Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

El Consell dels Infants de Badalona celebra el primer Plenari d’aquest curs amb representants de 36 escoles i centres socioeducatius de la ciutat

11/11/2019 ::    

Al Plenari es prepararà la Setmana dels Drets dels Infants i se celebraran els 15 anys de la constitució del Consell

Aquest dimecres, 13 de novembre, a les 17.30 hores, a la sala d’actes del Museu de Badalona, se celebrarà el primer Plenari del Consell dels Infants de Badalona (CIB) d’aquest curs que comptarà amb la participació de setanta cinc nois i noies, d’entre 10 i 12 anys, representants de prop de 10.000 infants de les 36 escoles i centres socioeducatius de la ciutat. A l’acte també hi assistirà l’alcalde de Badalona, Álex Pastor.

Recordem que el Consell dels Infants de Badalona és un òrgan de participació a partir del qual els infants debaten, fan sentir la seva veu, fan propostes, promouen activitats, aprenen i decideixen sobre els temes de la ciutat i del món que són del seu interès

En aquest Plenari s’acordaran les principals activitats a dur a terme aquest curs a través del Pla d’acció del CIB.

Setmana dels Dret dels Infants

En relació a la celebració de la Setmana dels Drets dels Infants, del 18 al 24 de novembre, es prepararà l’organització del Dia dels Drets dels Infants i de la Festa dels Drets dels Infants.

Amb la Setmana dels Drets dels Infants a Badalona, organitzada pel CIB i per la Taula d’Infància i Adolescència de Badalona (TIAB), es vol commemorar el 60è aniversari de la Declaració, el 30è aniversari de la Convenció de l’ONU sobre els Drets dels Infants, els 15 anys de funcionament del CIB i els 3 anys de la posada en marxa de la TIAB.

Fins avui, la Setmana compta amb la participació en l'organització d'activitats dels centres, entitats i serveis següents: AMPA Escola Bufalà, AV de Bufalà, AV del Centre, Badalona Batec FAMPAS, Badalona Comunicació (Televisió de Badalona, Ràdio Ciutat i FILMETS Badalona Film Festival), Badalona Cultura, Ballet Silvia Pallisera, Les bèsties i diables de La Salut, Castellers de Badalona, Centre Sant Jaume – Fundació Carles Blanch, Club d’Escacs Badalona, Club de Bitlles Catalanes Termites Llefià de Badalona, Comissió del Pla de Seguretat i Educació Viària de Badalona, Conservatori Professional de Música de Badalona, Escoles i Centres socioeducatius del Consell dels Infants de Badalona, FAMPAS, Festa del Dibuix/La casa de la lluna i el sol, Grups de gimnàstica de persones grans, Grups de treball de mestres d’Educació Física i de Música, Guàrdia Urbana (educació viària), ‘Jugatecambiental’, PDC La Salut-Llefià, PDC Pomar-Morera, Punt Òmnia, Rugby Club Badalona, Serveis de Cultura, d’Educació, de Feminismes, de Gent Gran (Gimnàstica) i de Salut de l’Ajuntament de Badalona, Taula d’Infància i Adolescència de Badalona, Welcome School, Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona.

Escoles i centres socioeducatius representats al CIB

Les escoles i centres socioeducatius representats al Plenari del Consell dels Infants de Badalona de dimecres són: Antoni Botey, Arrels Blanquerna, Arrels Esperança, Badalona Port, Betúlia, Can Barriga, Casal dels Infants ASB, Centre Obert Llefià-ISOM, Fundació Ateneu Sant Roc, Centre Sant Jaume -Fundació Carles Blanch, Fundació Espai Natura i Joventut, Fundació Salut Alta, Garbí Pere Vergés, Ítaca, Jesús Maria, Joan Llongueras, Josep Carner, Jungfrau, Les Ciències, Lola Anglada, López Torrejón, Llevant, Llibertat, Llorens Artigas, M. D. de la Salut, M. D. de l’Assumpció, Maristes Champagnat, Mercè Rodoreda, Minguella, Pere de Tera, Planas i Casals, Progrés, Rafael Alberti, Santíssima Trinitat i Sant Jordi

