Enguany les actuacions s’han posat en marxa unes setmanes abans del que es feia habitualment a conseqüència de les condicions climatològiques
L’Ajuntament de Badalona va iniciar la darrera setmana del passat mes de març l’aplicació del tractament preventiu sistemàtic per al control de paneroles i rosegadors a la xarxa de clavegueram de la ciutat. S’ha reforçat la intervenció contra rosegadors, les queixes dels quals havien presentat un augment respecte a l’any passat.
Aquesta campanya, que forma part del Pla Integral de Control de Plagues al Municipi de Badalona, es realitza aplicant un tractament contra les paneroles que perdura fins a dotze setmanes al clavegueram, si les condicions ambientals i climatològiques són favorables. Amb aquesta acció s’aconsegueix minimitzar la proliferació d’aquesta plaga en el moment en què la seva població creix coincidint amb l'augment de les temperatures.
L’actuació per al control de la població de rosegadors a la xarxa de clavegueram es porta a terme de forma similar, aplicant un tractament contra aquests animals en un itinerari prèviament programat segons criteris tècnics i en funció de les queixes veïnals recollides.
Aquestes accions es porten a terme de forma homogènia a tots els barris de la ciutat.
A Badalona, la panerola americana, de color vermellós i alada, ha anat substituint a la panerola negra, també anomenada oriental. Adaptada al medi urbà, habita en espais foscos i humits com són les profunditats del clavegueram, que són el seu refugi habitual, però també a la part baixa dels edificis, soterranis i a establiments on es manipulen aliments. Malgrat ser foto-fòbiques i d'hàbits nocturns, amb l'arribada de la primavera i el bon temps es deixen veure a partir del capvespre o la matinada. La seva eliminació és necessària perquè són portadors de bacteris, virus i fongs que poden causar al·lèrgies i contaminar els aliments que puguin tenir al seu abast.
Per controlar i impedir la seva presència també és molt important la col·laboració de la ciutadania, a qui es recomana:
• Eliminar les fonts d'humitat i evitar els tolls d'aigua
• No deixar aliments sense tapar i netejar bé les restes de menjar de taules i cuines
• Mantenir un bon nivell general de neteja
• Tancar bé les bosses i cubells d'escombraries i les bosses de brossa orgànica i de deixalles
• Ventilar els espais
• Eliminar males olors
• Netejar golfes, trasters i garatges
• Esmenar les deficiències estructurals dels edificis i habitatges
• Segellar clivelles, sobretot a lavabos, cuines, sòcols, cambres de bany i zones de rentar
• Fer un bon manteniment de les canonades i les connexions amb el clavegueram públic (cambres d'aire, col·lectors, baixants, foses sèptiques…)
D’altra banda, els establiments comercials, i especialment els alimentaris i de restauració, han de fer un bon control de l’entrada de mercaderies i disposar d'un pla de control de plagues específic.
Es recorda a la ciutadania que si el problema de plagues s'ubica en l'interior d'un edifici, és la propietat de l'immoble qui ha de prendre les mesures pertinents per solucionar-ho.
Per a més informació:
Servei de Salut
Correu electrònic: protecciosalut@badalona.cat
Telèfon: 93 483 27 78
Badalona, 24 de maig de 2022