Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

La Generalitat activa un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya

25/06/2019 ::    

Les partícules en suspensió han augmentat de manera significativa per la intrusió de pols del Sàhara i la poca dispersió atmosfèrica

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya a causa de la presència d’una intrusió de pols africana que afecta el país des del dia 24 de juny i de la previsió dels models de dispersió de contaminants per al dia d’avui.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. L’avís preventiu comporta:

    – Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat

    – Informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat

    – Notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos

    – Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents

Superacions dels nivells de partícules

Ahir dilluns es van produir cinc superacions del valor límit diari –50 micrograms per metre cúbic– per a les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en cinc punts de mesurament Barcelona (Eixample i Poblenou), Sant Vicenç dels Horts, Sant Adrià del Besòs i l’Hospitalet de Llobregat, i no es descarta que avui se’n donin de noves.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules –que no comporta restriccions de vehicles–, o bé desactivar l’avís preventiu.

Recomanacions per reduir la contaminació

La Generalitat recomana a la ciutadania:

    – Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit

    – Utilitzar el transport públic

    – Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…)

    – Utilitzar el cotxe compartit

    – Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.)

    – En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.

    – Optimitzar la climatització de les llars

Per obtenir més informació i consultar els nivells de la qualitat de l’aire a temps real podeu dirigir-vos a la pàgina web del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Badalona, 25 de juny de 2019

twitter @AjBadalona