A l’inici de la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Badalona s’ha llegit la següent Declaració institucional en suport a les dones iranianes:
“El passat 13 de setembre de 2022, la jove kurda Mahsa Amini, de vint-i-dos anys, va ser detinguda per l'anomenada policia de la moralitat de la República Islàmica de l'Iran sota el pretext de portar incorrectament el vel. Amb la detenció, Amini va ser traslladada a una comissaria de policia per una suposada sessió de reeducació d'una hora de durada. Tanmateix, unes hores més tard va ser ingressada a un hospital de Teheran després de patir una agressió física per part dels agents de policia, que es pot qualificar de brutalitat policial i, fins i tot, tortura. Mahsa Amini va morir a l'hospital el 16 de setembre a conseqüència d'un infart i un coma.
El cas d'Amini ha provocat tot un conjunt de protestes i manifestacions ciutadanes per reivindicar els drets fonamentals de les dones, que són també drets humans. A l'Iran, no dur el vel pot significar l'empresonament i la pèrdua de la feina, ja que és obligatori des de la revolució islàmica de 1979. I tot i que les autoritats iranianes han ordenat una investigació sobre el que va passar a la comissaria on va traslladar a Amini, les protestes ciutadanes han estat durament reprimides i, actualment i segons dades oficials, gairebé vint persones hi ha perdut la vida. A més, el govern iranià està aplicant la censura bloquejant la connexió a Internet per evitar que les protestes es continuen estenent a través de les xarxes socials, que han contribuït a difondre el cas d'Amini. De fet, el 25 de setembre les autoritats iranianes van detenir a Nilufar Hamedi, la primera periodista a donar la notícia sobre la mort d'Amini, i actualment es troba retinguda a una presó juntament amb una altra periodista i un fotògraf. Arran de les protestes subsegüents s'ha desfermat una cruel repressió que ja ha causat un nombre indeterminat de morts que també condemnem.
Independentment de les lleis d'un país, els drets humans i fonamentals han d'esdevenir preeminents en la condició ciutadana i en la vida social i col·lectiva. L'obligació de cobrir-se la cara total o parcialment a l'Iran contradiu directament la Carta de les Nacions Unides de 1945 i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966 que advoquen per la igualtat entre homes i dones, així com la Convenció sobre l'Eliminació de totes les formes de Discriminació contra les Dones de Nacions Unides de 1979. L'organització Amnistia Internacional ha sol·licitat una investigació criminal per la mort d'Amini i considera l'obligatorietat del vel com abusiva, degradant i discriminatòria per a la dona.
És per això, que proposem al ple l'adopció dels següents ACORDS:
1. Condemnar l'assassinat de la kurda Mahsa Amini a mans de la policia de la moral de l'Iran.
2. Condemnar qualsevol forma de tortura, i molt especialment, per motius derivats de l'extremisme religiós.
3. Condemnar l'empresonament de la periodista Nilufar Hamedi així com de la resta de periodistes empresonats per informar sobre la mort d'Amini i n'exigeix l'alliberament, així com el respecte a la llibertat de premsa i informació.
4. Mostrar la seva solidaritat vers les dones iranianes, kurdes i perses així com totes les dones que s'enfronten a qualsevol tipus de discriminació, i amb els homes que comparteixen la seva lluita.
5. Considerar necessària una investigació exhaustiva i independent dels fets que han provocat la mort de Mahsa Amini; i que es depurin les responsabilitats polítiques, civils i penals que se'n derivin.
6. Condemnar qualsevol legislació que estableixi l'obligatorietat del vel, ja que atempta contra la llibertat de les dones a vestir i viure com vulguin, així com a què es dissolgui la policia de la moral.
7. Demanar a les institucions europees i els Estats Membres de la Unió Europa que donin suport a la societat civil iraniana que lluita en favor de les llibertats i drets de les dones per tal d'avançar cap a un Iran més democràtic i socialment just.
8. Demanar a les institucions europees i als estats membres de la Unió Europea que evitin legislar o desenvolupar polítiques sobre qualsevol aspecte de la indumentària de les dones, ja que atempta contra la llibertat de les dones a vestir i viure com vulguin allà on siguin.
9. Lamenta la criminalització, l'assenyalament i la hipervigilància que dones arreu del món, també a Catalunya, han de patir per l'ús del vel i insta a les institucions públiques catalanes a revisar la legislació i el conjunt de polítiques públiques que puguin incórrer en aquesta persecució.
10. Així, condemna l'ús partidista, ideològic, racista i islamòfob que arreu se'n fa arran de l'assassinat de Mahsa Amini per validar discursos d'odi i discriminació”.
Badalona, 26 d’octubre de 2022