Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

El Museu de Badalona commemora la proclamació de la República amb la publicació d’un documental inèdit

13/04/2023 ::

Coincidint amb el 92è aniversari de la proclamació de la Segona República el Museu dona a conèixer un documental sobre la celebració d’aquest fet històric

El Museu de Badalona commemora demà divendres la proclamació de la Segona República coincidint amb una de les dates més recordades de la història del segle XX a l’Estat espanyol: el 14 d’abril de 1931.

L’esdeveniment es va viure de forma multitudinària tal como s’intuïa per les poques fotografies que es conserven a l’Arxiu d’Imatges del Museu de Badalona. Ara, gràcies al documental que a partir d’avui es podrà veure al perfil de YouTube i al web del Museu, es podrà reviure els efectes d’aquella proclamació.

Això ha estat possible gràcies a la incorporació a l’Arxiu d’Imatges de la institució, d’una còpia restaurada, propietat de Francesc Escrihuela Niubó, nét de l’autor de la filmació, Bonaventura Niubó i Cunill (Badalona 1892-1970).

Niubó, que era carnisser de professió i tenia parades al mercat Maignon de la ciutat, va ser regidor del primer ajuntament republicà. Apassionat pel cinema, va enregistrar amb una càmera Pathé Baby de 9,5 mm diverses filmacions entre els anys 1926 i 1960, on destaquen escenes de la vida social badalonina (festes majors, partits de futbol, els tres tombs, aplecs de la sardana, balls de bastons, pescadors avarant les barques, banyistes a la platja, trens de vapor passant per la Rambla…).

La difusió de la filmació, que ha estat restaurada per Joan-Francesc Escrihuela, coincideix amb centenari de la comercialització de la càmera de cinema amateur Pathé Baby.

Per a més informació podeu contactar amb el Departament de difusió del Museu de Badalona trucant al telèfon 93 464 49 11.

Badalona, 13 d’abril de 2023

twitter @AjBadalona