El govern municipal ha mantingut aquest matí una reunió amb responsables d’Endesa on s’ha acordat que l’empresa faciliti un mapa actualitzat del consum segmentat per barris amb el que es podrà detectar possibles situacions de frau
L’empresa també aportarà al consistori els expedients de frau detectats a la ciutat en els darrers anys
L’alcalde de Badalona, Álex Pastor, i el regidor Rubén Guijarro s’han reunit aquest matí a la Casa de la Vila amb responsables d’Endesa a Catalunya per abordar amb l’empresa una sèrie de qüestions relatives a la xarxa elèctrica i els punts on es puguin detectar sobreconsum i possibles casos de frau. Durant la trobada s’ha acordat que Endesa faciliti al consistori un informe segmentat per barris dels expedients de frau detectats en els darrers anys i un mapa de consum actualitzat amb el qual es podran detectar possibles situacions de frau que s’estiguin donant actualment. Amb aquestes informacions el govern municipal vol identificar quines són les zones i barris on hi ha més casos de punxades al corrent elèctric per poder recollir totes les dades, estudiar cadascun dels casos individualment i actuar en conseqüència.
A partir del pròxim dilluns es posarà en marxa una comissió formada per tècnics de l’Ajuntament i d’Endesa que treballarà amb les dades aportades per l’empresa i analitzarà els casos on pot existir sobreconsum i els motius pels quals es dona la situació. Per tal d’abordar els possibles fraus per activitats il·legals que es derivin d’aquests casos, l’alcalde Álex Pastor convocarà de manera extraordinària una Junta Local de Seguretat on es tractarà exclusivament la qüestió del sobreconsum en la xarxa i es demanarà la col·laboració de les forces de seguretat per tal de fer front als casos de frau i les possibles activitats il·legals que puguin derivar en situacions d’inseguretat com la que va provocar el tràgic incendi del dissabte passat.
Després de la reunió, l’alcalde Álex Pastor ha considerat que el mapa de sobreconsum “permetrà determinar a quina realitat respon cadascun dels casos i actuar en conseqüència amb responsabilitat política”. Pastor ha explicat que des de l’Ajuntament es treballarà “per acompanyar, assessorar i ajudar a totes aquelles famílies que es troben en situació de pobresa energètica” i ha recalcat que “aquelles famílies que estiguin identificades com a vulnerables pels serveis socials de l’Ajuntament i tinguin la seva situació regularitzada quedaran automàticament protegides de qualsevol interrupció del subministrament”.
Respecte a aquells casos en què es detecti que el frau no és a causa de la pobresa energètica i respongui a activitats il·legals, Pastor ha assegurat que “s’actuarà amb determinació i amb totes les eines que estiguin al nostre abast per fer front als casos que suposin inseguretat per a la ciutadania”. No obstant això, l’alcalde ha remarcat “la importància de no associar totes les punxades de llum a l’ocupació d’immobles, ja que és irresponsable i no és coherent amb la realitat de la ciutat”.
Durant la trobada s’ha acordat també la instal·lació per part d’Endesa de dispositius per sectoritzar la xarxa elèctrica i reduir l’afectació de clients en cas de desconnexió de les línies per motiu de sobrecàrrega. Aquest sistema permet guanyar en seguretat de les instal·lacions i els clients que en depenen.
D’altra banda, fins que les famílies afectades per l’incendi a l’immoble no tornin als seus pisos, Endesa no els facturarà cap mena d’import. A la vegada la companyia agilitzarà els tràmits que siguin necessaris per a donar l’alta de subministrament als habitatges provisionals que es facilitaran a les famílies desallotjades.
Badalona, 11 de gener de 2019