Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

El Consell dels Infants de Badalona celebra el primer Plenari d’aquest curs amb representants de trenta-quatre escoles i centres socioeducatius de la ciutat

09/11/2020 ::

Al Plenari s’aprovarà el Pla d’acció del CIB i es prepararà la celebració del Dia dels Drets dels Infants

Aquest dijous 12 de novembre es farà el primer Plenari del Consell dels Infants de Badalona (CIB) d’aquest curs, en dues sessions telemàtiques, a les 12 i a les 17.30 hores que comptarà amb la participació de setanta nois i noies, d’entre deu i dotze anys, representants de prop de 10.000 infants de les escoles i centres socioeducatius Antoni Botey, Arrels Blanquerna, Arrels Esperança, Badalona Port, Baldiri Reixac, Baldomer Solà, Betúlia, Can Barriga, Casal dels Infants ASB, Centre Obert Llefià-ISOM, Fundació Ateneu Sant Roc, Centre Sant Jaume – Fundació Carles Blanch, Fundació Espai Natura i Joventut, Fundació Germina, Fundació Salut Alta, Garbí Pere Vergés, Ítaca, Jesús Maria, Joan Llongueras, Josep Carner, Jungfrau, Les Ciències, Lola Anglada, López Torrejón, Llevant, Llibertat, Llorens Artigas, M. D. de la Salut, M. D. de l’Assumpció, Maristes Champagnat, Mercè Rodoreda, Minguella, Pere de Tera, Planas i Casals, Progrés, Rafael Alberti, Santíssima Trinitat i Sant Jordi. En aquest Plenari està prevista la participació de la regidora de l’Àrea de Cultura, Educació i Joventut de l’Ajuntament de Badalona i vicepresidenta del CIB, Amanda Feria.

Aquest curs s’incorporen al CIB tres centres nous, l’Escola Baldiri Reixac, l’Institut escola Baldomer Solà i la Fundació Germina. El curs 2020-21 hi ha trenta-vuit centres vinculats al Consell, trenta-quatre amb representants i quatre que mantenen la seva vinculació, sense representació.

El Consell dels Infants de Badalona és un òrgan de participació a partir del qual els infants debaten, fan sentir la seva veu, fan propostes, promouen activitats, aprenen i decideixen sobre els temes de la ciutat i del món que són del seu interès.

Aquest és l’ordre del dia de la sessió:

1. Benvinguda.

– Com hem viscut i estem vivim la situació provocada per la Covid-19?

– Què vol dir participar? Parlem del Consell i de les funcions dels nois i noies representants.

2. Acordem el Pla d'acció del CIB i l'organització del curs 2020-21.

– Situació de la reforma dels espais de joc de la ciutat i de la resposta a l'Informe de propostes del CIB.

– El canvi climàtic, com volem seguir treballant aquest tema de gener a maig?

– El CIB i la Taula d'Infància i Adolescència de Badalona (TIAB).

– El CIB i el Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC).

– El CIB, el Gran Recapte i la Marató de Tv3 per la Covid-19.

– El blog del CIB.

3. El Dia dels Drets dels Infants (20 de novembre).

– Parlem sobre els Drets dels Infants.

Com ho estem treballant o treballarem a cada centre?

– Organització de l'acte del dia 19 de novembre, de 18 a 19 h, a la Plaça de la Vila (lectura del Manifest del CNIAC & CIB i murals del CIB sobre els Drets dels Infants)

4. Informacions.

– La preparació de les festes de Nadal i la cavalcada de Reis. Idees i propostes

– Activitats de ciutat.

En relació a la celebració del Dia dels Drets dels Infants (20 de novembre), que commemora el 61è aniversari de la Declaració i el 31è aniversari de la Convenció de l’ONU sobre els Drets dels Infants, es prepararà l’organització de l’acte que es farà el dijous 19 de novembre, de 18 a 19 h, a la Plaça de la Vila. Nois i noies representants del CIB llegiran el Manifest del CNIAC i del CIB i exposaran els murals sobre els Drets dels Infants fets a tots els centres del Consell.

Així mateix, el dia 19 i 20, al balcó de l’Ajuntament, hi haurà penjada la pintura del projecte WHY? que Carme Solé Vendrell, il·lustradora, pintora i promotora del mateix va cedir al CIB fa quatre anys. Fins ara s’ha anat exposant i fent un treball sobre el que representa aquesta pintura amb el rostre d’un infant que pateix les conseqüències de la guerra, de setmana en setmana, a tots els centres del CIB.

El CIB, creat per l’Ajuntament de Badalona l’any 2004, ha anat treballant des de llavors sobre diferents temes vinculats a la vida de la ciutat: igualtat d’oportunitats, neteja, verd urbà, ús de parcs i places, civisme, l’atenció a les persones en situació de pobresa, les eleccions municipals i l’atenció a la diversitat funcional de les persones, l’assetjament escolar, els espais de joc, etc. Des del seu inici el CIB forma part de la Xarxa de municipis amb consells d’infants, que promou la Diputació de Barcelona. Actualment el CIB forma part també del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) i de la Taula d’Infància i Adolescencia de Badalona (TIAB).

El CIB vol servir per:

– Potenciar i dinamitzar la participació dels infants, afavorint el pensament crític i el debat sobre la vida de la seva ciutat i el món.

– Promoure un escenari participatiu i educatiu perquè els infants puguin expressar-se lliurement en relació amb els temes que els interessen, intercanviar experiències i construir nous coneixements.

– Donar a conèixer el punt de vista dels infants en tots els temes relacionats amb la vida de la ciutat i el món.

– Conèixer i valorar el conjunt de serveis i activitats que es fan a la ciutat d’interès per als infants, fer propostes per a la seva millora i, sempre que calgui, rebre resposta dels serveis competents.

– Promoure activitats per a la sensibilització ciutadana sobre la importància de la participació dels infants.

El CIB funciona a través d’un Plenari format per dos representants de cada centre educatiu que en forma part, i està presidit per l’alcalde i pel regidor d’Educació que n’és el vicepresident primer.

El Plenari elabora i aprova, cada curs, el Pla d’acció del CIB que inclou l’elecció dels temes a treballar, al llarg del curs, en tots els centres implicats i la promoció de diferents activitats obertes, també, a tots els infants i centres de la ciutat.

Per donar suport al CIB existeix, també, una comissió de coordinació de centres formada per un/a mestre/a o responsable de cada centre educatiu i un/a tècnic/a d’Educació de l’Ajuntament, responsable de la secretaria tècnica del Consell.

EL CIB és un espai de participació que vol donar resposta a principis i normes inclosos a la Declaració dels Drets de l’Infant (ONU, 1959); la Constitució espanyola (1978); la Convenció sobre els Drets de l’Infant (ONU, 1989); la Carta de Ciutats Educadores (1990 i 2004); les Normes reguladores de la participació ciutadana de l’Ajuntament de Badalona (2001); la Llei municipal i de règim local de Catalunya (2003); el Reglament del Consell dels Infants de Badalona (2004); l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (2006); el Reglament orgànic municipal (2009); la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència (2010); i el Pacte per a la Infància a Catalunya (2013).

Més informació, blog del CIB: http://consellinfantspre.badalona.cat

Badalona, 9 de novembre de 2020

twitter @AjBadalona