Demana a la ciutadania que prioritzi l’ús del transport públic davant el vehicle privat
Les previsions indiquen que persistirà la intrusió de pols del Sàhara al terç oriental peninsular
El Departament de Territori i Sostenibilitat manté activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules PM10 a tot Catalunya. Ahir dimarts, 2 de juliol, havent millorat la qualitat de l’aire, es va desactivar la situació d’episodi de contaminació per partícules a tot el territori i la d’avís preventiu per diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona (Àmbit-40).
Entre els dies 24 i 1 de juliol s’han produït 33 superacions del valor límit diari de PM10 a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de tot Catalunya. Tot i que ahir no n’hi va haver cap, les previsions indiquen que persistirà l’aportació de pols mineral africana a zones del terç oriental de la Península, on es podrien enregistrar concentracions contingudes dins del rang d’entre 20-80 μg/m³ durant tot el dia.
L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. L’avís preventiu comporta:
– Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat.
– Informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat.
– Notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos.
– Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.
La Generalitat recomana a la ciutadania:
– Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
– Utilitzar el transport públic.
– Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
– Utilitzar el cotxe compartit.
– Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
– En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
– Optimitzar la climatització de les llars.
Badalona, 3 de juliol de 2019