Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

La Biblioteca Sant Roc acull un cicle d’activitats de promoció de l’arc flamenc

25/11/2019 ::        

Entre el 29 de novembre i el 5 de desembre s’ha programat una exposició, una conferència amb les dones com a protagonistes i un espectacle pensat per fer arribar el món del flamenc a un públic familiar

L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Badalona, amb la col·laboració de la Tertulia Flamenca de Badalona i l’entitat Flamenco Vivo, ha preparat un Cicle d’activitats de promoció de l’art flamenc que tindrà lloc entre el 29 de novembre i el 5 de desembre a la Biblioteca Sant Roc (avinguda del Congrés Eucarístic, s/n) amb l’objectiu de donar visibilitat a aquesta cultura i apropar-la a les noves generacions, així com mantenir la promoció i la difusió del flamenc en la ciutat.

Badalona té una llarga tradició en el món del flamenc i va viure un moment d’auge durant els anys 90 amb la proliferació de penyes flamenques i l’augment d’activitats i esdeveniments, alguns dels quals van adquirir especial rellevància. Aquest és el cas del certamen Muestra Flamenca de Badalona de la Tertulia Flamenca. Aquesta entitat, a més, va ser impulsora de la carrera de figures com Miguel Poveda, i de Flamenco Vivo, que promouen el cante, el baile i la guitarra flamenca a Badalona. També cal destacar que la Biblioteca Sant Roc acull un important fons documental especialitzat en l’art del flamenc.

Programa d'activitats

Exposició

Del 29 de novembre al 12 de desembre

Mostra d’imatges representatives del paper de la dona en l’art del cant flamenc. Són un total d’11 quadres d’11 cantaoras destacades de la història del flamenc.

La biblioteca de Sant Roc també oferirà una exposició de novetats documentals del seu fons especialitzat de flamenc.

Conferència “La mujer en el cante

Divendres 29 de novembre, a les 19 hores.

Conferència a càrrec d’Ana María Esteban Cañibano, acompanyada de la cantaora Pepa López Martín i el guitarrista Justo Fernández Amador

S’oferirà un repàs històric dels artistes que han exercit un paper clau en la gestió dels grans estils d’aquest art i que han tingut una visibilitat menor pel fet de ser dones.

Activitat dirigida a públic adult.

Biografia del conferenciant i artistes:

    – Ana María Esteban Cañibano. Nascuda en Colinas de Trasmonte (Zamora). Participa en les conferències i les xerrades dels divendres en la Tertulia Flamenca de Badalona.

    – Pepa López Martín. Nascuda en Almáchar (Málaga). Pertany a una família de cantaores. Va arribar a Barcelona amb disset anys i no va trigar a introduir-se en les penyes flamenques. Té nombrosos guardons de destacats concursos.

    – Justo Fernández Amador. Nascut en Granada. Pertany a una família que viu el flamenc de manera natural. Ja a Barcelona desenvolupa el seu art, va formar part del grup Totana i d’altres formacions. Té enregistraments amb diferents cantaores, destacant el disc “Voces Flamencas de Badalona” i la col·lecció del Concurs Yunque Flamenco.

Flamenquito

Dijous 5 de desembre, a les 18 h

Espectacle pedagògic per a públic familiar. Amb els guitarristes Diego Cortés i José M. Parra i el bailaor Dany Cubero.

Es tracta d’una sessió pedagògica, experimental i participativa que té com a protagonista la guitarra i el ball flamenc. És una producció pensada per arribar al públic infantil i familiar i donar-los a conèixer aquest art i el món del flamenc d’una manera vivencial i emocionant.

Biografia del conferenciant i artistes:

    – Diego Cortés. Nascut en 1956 a Barcelona en el si d'una família gitana amb llarga tradició flamenca. Amb 9 anys debuta en un conegut tablao de Barcelona. Als 17 inicia una gira per Nova York de la qual destaca la seva actuació en el Madison Square Garden acompanyat per l'Orquestra Filharmònica de Nova York. L'any 1979 va rebre un premi en el Certamen Nacional de Guitarra flamenca de Jerez de Frontera.

    Ha compartit escenari amb músics com Carlos Santana, Paco de Lucía, Los Ramones, Mike Oldfield, Larry Corriel, Joan Albert Amargos, Albert Plà, etc. Durant aquests anys ha realitzat gires internacionals i ha participat en els més prestigiosos festivals de música del món. Ha publicat diversos discos amb formacions pròpies com Iberia, Chispa Negra, Jaleo, Kejaleo, entre d'altres.

    – José María Parra. Nascut en Barcelona l'any 1964. Amb 16 anys es va iniciar en l'estudi de la guitarra flamenca. Ha acompanyat a artistes com la Niña de la Puebla, Manuel Avila, La Galleguita, Diego Cortés, José Luís Montón, Antonio Alemania, Ricardo Losada "El Yunque" i Miguel Poveda entre d'altres. Ha actuat a escenaris com el Teatre Zorrilla de Badalona, l'Auditori de Olivenza en Badajoz, el Palau de la Música Catalana de Barcelona o el Teatro Alcázar de Plasencia. El 2010 va publicar el seu primer disc com a guitarrista solista titulat "Barrio de los Planetas".

    Des de l'any 1997 ha realitzat i presentat diferents programes de ràdio i televisió. En l'actualitat presenta el programa "Flamenquejat" en Ràdio Ciutat de Badalona. És autor de quatre llibres de temàtica flamenca i ha publicat articles en diverses revistes especialitzades en flamenc. Així mateix imparteix cursos i conferències de contingut flamenc.

    – Dany Cubero. Va iniciar la seva formació de manera autodidàctica en un quadre flamenc de la Costa Brava. Aviat va descobrir la seva habilitat per a la música i va començar a combinar el ball flamenc amb la percussió. Ha fet gires nacionals i internacionals amb Diego Cortés, compaginant el ball i la percussió en diversos grups i quadres flamencs.

Badalona, 25 de novembre de 2019

twitter @AjBadalona