Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

La nova planta fotovoltaica del Centre Sociosanitari El Carme és la més gran instal·lada en un equipament municipal de Badalona

10/12/2019 ::            

La instal·lació, finançada per l’AMB, compta amb 268 mòduls fotovoltaics i es preveu que pugui produir més del 15% de l’energia consumida a l’edifici

Aquest matí ha tingut lloc la presentació de la coberta solar fotovoltaica del Centre Sociosanitari del Carme de Badalona, instal·lada en els últims mesos per l’AMB. La instal·lació és la més gran d’aquest municipi en règim d’autoconsum, és a dir, d’aquelles que aprofiten tota la energia generada per a consumir-la en el propi edifici on hi ha instal·lades les plaques solars. En aquest cas, la potencia de generació total és de 80kWp.

Durant la presentació, han visitat la nova infraestructura Imma Mayol, directora d’Ecologia de l’AMB, Álex Pastor, alcalde de Badalona, i Rosa Trenado, regidora de Medi Ambient, Desenvolupament Industrial i Innovació.

El projecte ha suposat una inversió de 110.074.57 €, IVA inclòs, a càrrec de l’AMB; tindrà una vida útil garantida mínima de 30 anys, i es calcula que en 7 anys, la inversió estarà amortitzada. L’equipament que abasteix, el Centre Sociosanitari del Carme, dóna un servei bàsic a la població de Badalona i té un ús intensiu, ja que està obert 24 hores i 365 dies a l’any. Per tant, té un consum molt intensiu d’energia. Gràcies a la instal·lació feta per l’AMB es preveu generar uns 130.000kWh/any, que equivaldran a aproximadament a un 15% del consum total de l’edifici.

Des que, a mitjans del mes d’agost, es va posar en marxa la instal·lació, aquesta ja ha produït 38.000kWh d’energia neta de km0, que contribueixen a la lluita contra l’emergència climàtica en la què es troba immers no només el territori metropolità, sinó el món de forma global.

Com en tota instal·lació solar, la producció d’energia en aquesta coberta solar és inferior durant mesos de tardor i hivern, donat que la radiació del sol és menor. Per tant, caldrà esperar al segon trimestre de 2020 per veure la instal·lació a ple rendiment. Es preveu, doncs, que durant els mesos de primavera i estiu els estalvis econòmics, energètics i d’emissions augmentin significativament. El següent gràfic mostra la producció energètica de la coberta solar des de la seva posada en funcionament.

A nivell de balanç econòmic, aquesta infraestructura energètica suposarà un estalvi econòmic per a l’Ajuntament de Badalona i la seva ciutadania en els propers 30 anys, donat que un 15% de les necessitats energètiques de l’edifici no tindran cap cost, evitant les oscil·lacions de preu del mercat elèctric.

Implantació d’energies renovables a la metròpoli

Aquesta instal·lació fotovoltaica està emmarcada dins del Programa d’inversions en energies renovables de l’AMB, un dels projectes destacats de la política energètica metropolitana, a partir de les directrius marcades pel Pla Clima i Energia 2030. En aquest “pla de plans”, l’AMB s’ha compromès a un seguit d’objectius climàtics pel 2030, en línia amb els acords internacionals per fer front al canvi climàtic. Una d’aquestes fites és aconseguir que el 30% de l’energia consumida a la metròpoli sigui renovable.

L’esforç d’implantació d’aquestes infraestructures es concreta en dos tipus d’instal·lacions: les cobertes solars, com en el cas de la presentada avui, i les fotolineres laborals, que destinen l’energia generada amb plaques fotovoltaiques a recarregar els vehicles elèctrics endollats i, quan aquests no la necessitin –bé perquè ja estiguin carregats o perquè no hi hagi cap cotxe connectat en aquell moment- es pot aprofitar per donar energia a la instal·lació pública que tenen al costat.

De les 17 instal·lacions previstes per 2019, la totalitat d’instal·lacions en coberta s’han executat. Pel que fa a fotolineres, en falten dues per executar, que s’estan enllestint i que estaran en marxa a principis del 2020, i que estan situades a Cornelllà de Llobregat i Sant Boi de Llobregat.

El següent mapa mostra la localització d’aquesta infraestructura energètica renovable desplegada per l’AMB com a part del Pla Clima i Energia 2030:

De cara al 2023 es preveu comptar amb 5000kWp en més de 70 instal·lacions en tot el territori metropolità, comptant amb la col·laboració dels ajuntaments metropolitans.

Actualment, l’Ajuntament de Badalona compta amb 9 instal·lacions en funcionament que sumen un total de 118,4 kW de potència instal·lada. La nova instal·lació al CSC El Carme representa un increment superior al 70% en la potència fotovoltaica municipal alhora que és una aposta clara per les energies renovables i l’autoproducció. Es preveu que l’AMB assumeixi les despeses de manteniment de la nova planta.

Badalona, 10 de desembre de 2019

twitter @AjBadalona