Dia dels Drets dels Infants

Dimecres dia 20 se celebra el Dia dels Drets dels Infants. Amb motiu d’aquesta celebració està previst que a les 18 hores es llegeixi el Manifest dels Drets dels Infants

Aquest mateix dia hi haurà penjada al balcó de l’Ajuntament de Badalona la pintura del projecte WHY? de Carme Solé Vendrell, il·lustradora, pintora i promotora del mateix. En aquestes darreres setmanes a tots els centres del CIB s’ha anat exposant i fent un treball sobre el que representa aquesta pintura amb el rostre d’un infant que pateix les conseqüències de la guerra.

La Festa dels Drets dels Infants, es farà el diumenge, 24 de novembre, d’11 a 14 hores, a la plaça de Pompeu Fabra.

El Consell dels Infants de Badalona

El CIB, creat per l’Ajuntament de Badalona l’any 2004, ha anat treballant des de llavors sobre diferents temes vinculats a la vida de la ciutat: igualtat d’oportunitats, neteja, verd urbà, ús de parcs i places, civisme, l’atenció a les persones en situació de pobresa, les eleccions municipals, l’atenció a la diversitat funcional de les persones o l’assetjament escolar. Des del seu inici el CIB forma part de la Xarxa de municipis amb consells d’infants, que promou la Diputació de Barcelona. Actualment el CIB forma part també del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) i de la Taula d’Infància i Adolescència de Badalona (TIAB).

El CIB vol servir per:

– Potenciar i dinamitzar la participació dels infants, afavorint el pensament crític i el debat sobre la vida de la seva ciutat i el món.

– Promoure un escenari educatiu i participatiu perquè els infants puguin expressar-se lliurement en relació amb els temes que els interessen, intercanviar experiències i construir nous coneixements.

– Donar a conèixer el punt de vista dels infants en tots els temes relacionats amb la vida de la ciutat i el món.

– Conèixer i valorar el conjunt de serveis i activitats que es fan a la ciutat d’interès per als infants, fer propostes per a la seva millora i, sempre que calgui, rebre resposta dels serveis competents.

– Promoure activitats per a la sensibilització ciutadana sobre la importància de la participació dels infants.

El CIB funciona a través d’un Plenari format per dos representants de cada centre educatiu que en forma part, està presidit per l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, i pel regidor de l’Àmbit d’Educació i Impuls de Ciutat, Jordi Subirana, que n’és el vicepresident primer.

El Plenari elabora i aprova, cada curs, el Pla d’acció del CIB que inclou l’elecció dels temes a treballar, al llarg del curs, en tots els centres implicats i la promoció de diferents activitats obertes, també, a tots els infants i centres de la ciutat. Per donar suport al CIB existeix, també, una comissió de coordinació de centres formada per un/a mestre/a o responsable de cada centre educatiu i un/a tècnic/a d’Educació de l’Ajuntament, responsable de la secretaria tècnica del Consell.

EL CIB és un espai de participació que vol donar resposta a principis i normes inclosos a la Declaració dels Drets de l’Infant (ONU, 1959); la Constitució espanyola (1978); la Convenció sobre els Drets de l’Infant (ONU, 1989); la Carta de Ciutats Educadores (1990 i 2004); les Normes reguladores de la participació ciutadana de l’Ajuntament de Badalona (2001); la Llei municipal i de règim local de Catalunya (2003); el Reglament del Consell dels Infants de Badalona (2004); l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (2006); el Reglament orgànic municipal (2009); la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència (2010), i el Pacte per a la Infància a Catalunya (2013).

Més informació: Consell_dels_Infants_de_Badalona

Blog del CIB: http://consellinfantspre.badalona.cat

Badalona, 11 de novembre de 2019

twitter @AjBadalona