Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

El Centre Cultural El Carme acull la mostra “Forjadors de la Festa. El patrimoni festiu de Badalona”

16/03/2021 ::

La mostra es podrà veure del 18 de març al 30 d’abril, a la Sala Josep Uclés

Aquest dijous, 18 de març, a les 19.30 hores, s’inaugurarà de manera presencial i en streaming a la Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme de Badalona (carrer de Francesc Layret 78-82), l’exposició “Forjadors de la Festa. El patrimoni festiu de Badalona”. L’aforament a la sala serà limitat i caldrà inscripció prèvia a través del correu elcarme@badalona.cat. La transmissió en streaming serà oberta a tothom i es farà pel canal Youtube de Festes de Maig.

Després de més de deu anys exposant la imatgeria festiva i els entremesos de la ciutat, aquest any la mostra fa un tomb per centrar-se en el ritual al voltant de les Festes de Maig, que honoren Sant Anastasi, copatró de Badalona.

L’exposició, que per primera vegada estarà comissariada, presenta un viratge cap a una línia conceptual i pedagògica centrada en els aspectes rituals de la festa i situant com a eix cabdal la figura de Sant Anastasi i en contraposició el Dimoni. La mostra fa un repàs de l’origen de la devoció al Sant a Badalona i dels inicis de la Cremada del Dimoni, així com de la seqüència d’actes i entremesos que l’acompanyen la Nit de Sant Anastasi.

També s’hi podran veure peces com la figura del Sant, les masses que duien els macers (antics funcionaris que encapçalaven les comitives municipals lluint l’uniforme característic amb robes de domàs, gorres de vellut, i portant una maça a la mà), cedides pel Museu de Badalona, i diverses imatges d’arxiu que il·lustren aquest repàs històric i material deixat per les entitats Badalona Bèsties de Foc, Diables de Badalona, Esbart Sant Jordi, Geganters de Badalona, Mulassa de Badalona i de la família Llansó.

Enguany hi haurà un espai interactiu on es podran seguir els passos i les músiques d’alguns dels balls representatius de la festa.

Visites guiades

S’ofereixen visites guiades per al públic en general i visites específiques per a les escoles i instituts, adaptades als diferents cicles educatius (especialment per als cicles mitjà, superior i per instituts).

Les visites aniran a càrrec del comissari, Marc Abril, fester, músic i membre del Grup d'Estudis de la Festa de Badalona, o de Montserrat Silvestre, presidenta de Geganters de Badalona i també membre del Grup d’Estudis.

Les reserves es poden fer a través de l’aplicació Agenda Cultural de Badalona entre aquest mateix dijous, 19 de març, i el divendres 30 d’abril: https://agendacultural.badalona.cat/ i s'han de fer, com a mínim, cinc dies abans de la data triada per fer la visita.

Horari de visites:

Públic general:

• De dilluns a divendres, de 16.30 a 20 h

• Dissabtes d’11 a 14 h i de 16.30 a 20 h

• Diumenges i festius, d’11 a 14 h

Centres educatius: visites per a grups/classe:

• De 9.30 a 10.30 h

• D’11 a 12 h

• De 15.30 a 16.30 h

Altres activitats

Paral·lelament a la mostra es faran, també al CC El Carme, tres xerrades en format presencial (sempre que ho permetin les mesures sanitàries imposades pel COVID19 en el moment de l’activitat) i virtual (a través del canal de Youtube de Festes de Maig). Per poder participar-hi presencialment cal fer inscripció prèvia a través de l’aplicació Agenda Cultural de Badalona. Aquestes són les xerrades previstes:

Dimecres, 24 de març, a les 18 h. “Museïtzar el patrimoni festiu immaterial”, a càrrec de Xavier Roigé, doctor en Geografia i Història, especialitat d’Antropologia Cultural per la Universitat de Barcelona.

La intervenció de Xavier Roigé tractarà sobre com gestionar i museïtzar el patrimoni immaterial. Actualment hi ha una nova visió del patrimoni que implica no tractar el patrimoni cultural immaterial com si fos material, sinó com un element de dinamització social.

Dimecres, 7 d’abril, a les 18.30 h. “La festa com a temps extraordinari”, a càrrec de Txatxi Gómez, periodista i costumista.

Joan Ignasi "Txatxi" Gómez: parlarà sobre la festa com a moment extraordinari, trencar amb la rutina i establir una treva amb el dia a dia per transgredir-lo. La festa genera un temps únic que tothom coneix i que cíclicament es repeteix per donar una alenada d’aire fresc, de germandat i comunitat.

Dimecres, 21 d'abril, a les 18.30 h. “Nova mirada entorn les Festes de Maig”, a càrrec de Pol Asensio i del Grup d'Estudis de la Festa de Badalona.

En Pol, un jove estudiant de 2n de batxillerat de l'Institut La Llauna, presentarà el seu treball de recerca sobre les Festes de Maig i la cultura tradicional com a identitat dels badalonins. En la seva xerrada presentarà la visió d'un jove del segle XXI d'una festa gestada, sobretot, a finals dels anys noranta, i mirarà de destacar els punts forts, i els febles, de la nostra festa.

Impulsada des de l’Ajuntament de Badalona, l’exposició forma part de la programació expositiva regular que l’Ajuntament de Badalona i la Universitat de Barcelona, a través del Vicerectorat de Patrimoni i Activitats Culturals, organitzen conjuntament amb la col·laboració del Museu de Badalona. Per aquesta mostra s’ha comptat també amb el suport de Badalona Comunicació, de les entitats Badalona Bèsties de Foc, Castellers de Badalona, Confraria de Sant Anastasi, Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalana, Diables de Badalona, Esbart Sant Jordi, Geganters de Badalona, Grup d’Estudis de la Festa de Badalona, Miquelets de Badalona, Mulassa de Badalona, Típic Ball de Bastons de Canyet i de la família Llansó.

Badalona, 16 de març de 2021

twitter @AjBadalona