Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Declaració Institucional d’urgència sobre la decisió adoptada per l’empresa logística Amazon de traslladar la seva activitat de Martorelles a Saragossa

01/02/2023 ::    

El Ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat per assentiment de tots els grups municipal Declaració Institucional d'urgència sobre la decisió adoptada per l'empresa logística Amazon de traslladar la seva activitat de Martorelles a Saragossa:

“Coneixedors de la decisió adoptada per la companyia logística AMAZON de traslladar a partir del 22 d'Abril de 2023 la planta de Martorelles a Saragossa. Atès que la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Treball, va iniciar el 17 de gener, conjuntament amb l’Ajuntament de Martorelles i el Comitè d’Empresa d’Amazon trobades per fer el seguiment del procés de tancament de la planta, i que el passat 27 de gener es va ampliar als principals municipis afectats per aquest trasllat.

L’Ajuntament de Badalona vol manifestar:

1.- Manifestem tot el suport a les treballadores i treballadors afectats per la decisió d'Amazon de suprimir i tancar la planta de Martorelles, tot obrint una nova planta que la substitueix a Saragossa.

2.- Manifestem la nostra preocupació molt especial de les badalonines i badalonins afectats i pels 1000 llocs de treball directes o indirectes que aquesta decisió inesperada d'Amazon posa en perill.

3.- Expressem la preocupació d'aquest consistori per l'ús, en aparença, de frau i de fórmules de negociació empresarial que assimilen els tancaments (ERO) a trasllats i que juguen amb els compromisos de vida de les seves treballadores i treballadors, anteposant l'interès legítim d'empresa a la humanització del tracte vers els seus treballadors i treballadores. Tractant de forçar l'acció de la baixa voluntària dels mateixos en no poder acceptar, aquests, l'oferta de continuïtat en qualsevol de les noves plantes i estalviant-se les indemnitzacions corresponents a un expedient de tancament (ERO).

4.- El sector de la logística és molt important a Catalunya. La creació, el 2022, de la Secretaria de Mobilitat i Logística n’és un exemple, Així com també ho és el pes del sector en el PIB català (un 14%). Un sector que cal consolidar atès que en els models actuals de consum té una importància econòmica i estratègica tant pel que fa a la generació de PIB, com a la creació de llocs de feina, siguin qualificats o no qualificats, directes o indirectes. Darrere de la implantació dels operadors logístics en els grans polígons hi ha una intervenció transversal que impulsa la digitalització i robotització de les naus industrials, la millora dels polígons de Catalunya, el creixement del sòl industrial per a la implantació de plantes processadores de paqueteria i és un sector que ha de servir també com a suport de la reindustrialització del país.

5.- Instem al Govern de la Generalitat, a la Secretaria de Mobilitat i Logística i a la companyia Amazon a buscar la millor solució per evitar la pèrdua de teixit productiu i a buscar la preservació dels drets de la plantilla d'Amazon, ja sigui amb la recol·locació de treballadors/es en llocs propers als seus municipis de residència o a la pròpia província de Barcelona, en les diferents plantes que Amazon té; o amb una negociació que equipari la decisió productiva de l'empresa a un ERO per a que aquells que no es puguin fer càrrec d'un trasllat a una altra localitat siguin convenientment indemnitzats com a mesura de bona praxis empresarial.

6.- Instem el Govern de la Generalitat i a les Secretaries corresponents implicades, així com al Servei d’Ocupació de Catalunya a preservar, recol·locar i formar els treballadors i treballadores afectats per aquest trasllat d'Amazon. Així com instar a la substitució immediata de l'operador logístic o a la reconversió de l'espai per a un programa de reindustrialització que pugui incorporar aquests treballadors/es a la nova plantilla de les empreses o empresa que ocupi aquest espai.

7.- Ens comprometem i convidem a la ciutadania a col·laborar amb la caixa de resistència del Comitè d’empresa d’Amazon i ajudar d’aquesta manera a la plantilla en els seu dret legítim a manifestació i vaga.

8.- Traslladem aquesta declaració institucional d'urgència al Comitè d'Empresa de Amazon, a la Generalitat de Catalunya, a l’Ajuntament de Martorelles i a la companyia Amazon.”

Badalona, 1 de febrer de 2023

twitter @AjBadalona