Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

El Museu de Badalona i la Sala Josep Uclés acullen simultàniament una exposició de l’escultor Josep M. Teixidó Camí

07/07/2023 ::

La mostra fa un recorregut pels 50 anys de treball de Camí, que des del 1965 viu i treballa a Badalona

El pròxim dimecres 12 de juliol, a les 19 hores, tindrà lloc la inauguració al Museu de Badalona de l’exposició 50 anys. CAMÍ. Escultures. Es tracta d’un homenatge a l’escultor Josep Ma. Camí pel seu 50è aniversari com a artista. La mostra és compartida entre el Museu i la Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme, on s’inaugurarà la mostra el dijous 13 de juliol i es podrà visitar fins al 12 de novembre.

Josep M. Teixidó Camí, o simplement Camí, va néixer el 1947 a l’Espluga Calba (les Garrigues). Des del 1965 viu i treballa l'escultura a Badalona. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (UB), ha estat professor d’Escultura a l’Escola Massana de Barcelona durant una trentena d’anys. Des del 1982 al 2020 ha exhibit les seves escultures de pedra, fusta, ferro, materials orgànics i la combinació d'aquests, en trenta-tres exposicions individuals i en més de cent trenta exposicions col·lectives en galeries privades i espais públics.

La seva obra de formats mitjà i gran -d'interior i d'exterior- es troba en més d'una quarantena d'espais oficials, museus, institucions, col·leccions públiques i privades, tant nacionals com internacionals.

Per celebrar el cinquantenari de la dedicació de Camí a l’escultura, el Museu i la Sala Josep Uclés presenten una exposició d’obres amb una cronologia que va des del 1973 fins al 2014. En alguns casos, aquestes obres es mostren acompanyades de poemes d’autors que han col·laborat habitualment amb l’artista: J.M. Calleja, Coloma Lleal, Inés Narváez i Màrius Sampere.

A la sala d’exposicions de la planta baixa del Museu s’exposaran un conjunt de peces de format mitjà i petit, així com les maquetes d’algunes obres concebudes per ser grans escultures públiques a l’aire lliure, algunes de les quals són projectes que no es van arribar a realitzar.

A l’espai del Decumanus, al subsol del Museu, on es conserven les restes d’una part de la ciutat romana de Baetulo propera al fòrum, es presentarà una exposició molt menys convencional en què les escultures de Camí dialoguen amb l’entorn urbà de fa més de 2.000 anys. Arquitectura del segle I aC i escultura dels segles XX i XXI; patrimoni històric i art contemporani contrasten i es complementen per donar una visió singular i excepcional en què les peces i l’entorn s’enriqueixen mútuament. Per a veure l’exposició instal·lada al jaciment, caldrà pagar el preu de l’entrada.

A la Sala Josep Uclés s’hi podran veure obres i maquetes de totes les seves sèries de la seva obra pública, així com d’inèdita. L’exposició comptarà amb diverses activitats paral·leles, com visites comentades, lectura de poemes, dansa, etc., que s’aniran publicant a l’Agenda Cultural de Badalona:

https://agendacultural.badalona.cat/

Camí, a més d’haver exposat anteriorment al Museu de Badalona, és autor del conjunt escultòric que l’any 1991 es va inaugurar a la plaça de Pep Ventura. En el conjunt escultòric Bétulo, Camí hissa una gran vela de ferro rovellat, amb un poema de la Coloma Lleal.

La passió de Camí per Badalona i per l’ensenyament, -va ser professor de l’Escola Massana durant 33 anys-, va dur-lo també a fundar, juntament amb Cinto Santamera i Pilar Miquela, el tallerBDN, un espai de treball que s’ofereix a artistes per desenvolupar projectes d’escultura.

Badalona, 7 de juliol de 2023

twitter @AjBadalona