Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

El 23è Festival Internacional de Màgia cita a Badalona el millor talent mundial de l’il·lusionisme

03/02/2023 ::

Del 4 de febrer al 5 de març actuaran al Memorial Li-Chang mags i magues procedents de Corea, Veneçuela, Alemanya, França i Itàlia, a més de locals i nacionals

Enguany es reprèn la proximitat amb el territori amb activitats i tallers a les biblioteques i centres cívics de la ciutat

La 23a edició del Festival Internacional de Màgia de Badalona Memorial Li-Chang portarà, del 4 de febrer al 5 de març, el bo i millor del món de l’il·lusionisme amb una programació variada, cosmopolita i de qualitat. Anirà a mans de reconeguts mags i magues, tant locals i nacionals com internacionals, vinguts de països d’arreu d’Europa i del món com Corea, Veneçuela, Alemanya, França i Itàlia.

Destaca l’ampli ventall de disciplines de màgia que s’hi podran veure: des d’espectacles de màgia de prop amb sorprenents trucs i efectes, a shows i cabarets nocturns plens de ritme i humor, passant per originals manipulacions amb tot tipus d’elements o, fins i tot, un espectacular ballet aeri.

El programa d’activitats s’ha presentat avui en roda de premsa al Teatre Zorrilla de Badalona, amb la presència de la regidora de Cultura, Anna Maria Lara, del gerent de Badalona Cultura, Edu Pericas i del director artístic del Festiva, Enric Magoo.

La regidora de Cultura, Anna Maria Lara, ha assenyalat que: “des del Govern municipal refermem el nostre compromís de seguir impulsant aquest festival plenament consolidat, que any rere any creix en qualitat, en implicació amb la ciutat i en projecció internacional”.

Les representacions principals tindran lloc en tres espais d’actuació: el Teatre Margarida Xirgu, el Teatre Zorrilla i el Teatre Blas Infante, als quals se sumaran altres actuacions, tallers i activitats paral·leles a Can Banús, la llibreria Saltamartí, el Centre de Recursos Pedagògics, el Centre Comercial Màgic i a les biblioteques i centres cívics de la ciutat, que tornen a apropar la màgia a la població reprenent el contacte directe després de l’aturada per la pandèmia. Així, el festival s’estén per tots els racons de Badalona fent-ne partícip tota la ciutadania.

Organitzada per l’empresa municipal Badalona Cultura amb la direcció artística del mag badaloní Enric Magoo, esdevé una cita imprescindible per viure l’increïble oportunitat de gaudir, a casa nostra, de la millor màgia actual del món.

MÀGIA PER A TOTS ELS GUSTOS

El Mag Edgard enlairarà el teló del festival el diumenge 12 de febrer, al Teatre Margarida Xirgu, amb l’espectacle familiar ‘Somriures’ (a partir de 5 anys), una proposta alegre que mostrarà que somriure és l’única línia corba que ho redreça tot.

La programació es reprendrà el dissabte 18 de febrer, també al Teatre Margarida Xirgu, amb una nova edició del cabaret nocturn ‘Màgia i humor’ que, any rere any, ja s’ha fet un lloc en el certamen. El protagonitzaran els mags i humoristes Murphy, Dania Díaz i Mr. Kebab.

Atrevit i mordaç, el mag Murphy desplegarà tot el seu arsenal de trucs i efectes en una posada en escena magistral que juga en tot moment amb la confusió. A través de la màgia de prop, la maga veneçolana Dania Díaz combinarà tècnica i relat demostrant, amb el seu talent i carisma, què l’ha fet

guanyadora de nombrosos premis i, fins i tot, arribar a ser finalista del programa Got Talent España i semifinalista a l’America’s Got Talent, als Estats Units. Per la seva banda, el delirant, irreverent i surrealista mag i còmic Mr. Kebab (Joan Estrader), oferirà un show enginyós i esbojarrat carregat d’humor absurd.

CAP DE SETMANA MÀGIC: GALA INTERNACIONAL DE MÀGIA

Com sempre, un dels plats forts del festival serà la Gala Internacional de Màgia XXIII Memorial Li-Chang al Teatre Zorrilla, que convertirà Badalona en la capital mundial de la màgia reunint, durant el cap de setmana del 24 de febrer al 26 de febrer, il·lusionistes de gran prestigi. Enguany les quatre gales prometen actuacions tan insòlites com variades. Es comptarà amb la presència dels mags internacionals Dario Adiletta (Itàlia), Frères Chaix (França), Alana (Alemanya) i Hyunjoon Kim (Corea) i dels locals Álvaro Cortés (Badalona) i Mag Marín (Granollers). Joaquín Matas, gran especialista en la màgia d’escena i de proximitat, farà de mestre de cerimònies amb molt humor i elegància.

L’italià Dario Adiletta és un dels principals talents emergents del panorama màgic cisalpí. La seva creativitat en la manipulació d’elements l’ha fet guanyador en dues ocasions del premi a l’originalitat, tant al Congrés Nacional Francès (FFAP) com al Campionat Europeu de Màgia (FISM Europa). Els germans francesos Gaëtan i Godefroy, els Frères Chaix, captivaran el públic amb un espectacle visual majestuós. Un autèntic ballet aeri que és pura fantasia i que els ha fet volar per tot el món. L’alemanya Alana sorprendrà amb el seu show de mans màgiques que l’ha portat, fins i tot, al Castell Màgic de Hollywood. El coreà Hyunjoon Kim torna anys després al festival amb un espectacle que l’ha convertit en un dels millors manipuladors del món: The Illusionist.

