La gran quantitat de veïns que van assistir per comprar a les 254 parades instal·lades demostra la importància d’aquest esdeveniment com a eina per reduir la producció de residus
El parc de les Muntanyetes, situat al barri de Montigalà, va acollir el passat diumenge 28 de novembre el 26è Mercat del Trasto de Badalona, on una gran quantitat de veïns i veïnes es van apropar per comprar en les 254 parades que s’hi van instal·lar. El gran èxit de participació, malgrat el fred intens, va fer que el mercat s’omplís de gom a gom amb motiu de la fira, fet demostra que aquest esdeveniment compleix amb el seu principal objectiu, que és promoure la reutilització i donar valor als objectes usats que estiguin en bon estat perquè no es converteixin en residus i donar així servei a persones que els necessitin.
El Mercat del Trasto com a eina de reducció de residus i motor de l’economia circular
També, tal com s’ha anat fent en les últimes edicions, es va tenir una cura especial en la recuperació dels residus que genera el mercat. És per això que de la mà de l’Associació Solidança/Roba Amiga, una entitat sense afany de lucre i dedicada a la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat social, va recollir tot allò que els paradistes no van vendre i van voler donar-ho de manera voluntària. Tots aquests objectes seran gestionats i revalorats per tal que no es converteixin en residus. En total es van recollir 1.100 kg d’excedents, desglossats en 550 kg de roba i tèxtil, 165 kg de petits mobles i voluminosos, 110 kg de petits aparells electrònics, 175 kg d’objectes de decoració i 100 kg de llibres i revistes.
Campanya “D’oli a la pica, ni mica!”
A més es va aprofitar la gran afluència de públic i participants per donar a conèixer la campanya “D’oli a la pica, ni mica” amb l’objectiu de facilitar la recollida selectiva de l’oli de cuina usat amb la col·laboració dels restaurants com a punts de recollida de proximitat i, així, evitar la contaminació de l’aigua, ja que, si no és reciclat correctament, pot ocasionar greus problemes tant pels ecosistemes aquàtics com per a la xarxa de clavegueram.
Per aquest motiu, es van repartir per totes les parades fulls volants informatius i uns embuts que s’adapten a la rosca de la majoria d’ampolles de plàstic per tal de facilitar a la ciutadania poder guardar l’oli emprat de manera còmoda abans de portar-lo als punts de recollida.
L’objectiu de la campanya és sensibilitzar a la població sobre aquesta problemàtica ambiental, alhora que s’amplia la xarxa de punts de recollida existents gràcies a la col·laboració dels restaurants de Badalona que s’hi adhereixen. Així doncs, l’oli domèstic utilitzat es recull tant a les deixalleries com a qualsevol dels establiments de restauració adherits a la campanya que estan degudament identificats amb un cartell visible des del carrer.
La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat i Benestar Animal, Rosa Trenado ha destacat que “el Mercat del Trasto és una eina molt poderosa per reduir residus, ja que, en donar una segona vida a objectes que ja no ens són útils, aquests no es converteixen en un residu que cal gestionar. Això és, sobretot, altament beneficiós pel medi ambient i, alhora, estalvia molts recursos de l’Ajuntament de Badalona a l’hora de gestionar residus” Trenado ha explicat que “la reutilització també representa un gran estalvi d’emissions de CO2 a l’atmosfera, cosa de la qual poques vegades en som conscients”. La regidora ha afegit que “estem molt satisfets pel gran acolliment de la campanya de recollida d'oli usat i de la demanda de la mateixa ciutadania per tal que treballem per ampliar la xarxa de restaurants que se sumen a la campanya”.
Badalona, 1 de desembre de 2021