Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

El Museu de Badalona presenta el llibre Els 50 de Badalona. La deportació als camps nazis

13/06/2023 ::

L’acte es farà dimecres, 14 de juny, a les 19 hores, a la sala d’actes del Museu

El Museu de Badalona acull dimecres 14 de juny, a les 19 hores, la presentació del llibre Els 50 de Badalona. La deportació als camps nazis dels historiadors Mateu Chalmeta i Joan Villarroya

L’obra, que recorda alguns dels capítols més esfereïdors de la història contemporània, pretén recuperar la memòria de cinquanta badalonins que van patir l’exili en acabar la Guerra Civil, i que van acabar sent deportats al camp d’extermini nazi de Mauthausen, en esclatar la II Guerra Mundial.

El curós treball portat a terme pels historiadors ha permès que el llibre contingui nombroses dades inèdites, com ara aspectes de la biografia d’aquests homes.

Els 50 de Badalona. La deportació als camps nazis s’estructura en tres apartats. La primera és una introducció històrica que aproxima als lector i lectores a les circumstàncies del moment: el final de la Guerra Civil i el consegüent exili.

La segona part, ordenada cronològicament segons la data de sortida dels combois, està dedicada als deportats i aporta una petita biografia de cadascun d’ells.

Finalment, el tercer bloc analitza, a partir de dades estadístiques, les característiques dels deportats badalonins: qui eren, els seus llocs d’origen, on vivien, la professió, la militància política, etc.

El fet de conèixer les seves adreces ha estat cabdal pel futur projecte que permetrà senyalitzar aquests indrets amb les llambordes Stolpersteine, les pedres de la memòria en record a les víctimes del nazisme, que van ser creades per l’artista alemany Gunter Demnig per mantenir viu el record, interpel·lar els vianants i convidar-los a reflexionar sobre la barbàrie. Les peces ja han estat sol·licitades a través del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Per a més informació: Museu de Badalona. Departament de Difusió. Telèfon

93 464 49 11.

Badalona, 13 de juny de 2023

twitter @AjBadalona