Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Declaració institucional per fer efectiva la reparació del Pont del Petroli

29/01/2020 ::    

Al Ple de l’Ajuntament de Badalona del dimarts 28 de gener de 2020 s’ha llegit una Declaració institucional reclamant la reparació del pont del Petroli que ha patit danys al pas del temporal “Glòria”. La Declaració diu el següent::

El temporal Glòria ha estat un dels més forts des que hi ha registres, amb vents de més de 100km/h, pluges de fins a 500 l/m² i onades de fins a 8 metres al litoral mediterrani. La borrasca també ha causat greus afectacions al litoral badaloní, i en concret al pont del petroli, que va partir per la meitat el dia 22 de gener passat.

S’han trencat varies de les bigues de l’estructura del pont, i la part final de la passarel·la, que unia el pont i la plataforma on hi ha l’estació meteorològica, ha desaparegut. Moltes de les fustes de la passarel·la han quedat afectades també.

A principis de 2017 un altre temporal ja va afectar aquesta mateixa estructura. Els danys, coberts pel consorci d’assegurances, es van reparar aquell mateix any, incloent millores en la il·luminació, seguretat i accessibilitat del pont.

El pont del petroli és una estructura emblemàtica de Badalona, i té diverses funcions i objectius. Entre elles, forma part de l’oferta d’educació ambiental que ofereix l’Ajuntament de Badalona mitjançant L’Escola del Mar, centre d’estudis marins Badalona. El pont permet dur a terme activitats al mateix medi treballant aspectes com ara el plàncton, la composició geològica i biològica del fons marí, la dinàmica litoral, etc.

A nivell científic, ens permet conèixer millor el funcionament del litoral Badaloní i per extensió d’una part del litoral Català i ser una referència científica a nivell europeu. Mitjançant un conveni amb la UPC l’estructura del Pont del Petroli s’ha aprofitat per fer-la servir de suport per col·locar-hi una sèrie d’aparells científics que donin en continu i en temps real una sèrie de dades per conèixer el funcionament del nostre litoral. A la part emergida del Pont hi ha una estació meteorològica per obtenir dades a nivell de la mateixa superfície del mar: temperatura, direcció i velocitat del vent, radiació solar, pressió atmosfèrica, humitat i pluviometria. A la part submergida diversos aparells oceanogràfics ens donen informació sobre alçada i direcció de les onades, direcció i intensitat de les corrents, temperatura de l’aigua, salinitat, concentració d’oxigen dissolt, turbidessa, nivell del mar, ….

Les columnes del Pont del Petroli funcionen com a un escull artificial, diversificant el fons marí de la ciutat. En la seva superfície hi viuen enganxats una gran quantitat de musclos entre els 0 i 6 m de fondària. Entre ells hi ha altres organismes que se’ls mengen o que quan es moren utilitzen les closques com a lloc de posta. A més fondària podem observar anemones, cucs en forma de plomall i algun ascidi. No és gens difícil poder admirar el moviment d’algun cranc, o de alguna llagosta Lluïsa.

Pel que fa als peixos és tot un espectacle poder veure els que viuen en contacte amb les columnes com les escórpores o els blenids, els que s’amaguen a la sorra com les aranyes o els tacons o els que hi troben recer o aliment, sobretot en el grup de columnes de la plataforma final com les oblades, els sards, les bogues, els verderols o els tallahams. També serveix l’espai com a lloc de posta de calamars i sípies, com a lloc per trobar el cau a pops i congres, com a lloc de llar de petits meros o per als alevins de les castanyoletes. Sense ser un espai amb una importància ecològica vital per l’ecosistema si que afavoreix la varietat d’espècies presents a Badalona i és un reclam per a submarinistes que amb l’augment de la pràctica d’aquest esport cada cop busquen llocs tranquils on poder fer una immersió.

Per últim, cal destacar la funció social i lúdica del pont, ja que és un espai d’ús ciutadà que dóna continuïtat al passeig marítim i convida a entrar 250 m en el mar, tot passejant per damunt seu, i gaudint d’ una imatge inèdita de la ciutat i els seus turons i de la badia de Badalona. La passarel·la va ser reclamada per la ciutadania el 2001, i gràcies a les seves demandes el consistori es va comprometre a restaurar-la i transformar-la, passant de ser un element amb una connotació negativa, un punt de connexió amb un passat industrial gens respectuós amb el medi ambient, a ser un signe positiu d’identitat col·lectiva de la nostra ciutat i de l’espai costaner.

Per tots aquests motius, el Ple Municipal pren els següents acords:

1. Tenir en compte la rellevància del Pont del Petroli com eix vertebrador de la ciutat pels seu valor social, científic, educatiu i ambiental.

2. Reparar el pont del petroli, tot tenint en compte els possibles efectes del canvi climàtic en la seva estructura.

3. El ferm compromís de reparar el símbol i emblema de la ciutat de Badalona per a que la ciutadania pugui continuar gaudint-lo.

Badalona, 29 de gener de 2020

twitter @AjBadalona