Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Divendres 8 de novembre se celebrarà la Marató de Donants de Sang de Badalona

31/10/2019 ::    

Aquest any, com a novetat, la Marató també oferirà la possibilitat de donar plasma

Badalona celebrarà, un any més, la Marató de Donants de Sang en una intensa activitat que tindrà lloc divendres 8 de novembre, de 9 a 21 hores ininterrompudament en dos punts de donació: el Centre Cultural El Carme (carrer de Francesc Layret, 78 -82) i l’Hospital Germans Trias i Pujol (carretera de Canyet, s/n).

Com a novetat d’aquest any, la Marató de Badalona també oferirà la possibilitat de donar plasma. Per fer-ho cal reservar cita prèvia trucant al 93.557.36.30 o enviant un correu electrònic a plasma@bst.cat. La donació només de plasma o «plasmafèresi» dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta per la mateixa via.

Els requisits per donar sang i plasma són els mateixos:

    – Tenir bon estat de salut

    – Tenir més de 18 anys

    – Pesar 50 quilos o més

    – En cas de ser dona, no estar embarassada

A més, es recorda que per donar sang no cal estar en dejú.

La campanya de difusió de la Marató d’aquest any gira entorn de que la ciutadania es motivin els uns als altres a la participació sota el lema “Tu sí que ets important; converteix-te en sangfluencer”. Per això es proposa que tothom expliqui la seva experiència com a donant ja sigui a les xarxes socials – mitjançant l’etiqueta #sangfluencer -, a la feina o entre els veïns

El Servei de Salut de l’Ajuntament de Badalona anima a participar en aquesta Marató i informa que la donació de sang és un acte de responsabilitat ciutadana i una acció de compromís social que hauria d’esdevenir un hàbit i que és necessària atès que:

    – Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia. La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques.

    – De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma.

    – Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.

    – Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

La Marató de Donants de Sang de Badalona és una iniciativa organitzada pel Banc de Sang de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Ajuntament de Badalona, l’Associació de Donants de Sang del Barcelonès Nord i l’Hospital Germans Trias i Pujol.

Badalona, 31 d’octubre de 2019

twitter @AjBadalona