Aquest curs oferirà, com a novetat, un seguit de tertúlies temàtiques dirigides per autors i/o periodistes i comptarà amb autors com Jordi Font i Silvia Soler i amb els periodistes Quim Morales i Anna Rovira
Aquest proper mes d’octubre es posaran en marxa els clubs de lectura presencials a totes les biblioteques de Badalona. En aquests clubs els lectors es reuneixen un cop al mes per posar en comú l’experiència lectora individual i enriquir col·lectivament la significació de l’obra, comentant-la i intercanviant opinions. S’ofereixen de diferents tipologies i estan conduïts per un dinamitzador: tertúlies literàries, juvenils (club secret), de català fàcil i en anglès. A més s’organitzaran diferents activitats paral·leles.
Els interessats a participar en aquests clubs de lectura s’hauran d’inscriure-hi i acceptar el compromís d’assistència així com llegir-se cada mes la lectura proposada. Els clubs es faran des del mes d’octubre al mes de juny. Podeu consultar els dies i horaris dels clubs a cada biblioteca en aquest enllaç: https://cutt.ly/8w0DoKw i la normativa a: https://cutt.ly/3w0DlAE.
La proposta juvenil de la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona (XMBB) és el Club Secret, dirigit a noies i nois d’entre 10 i 15 anys, i que es fa a totes les biblioteques de la xarxa municipal exceptuant Sant Roc. De cara a l’octubre i com a activitat paral·lela, el Club Secret presenta una tertúlia de matèria social treballada amb la Creu Roja del Barcelonès Nord. A partir del còmic documental de no ficció Quan tanco els ulls, recordo de Cristina Bueno, es tractarà el tema dels refugiats amb una dinàmica dirigida a conscienciar i a fer més visible la situació de les dones i infants que han de deixar casa seva a la força i les dificultats amb què es troben.
La novetat d’enguany són les tertúlies temàtiques, dissenyades i conduïdes per autors i/o periodistes, i que presenten una dinàmica diferent. Les sessions no giren al voltant d’una obra sinó d’una temàtica. Els conductors d’aquestes sessions fan la proposta del tema i de la bibliografia. S’estrenaran dimarts 29 d’octubre, a les 19 hores, a l’Espai Betúlia, amb l’autor badaloní Jordi Font i Agustí. En aquesta primera trobada es farà una petita exposició sobre la presència de la tecnociència en la literatura, es citaran alguns exemples rellevants i es parlarà d’aquestes qüestions a partir de les lectures prèviament seleccionades. (En aquesta modalitat els interessats només s’han d’inscriure a la trobada i poden triar la lectura o lectures que vulguin de la bibliografia que se’ls hi facilitarà en el moment de fer la inscripció). Més informació i inscripcions aquí: https://cutt.ly/nw0DmS9.
De cara a l’any que ve la tertúlia del mes de febrer anirà a càrrec de l’escriptora badalonina Silvia Soler, que proposa tractar la literatura de dol. Al maig, hi participarà el periodista Quim Morales amb una temàtica encara per concretar. Les tertúlies acabaran a l’octubre del 2020 amb la periodista Anna Rovira, que aposta per la novel·la de ficció i de relacions humanes.
Inscripcions: Biblioteca Can Casacuberta. Telèfon 93 464 34 00 o a b.badalona.cc@diba.cat.
Activitats literàries 2020
A banda dels clubs de lectura i de les tertúlies temàtiques, al llarg de l’any s’organitzen activitats que vinculen la literatura amb altres disciplines culturals i amb el patrimoni local. Aquestes són les activitats previstes:
• Al febrer. Literatura i màgia. Es tracta d’un format dirigit a públic juvenil que està emmarcat dins del Festival Internacional de Màgia Li-Chang. És una activitat que gira al voltant d'una obra, enguany L’aprenent de bruixot i els invisibles (Premi Edebé 2016), de Jordi Sierra i Fabra, que s’ofereix als clubs juvenils i a qui vulgui participar sense passar pel club. L’activitat es concreta en una trobada/col·loqui entre l’autor del llibre i el mag i director del Festival, Enric Magoo, una sessió informal, divertida i propera que, naturalment, s’acompanyarà d’espectacle de màgia.
• Al març. Biblioteques amb DO. La XMBB forma part del projecte amb DO Alella, que pretén portar la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya. L’edició 2020 preveu activitats com: Tertúlia amb l’autora de l’obra El secret de les caves d’Olga Olaria Sendra, conferències al voltant del patrimoni vinícola local i tast de vins a bord del quetx Ciutat de Badalona.
• Al novembre. Va de Novel·la Històrica. 1970-2020, els darrers 50 anys serà el moment històric en el qual se situarà l’edició 2020. Es presentarà un cicle d’activitats que tindran com a referència obres de reflex social, polític i econòmic d’aquest període, i que comptarà amb la participació de diferents experts del camp de la Història, Sociologia, Arquitectura urbanística, etc.
Més informació a l’apartat Tertúlies de www.badabiblios.cat
Badalona, 25 de setembre de 2019