Els dispositius per a la realització de les proves PCR es muntaran a partir de dilluns als centres d’assistència primària (CAP) de Llefià i Gran Sol i les proves es dirigeixen específicament a població d’entre 15 a 40 anys
També es farà una acció puntual a uns blocs de pisos concrets del barri de la Salut demà divendres i dissabte
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya iniciarà el dilluns 31 d’agost un cribratge comunitari a la ciutat de Badalona que es limita a unes zones concretes de les àrees bàsiques de salut de Llefià i Gran Sol. El cribratge es dirigeix específicament a la població de 15 a 40 anys, que és la franja d’edat on s’han detectat més casos. Les persones interessades es podran adreçar al seu Centre d’Assistència Primària (CAP) de referència –CAP Llefià i CAP Gran Sol–, on es muntaran els dispositius per a la realització de les proves PCR.
Les proves es duran a terme el dilluns 31 d’agost, en horari de 15 a 19 hores, i la resta de la setmana de 10 a 14 hores i de 15 a 19 hores. Per evitar aglomeracions als centres, el Departament de Salut prioritzarà que les proves PCR es facin per carrers, de manera que, en funció del carrer on es visqui s’informarà del dia que caldrà anar al CAP a fer-se la prova.
D’altra banda aquest cribratge comunitari es completa amb una acció puntual que es durà a terme demà divendres, dia 28, i dissabte, dia 29 d’agost, en uns blocs de pisos concrets del barri de La Salut. Les proves PCR les faran els professionals sanitaris als mateixos edificis.
Els resultats de les proves estaran disponibles, a partir de 48 hores, a La Meva Salut. Es contactarà per telèfon amb els casos que siguin positius. Als que siguin negatius i tinguin eConsentiment se’ls enviarà un SMS per informar-los del resultat.
L’objectiu d’aquests cribratges és el de detectar persones portadores asimptomàtiques que, sense saber-ho, estan transmetent la malaltia, per a poder iniciar-ne l’aïllament i tallar la transmissió. A més pretén localitzar aquelles dificultats socials que impedeixen realitzar les quarantenes, per donar resposta com a comunitat i des de totes les administracions.
El dispositiu ha estat posat en marxa des del Servei Català de la Salut, liderat per l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, Vigilància Epidemiològica i l’Hospital Germans Trias, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Badalona.
Aquest dispositiu de cribratge comunitari es dirigeix a un total de 15.000 persones. El nombre de proves que es puguin dur a terme dependrà de la resposta dels veïns i veïnes de la zona.
Badalona, 27 d’agost de 2020