Pel que fa a la representació de mags de casa nostra, el jove badaloní Álvaro Cortés oferirà un número de màgia teatral madurat durant anys al Memorial Li-Chang i que l’ha portat a assolir recentment el Premi Nacional de Màgia; mentre que el Mag Marín, de Granollers, aportarà colors i purpurina amb un show de grans il·lusions. Divertit i juganer, l’espectacle li ha valgut un dels premis més prestigiosos de l’àmbit internacional, el Mandrake d’Or francès.

PREMI LI-CHANG I MENCIÓ HONORÍFICA

La Gala Internacional de Màgia té reservades, a més, dues sorpreses. D’una banda, la Menció honorífica que divendres 24 de febrer es concedirà a una personalitat o empresa del món de la màgia en reconeixement a la seva carrera artística i/o trajectòria professional. Enguany la distinció recau sobre Carles Ferrandiz Gutsens, fabricant al taller de la botiga “Mágicus” de Barcelona. La segona sorpresa rau en el Premi Li-Chang que el diumenge 26 de febrer a la tarda (en l’última sessió de la Gala Internacional) reconeixerà per votació popular el mag, maga o grup més aplaudit pel públic de les gales.

GALA SOLIDÀRIA DE MÀGIA

El festival es clourà el diumenge 5 de març amb la ja tradicional Gala Solidària de Màgia que reunirà al Teatre Blas Infante la màgia juvenil d’un conjunt de mags: Aleix Ferrer, Magic Pol, Cesc Alriols i Set de màgia. La presentació anirà a càrrec del Mag Rovi, que hi aportarà bones dosis d’humor i ritme musical.

Com és habitual, entre els participants hi haurà el guanyador del Premi Jove Li-Chang 2023, que enguany ha estat per Aleix Ferrer. Presentarà un número de màgia modern, ple de sorpreses, on no només se li apareixen cartes del no-res sinó també complements amb els quals no sap què fer, i tot plegat amb un resultat inexplicable. El Magic Pol farà vibrar el públic amb un show que combina humor i música i crea una experiència única. El jove mag de 14 anys Cesc Alriols firmarà un impressionant número de manipulació de cartes i boles. Finalment, el duet Set de màgia, amb carisma i capacitat d’improvisació, amalgamaran màgia, comèdia i bogeria.

La recaptació de la gala es destinarà, un any més, a Solidarimàgia, una iniciativa que acosta la màgia a tothom i a tot arreu. Amb l’edició d’enguany el projecte tornarà a Senegal per oferir els seus espectacles i tallers de màgia als hospitals oncològics infantils, orfenats, leproseries de Dakar i a les escoles aïllades al mig de la sabana africana, entre d’altres.

ALTRES ACTIVITATS MÀGIQUES

La programació del 23è Festival Internacional de Màgia de Badalona es completa amb un conjunt d’activitats que tindran lloc en diferents punts de la ciutat com la Trobada de Mags de Catalunya (dissabte 4 de febrer) al Centre Comercial Màgic, que combinarà una actuació itinerant al matí a càrrec del Mag Raffael Fluss amb les actuacions de mags de les diferents associacions de màgia de Catalunya, tant de màgia de prop com d’escena, a la tarda, recuperant el format previ a la pandèmia; l’espectacle escolar ‘100% Màgia’ d’Enric Magoo (dijous 8 i divendres 9 de febrer), amb les millors rutines màgiques i en què combina magistralment jocs participatius i musicals que fan possible allò que aparentment sembla impossible; la projecció de cinema familiar ‘Les vides de Marona’ (diumenge 19 de febrer), que desbordant imaginació i recursos visuals narra la història d’una gosseta que recorda els diferents amos que ha tingut al llarg de la seva vida fent viatjar l’espectador per diferents emocions; el Curs de màgia i il·lusionisme per a docents impartit per Enric Magoo i Maty Gálvez durant sis sessions (entre el 7 de febrer i el 14 de març); el Taller de màgia solidari per la Fundació Acollida i Esperança (dissabtes 11 i 18 de febrer) a Can Banús amb l’Associació “Badalona Escola de Màgia”; l’activitat Literatura i màgia a càrrec d’Adrià Aguacil i Mag Alouette tindrà lloc a l’Escola Sant Jordi de Pomar (dijous 16 de febrer); i l’actuació ‘ABRAKADABRA KKDVAK’ (dissabte 25 de febrer) a la llibreria Saltamartí amb el mag David València.

A més, s’organitzaran altres activitats com els espectacles i tallers d’aprenent de mag o maga que es duran a terme a les biblioteques i centres cívics (entre el 6 de febrer i el 3 de març), que recuperen el contacte més proper i directe amb la màgia després de l’aturada per la Covid-19.

VENDA D’ENTRADES

Les entrades dels espectacles als teatres municipals ja estan a la venda i es poden adquirir en línia a través del web www.teatrezorrilla.cat o bé a les taquilles del Teatre Zorrilla, del Teatre Margarida Xirgu i del Teatre Blas Infante els dies que hi ha funció. Per a més informació sobre preus i descomptes es pot visitar la pàgina web del Teatre Zorrilla.

Badalona, 3 de febrer de 2023

twitter @AjBadalona