Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

El Museu de Badalona inaugura aquest dijous l’exposició El dibuixant Santiago Mateu i Pla (1891-1935)

01/02/2022 ::

La seva desaparició prematura, el fet que no s’hagués professionalitzat com a dibuixant i el tall que va significar la Guerra Civil van fer que l’artista fos poc conegut

El Museu de Badalona inaugura aquest dijous, 3 de febrer, a les 19 hores, la mostra “El dibuixant Santiago Mateu i Pla (1891-1935)” una exposició del, destacat dibuixant de marines, jardins, masies i vistes urbanes, nascut a Malgrat de Mar l’any 1891 i mort a Badalona l’any 1935.

Mateu i Pla es va formar a l’escola municipal de Badalona i a l’acadèmia que el pintor Eduard Flò tenia a la ciutat. Amb 20 anys començà la seva trajectòria creativa amb una exposició a Malgrat. Van seguir altres mostres a Badalona, Barcelona, Girona, Reus i Figueres.

Tot i que va pintar alguns olis, es va dedicar bàsicament al dibuix a la ploma i al carbó, camp en el qual va rebre elogis d’alguns crítics, sobretot de Joan Sacs (pseudònim de Feliu Elias i Bracons).

Partint de formes acadèmiques, el seu estil va evolucionar, sobretot a partir del 1915, cap a traços molt lliures i espontanis. Entorn del 1920 també va començar a practicar un dibuix detallista i minuciós.

Casat amb Josepa Bori, filla d’Antoni Bori i Fontestà, es va integrar en l’ambient cultural de Badalona, on vivia des del 1901, i va col·laborar en publicacions locals tant amb dibuixos com amb escrits. També van aparèixer articles seus a la premsa de Girona i va mantenir una interessant correspondència amb l’historiador i escriptor gironí Carles Rahola, amb qui havia de fer un llibre que finalment no va tirar endavant, potser a causa de la mort de l’artista.

La seva desaparició prematura, la circumstància que no s’hagués professionalitzat com a dibuixant i el tall que va significar la Guerra Civil van fer que caigués en l’oblit. Amb aquesta mostra el Museu de Badalona vol retre homenatge a la figura d’aquest badaloní d’adopció.

L’exposició, que és gratuïta, es podrà visitar, de dimarts a dissabte de 17 a 20 hores i diumenges de 10 a 14 hores, fins diumenge 6 de març .

Badalona, 1 de febrer de 2022

twitter @AjBadalona