovadora per produir productes complexos i millorar els processos a fi de reduir els residus, la contaminació, el consum de materials i l'ús d'energia. La robòtica, la impressió 3D i 4D, la intel·ligència artificial i la computació d'alt rendiment per a la modelització i simulació també són elements importants en la fabricació avançada. Els dos reptes importants de la fabricació avançada són: la digitalització i el canvi cap a una producció més sostenible des del punt de vista mediambiental. Donar resposta a aquests reptes suposa crear un espai orientat a la transició industrial.
El projecte per crear un centre de manufactura avançada està alineat amb l'origen de la CACI (indústria manufacturera) i amb la necessitat de conservar i protegir l'arquitectura industrial de referència, com ja s'ha fet amb la rehabilitació exterior d’aquest edifici emblemàtic, que ara recobrarà una nova vida convertint-se en un centre de recerca en Indústria 4.0.
La iniciativa es concep també com un espai de coneixement per a la ciutadania, que permetrà comprendre aspectes clau de la societat transformada per la innovació tecnològica, alhora que possibilitarà experimentar-ho directament. Tanmateix, el projecte ajudarà a disminuir l’escletxa digital i, en conjunt, suposarà una oportunitat d'aprenentatge per a la ciutadania. La proposta per a l’espai CACI se sustenta, doncs, en tres eixos: R+D+I, fabricació digital oberta a la ciutadania i recerca col·laborativa (co-working) i emprenedoria.
Recerca i innovació tecnològica
Les activitats d’R+D+I que es desenvoluparan a la CACI es focalitzaran en la manufactura avançada i, en particular, la manufactura additiva, recollint l'experiència de la Fundació CIM UPC, que hi tindrà la seva seu, i incloent-hi els seus programes de formació de màsters i postgraus.
Amb més de 30 anys d’activitat, la Fundació CIM és un centre de recerca especialitzat en processos de manufactura avançats i moderns i a la transferència de coneixement en les àrees de manufactura, gestió de producció i Indústria 4.0. Durant els últims anys ha esdevingut un centre referent en els processos de manufactura additiva (impressió 3-D) fabricant i dissenyant impressores 3-D ajustades a les necessitats dels usuaris en les tecnologies de filament (FFD) i de Direct Ink Writing (pastes).
Fabricació digital oberta a la ciutadania
En l’espai obert a la ciutadania de la nova CACI es podrà desenvolupar fabricació digital i prototipatge, tant en l’àmbit de la impressió 3D, com del disseny d'equips electrònics, la robòtica i la programació informàtica (com ara Arduino, etc).
Així mateix, s’impulsaran altres activitats per connectar la ciutadania amb propostes tecnològiques, i per proporcionar oportunitats de divulgació científica i d’aprenentatge al llarg de la vida:
– Cursos de formació continuada i ocupacionals oberts a la ciutadania en general i a estudiantat de batxillerat i de formació professional.
– Xerrades i tallers a l’entorn de la ciència i la tecnologia, tant obertes a la ciutadania, com per a col·lectius específics d’interès, a partir de l’anàlisi compartida amb l’Ajuntament de Badalona o altres institucions. En particular, tindran especial rellevància temes relacionats amb l’escletxa digital i la desigualtat en l’àmbit tecnològic, la tecnologia i la salut, la sostenibilitat i l’economia circular, la tecnologia i el gènere, la domòtica i Internet de les coses, entre altres. En aquest sentit, es compta amb l’àmplia experiència de la UPC en el desenvolupament de continguts i iniciatives similars, i en particular de la col·laboració del Campus Diagonal-Besòs.
– Tallers i activitats (puntuals o continuades) adreçades a escoles i instituts, a partir de matèries estimulants i amb l’objectiu de fomentar les vocacions tecnològiques, entorn a la fabricació digital i la impressió 3D, la programació informàtica, la robòtica, els videojocs, el disseny de pàgines web o altres
– Espais específics (aules) equipats per a que makers i tecnòlegs puguin idear i dissenyar projectes amb l’ajut d’eines de Design Thinking. Uns espais que també poden aprofitar els centres educatius per desenvolupar projectes i impulsar vocacions STEAM.
– Visites guiades i dinamitzades per a grups organitzats que vulguin conèixer l’espai de la CACI i l’activitat que s’hi desenvolupa.
– Exposicions divulgatives en l’àrea científico-tecnològica vinculades als temes programats a les xerrades, i activitats obertes a la ciutadania, com també expressions artístiques amb un fort component tecnològic.
– Altres activitats obertes a la ciutadania, o bé adreçades específicament als centres educatius, que desenvolupin altres agents en l’àmbit científico-tecnològic. En particular, les que s’impulsin des del Campus Diagonal-Besòs de la UPC, atesa la seva proximitat, adreçades a estudiantat de centres educatius, com la jornada de la Dona i la Nena a la Ciència, l’Arduino Day, l’Energy Day, el Visions STEAM o la competició VEX Robotics.
Recerca col·laborativa i viver d’empreses
La CACI disposarà, d’altra banda, d’un espai de recerca col·laborativa (o àrea de co-working), planter d'empreses i creació de spin-offs o start-ups, per atreure empreses que desitgin desenvolupar projectes en l’àrea de manufactura avançada en tota la seva expressió, fins que no aconsegueixin la dimensió necessària per actuar independentment.
En aquest sentit, es preveu oferir serveis tecnològics avançats i demostradors per ajudar a les pimes i a qualsevol entitat en el salt cap al paradigma de la digitalització i les tecnologies englobades en el concepte de la Indústria 4.0, com ara la Internet de les coses, la integració de sistemes, les tecnologies Digital Twins, Cloud Computing, Big Data, intel·ligència artificial, realitat augmentada, realitat virtual i robòtica col·laborativa.
Segons l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro "l'acord signat avui va en la línia de la Badalona estratègica, productiva i tecnològica en la qual ens volem reconèixer. La triple col·laboració entre l'Ajuntament, la UPC i la Fundació CIM esdevé una clara oportunitat de futur i estratègia compartida en un espai emblemàtic de la ciutat com els la CACI".
Per la seva banda el rector de la UPC, Daniel Crespo, ha afirmat que “aquest protocol d’intencions és un primer pas per fer realitat que la CACI recobri vida com a fàbrica del coneixement, al servei de la recerca i la transferència de tecnologia, i del teixit econòmic i social de Badalona”. Segons Crespo “el projecte constitueix, doncs, una oportunitat per a la UPC i per al Centre CIM, que podrà incrementar la seva capacitat en recerca i transferència de coneixement, així com el seu potencial en formació continuada.”.
Per la seva banda el primer tinent d’alcaldia i regidor de l’Àmbit d’Impuls de Ciutat i Reconstrucció COVID, Àlex Montornès, ha manifestat que el Govern municipal de la ciutat “sempre ha volgut que la CACI fos un equipament d’abats nacional, però també un equipament per a la ciutadania de Badalona, dues coses que, amb aquest conveni, s’han aconseguit”.
Badalona, 22 d’abril de 2022