Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Declaració institucional de condemna de les pràctiques del fons d’inversió Azora i a favor de la regulació dels preus de lloguer

24/02/2020 ::    

La declaració es llegirà demà dimarts, 25 de febrer, a les 17.30 hores a la plaça de la Vila i es portarà posteriorment al Ple de l’Ajuntament de Badalona

Demà dimarts, 25 de febrer, a les 17.30 hores a la plaça de la Vila, l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, llegirà la “Declaració institucional de condemna de les pràctiques del fons d’inversió Azora i a favor de la regulació dels preus de lloguer”. El regidor de l’Àmbit de Govern i Territori, Rubén Guijarro, atendrà posteriorment als mitjans de comunicació.

Rubén Guijarro, com a alcalde accidental, es va reunir a Madrid recentment amb el president del Grup Azora, Fernando Gumuzio. “Hem estat el primer ajuntament de Catalunya que hem pogut traslladar directament la preocupació de les famílies residents a Badalona per la renovació dels contractes dels lloguers amb preus per sobre de mercat”, ha assenyalat Rubén Guijarro.

La Declaració es portarà al Ple que l’Ajuntament de Badalona que se celebrarà a les 18 hores i  compta amb el suport de tots els grups municipals.

Declaració institucional de condemna de les pràctiques d’Azora i a favor de la regulació dels preus de lloguer

Les ciutats del país estan sent víctimes d’atacs especulatius a mans de fons voltor, fons d’inversió especialitzats en el sector immobiliari que busquen elevades rendibilitats en el mercat del lloguer, en detriment al dret a l’habitatge dels inquilins. Azora és un dels fons d’inversió responsables de l’actual situació d’emergència habitacional que travessa totes les ciutats de l’estat, tal i com fa pocs dies va anunciar en declaracions als mitjans el relator de l’ONU sobre pobresa. Els fons voltor es caracteritzen per les seves pràctiques depredadores, que es fonamenten en esprémer les economies domèstiques dels llogaters i que passen per tot un seguit d’abusos immobiliaris. El Sindicat de Llogaters ha detectat pràctiques abusives i depredadores en 11 comunitats de veïns d’Azora als municipis de Terrassa, Barcelona, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, i Granollers, i això és només la punta de l’iceberg d’aquesta situació. Les 232 unitats familiars d’aquestes comunitats de veïns han decidit organitzar-se a nivell de blocs amb l’ajuda del Sindicat de Llogateres de Catalunya, amb l’objectiu de frenar els abusos als quals es troben subjectes. Aquests abusos, entre altres qüestions, es concreten en:

1. En primer lloc, plantegen pujades de preu absolutament abusives i fora de qualsevol proporció que en tots els casos que ens hem trobat fins ara, és de fins a més del 80%. Encara que l’actual Llei d’Arrendaments Urbans no regula el preu del lloguer, les pujades que Azora imposa als seus llogaters superen en desmesura els preus mitjans de mercat que senyala l’Índex de Preus de la Generalitat. Però més enllà de fer pujades de preu en habitatges subjectes a la llei del lliure mercat, Azora també ha estat imposant pujades de lloguer en habitatges de protecció oficial en règim concertat i general. Aquestes pujades són completament il·legals i es troben sota inspecció dels tècnics municipals.

2. A més, Azora també imposa clàusules fraudulentes en els contractes. Una d’elles és la pujada encoberta del lloguer a través de pujades interanuals desvinculades de l’Índex de Preus al Consum i amagades sota suposades bonificacions durant els primers anys de contracte, fet que suposa un flagrant frau de llei respecte al Decret Reial 7/2019 de l’1 de març de mesures urgents en matèria d’habitatge i lloguer. A més, Azora també obliga als seus llogaters a contractar una assegurança per impagament, fet que novament suposa un frau de llei, donat que es tracta d’una assegurança que només beneficia al propietari i és, per tant, un abús obligar al llogater a contractar-la. A aquests dos abusos cal sumar-hi forçar al llogater a assumir reparacions de l’habitatge que són responsabilitat de la propietat o assumir el pagament de l’Impost sobre els Béns Immobles, també responsabilitat legal de la propietat.

3. Finalment, Azora nega sistemàticament als seus inquilins el dret a llegir els contractes (plens de clàusules abusives) abans del propi dia de la firma, fet que nega als llogaters la possibilitat de fer una consulta jurídica sobre el contracte que se’ls exigeix firmar.

Més enllà dels fraus i il·legalitats que practica el fons d’inversió Azora, és d’una gravetat extrema que les pujades de preus que s’apliquen, estiguin amparades per la legislació vigent. Els veïns i les veïnes dels 232 pisos de lloguer d’Azora, organitzades en el si del Sindicat de Llogateres de Catalunya, veuen com un imperatiu la regulació de preus de lloguer.

Per aquests motius el Ple de l’Ajuntament assumeix els següents compromisos:

1. Exigir a Azora que deixi de vulnerar el dret a l’habitatge del veïnat de forma sistemàtica.

2. Exigir a Azora que s’assegui a negociar de manera col·lectiva amb tots els veïns i veïnes i el Sindicat de Llogateres, com ja han fet Goldman Sachs, Blackstone, Optimum i altres grans fons d’inversió

3. Exigir amb urgència i determinació, una nova legislació dels lloguers estatal i/o autonòmic, que inclogui la regulació dels preus, la prohibició de les expulsions sense causa justificada, i el dret de negociació dels llogaters a través dels seus representants. És des dels municipis des d’on se senten diàriament els efectes de les pujades abusives de preus i les expulsions injustificades. En moltes ocasions, són els consistoris els qui han de gestionar de primera mà el drama humà de l’emergència habitacional provocada pels voltors. Les alcaldesses i els alcaldes, regidors i regidores de les ciutats, són les que més entenen la necessitat d’una regulació de preus.

Badalona, 24 de febrer de 2020

twitter @AjBadalona