Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

La temporada de platges de Badalona comença amb més mitjans per a la neteja de la sorra i de l’aigua i més vigilància

08/06/2020 ::                

La Guàrdia Urbana incorpora 2 vehicles segway per actuar amb més rapidesa i efectivitat

Agents cívics vetllaran pel manteniment de les mesures sanitàries i pel control de l’aforament

L’Ajuntament de Badalona ha posat en marxa avui dilluns, el dispositiu humà i tècnic per a permetre que milers de persones puguin fer ús de les platges de la ciutat i es compleixin les recomanacions i les distàncies sanitàries per evitar el contagi de la Covid-19.

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, acompanyat del tercer tinent d’alcalde i regidor de l’Àmbit de Territori i Sostenibilitat, Daniel Gràcia, i de la quarta tinenta d’alcalde i regidora de l’Àmbit de Seguretat, Protecció Civil i Convivència, Irene González, ha presentat les novetats d’aquesta temporada de bany que comença avui dilluns, 8 de juny, i que acabarà diumenge 13 de setembre, i entre les que destaquen l’augment dels mitjans personals i materials destinats a la neteja de la sorra i de l’aigua; l’entrada en servei d’una segona embarcació per a la recollida de sòlids flotants i la incorporació d’agents cívics que vetllaran pel compliment de les mesures sanitàries i ajudaran en el control de l’aforament.

Segons l’alcalde de la ciutat aquest estiu “quan estiguin tots els serveis implementats, les platges de Badalona seran les millors preparades de l’Àrea Metropolitana”.

Salvament i socorrisme

El servei de salvament i socorrisme funcionarà de 10 a 19 hores i s’adaptarà a les mesures sanitàries necessàries a causa de la Covid-19. Aquest any s’avançarà a les 8 hores (fins ara es feia a les 10 hores) la hissada de la bandera que informa de l’estat de l’aigua preveient que aquest any l’afluència a les platges s’anticiparà aprofitant les hores de menys afluència de públic.

Vigilància

El dispositiu de vigilància a la platja per part de la Guàrdia Urbana funcionarà de 7 a 21 hores, amb 16 agents: 2 cotxes patrulla, una parella de la unitat ciclista i, com a novetat d’aquest any, 2 agents amb segway (un vehicle de transport lleuger, giroscòpic, elèctric, a dues rodes, autobalancejat i controlat per ordinador) amb torns de 8 agents al matí i 8 més de tarda, de dilluns a diumenge.

La temporada arrenca també amb 18 agents cívics que realitzaran tasques informatives i vetllaran perquè es compleixin les mesures de seguretat establertes a causa de la Covid-19 i de l’aforament en cada tram de platja. Es preveu que durant les pròximes setmanes s’incorporin 18 agents més, sumant un total de 36 agents cívics.

Neteja

L’Ajuntament disposarà de dues embarcacions tipus pelicà (una més que l’any passat) per fer les tasques de recollida de sòlids flotants al mar, durant 7 hores diàries (dues hores més que l’estiu del 2019).

A més, per primera vegada, es contractarà un equip de 18 persones que durant tota la jornada recorreran a peu les platges on trenquen les onades per mantenir-les en condicions òptimes.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona també ha preparat un pla especial de neteja de dutxes i rentapeus, i de zones de trànsit de banyistes on s’aplicarà detergent per desinfectar el mobiliari, les baranes o d’altres elements comuns.

Durant aquest mes de juny, i veient com evoluciona l’estat de la pandèmia, l’afluència de gent a les platges i la normativa del Govern espanyol, no es podran fer servir les zones infantils ni les zones de fer esports a la platja.

Servei de bany assistit

Depenent de l’evolució de la desescalada a causa de la Covid-19 de moment no es podrà prestar, per mesures sanitàries, el servei d’acompanyament a l’aigua per a persones amb diversitat funcional.

Informació a temps reals de l’aforament de les platges

Es preveu que les platges de Badalona podran acollir durant aquesta temporada d’estiu, de manera simultània, entre 14.000 i 25.000 usuaris i usuàries, complint les mesures i la distància recomanades per les autoritats sanitàries. La diferència de la capacitat dependrà de la tipologia dels usuaris, com ara persones soles, parelles, famílies o grups.

Per facilitar l’obtenció de dades sobre la situació de l’aforament de les platges de Badalona i la seva comunicació a la ciutadania a temps real, els serveis tècnics de l’Ajuntament han dividit el litoral de Badalona en 9 trams. Aquests espais, d’entre 200 i 500 metres, fan més senzill el càlcul de les persones que en poden fer ús de la platja en cada moment, garantint la limitació o el tancament dels seu accessos, si així fos necessari.

El control de l’aforament es farà als mateixos trams de platja pels grups d’agents cívics, que aniran informant puntualment al Centre de Coordinació de Platges, ubicat a l’edifici de Capitania del port de Badalona, que processarà i analitzarà la informació. Les dades de l’aforament, així com l’estat de les platges, es podran consultar a la web municipal i a Twitter.

També es treballa, com a prova pilot, amb la possibilitat d’instal·lar a les platges diversos panells electrònics per informar sobre l’aforament en cada moment als diversos trams de platja.

Recomanacions sanitàries a les platges de Badalona – estiu 2020

A més del control de l’aforament de les platges per permetre la distància de seguretat entre persones que recomanen les autoritats sanitàries, l’Ajuntament de Badalona també farà difusió de les directrius sanitàries per evitar el risc de contagi de la Covid-19.

Abans d’anar a la platja

    • Si teniu símptomes compatibles amb la COVID-19 (febre, tos, símptomes respiratoris…) no aneu a la platja. Consulteu al vostre centre de salut.

    • Informeu-vos de les condicions d’ús de les platges, accés i aforament. Eviteu anar a la platja si hi ha bandera vermella.

A la platja

    • Cal respectar la distància de seguretat, com a mínim, de dos metres entre persones.

    • No compartiu les tovalloles.

    • Cal estar atent als senyals i cartells informatius o avisos de megafonia.

    • Cal respectar les instruccions de les autoritats, dels socorristes i dels agents cívics.

    • Les persones grans i les persones amb mobilitat reduïda tenen prioritat per situar-se a prop de les línies de vida que faciliten l’entrada i sortida de l’aigua.

    • Les famílies amb nens tenen prioritat per situar-se a la vora del mar.

    • Vigileu els menors i estigueu atents perquè compleixin les mesures preventives.

    • No es permet l’ús d’objectes flotants, tipus matalàs i similars, excepte aquells elements d’ajuda a la flotabilitat dels infants. També es poden fer servir cadires o hamaca plegables.

    • No està permesa la pràctica d’esports col·lectius.

    • Volem que la platja sigui un espai lliure de fum, però si fumeu, recolliu les puntes de les cigarretes.

Badalona, 8 de juny de 2020

twitter @AjBadalona