A l’inici del Ple de l’Ajuntament de Badalona del dimarts 24 de novembre de 2020 s’ha llegit una Declaració institucional a favor del sistema públic de salut i per una atenció sanitària forta. La Declaració és la següent:
“La crisi sanitària de la Covid-19 ha portat al límit el nostre sistema públic de salut, que ha hagut de suportar una gran pressió durant la primera onada i, ara, amb la segona que tot just comença.
Els problemes ja crònics d’escassetat pressupostària, falta de personal i equipaments obsolets, s’ha afegit ara la sobrecàrrega que suposa l’atenció de les persones malaltes per la Covid-19. L'estudi, seguiment de contactes, l’atenció a les escoles han augmentat la pressió sobre el sistema sanitari i han afectat a la qualitat assistencial.
La manca de recursos ha dificultat la capacitat de resposta del sistema sanitari durant els darrers anys i ha estat l’esforç i el compromís dels i les professionals de la salut el que ha mantingut la seva capacitat de resposta, que s’ha vist al límit amb l’emergència sanitària actual.
Des de 2010 el sistema sanitari ha patit una caiguda en recursos materials i en l’estat de les instal·lacions, però sobretot, en recursos humans. Un fet que ha provocat un dels índex de precarietat laboral més alts entre tots els sectors que es van veure afectats per les retallades de la crisi econòmica anterior.
Les condicions laborals del personal sanitari són un problema estructural que cal fer-hi front. No pot ser en cap cas una excusa d’aquesta crisi. La càrrega de feina, els recursos humans i materials insuficients per atendre amb qualitat a la ciutadania està fent que els professionals pateixin estrès, impotència i desànim en veure que no poden desenvolupar la seva feina com cal i que repercuteix a l’excel·lència del servei.
S’han anat reduint les visites presencials com a mesura preventiva, però s’ha de garantir que es duguin a terme totes les visites presencials necessàries, i en la mesura del possible destinar més recursos a l’atenció primària per aconseguir que cap persona tingui dificultats per accedir-hi.
Cal treballar per recuperar el nostre equip assistencial, tant de metge/ssa com d’infermer/a i tota la resta de treballador/es assignades. Aquell que ens porta i ens coneix. I defensar que l’assistència sanitària a l’Atenció Primària sigui una assistència pública, universal, de fàcil accés, ràpida, propera, longitudinal i de continuïtat on els nostres professionals ens puguin veure, escoltar, explorar i dirigir.
Ens preocupa l’atenció a les persones grans o amb problemes crònics, o aguts NO COVID, ja que s’estan produint retards en la realització de proves diagnòstiques i tractaments. Volem evitar que es produeixin anul·lacions, sense terminis raonables que fixin recuperar-les.
Tot això posa de relleu la necessitat que tenim com a societat de comptar amb un sistema públic de salut potent, gratuït i universal com a un pilar fonamental de l’Estat del Benestar.
És per aquests motius, i a petició de la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona, membre de Marea Blanca, que tots els grups polítics de l’Ajuntament de Badalona reunits en Ple ACORDEN donar suport a les reivindicacions emeses per la FAVB com a col•lectiu representat en la defensa de la sanitat pública al nostre municipi:
1. Instar a la Generalitat de Catalunya que treballi per mantenir el servei de tots els centres d’atenció primària.
2. Reforçar l’habilitació d'espais i circuits segurs per evitar contagis i mesures de protecció segures per a tot el personal i pacients, als accessos i als locals dels centres d’atenció primària degudament equipats.
3. Limitar l’ús de la consulta telemàtica, bàsicament telefònica, reservada només per aquelles qüestions administratives que es poden resoldre per aquesta via i que no impliquin mai la substitució de una visita presencial necessària.
4. Instar al Departament de Salut a treballar per recuperar les visites presencials, en temps raonable i sense llistes d’espera a càrrec dels equips assistencials complerts d’atenció primària de referència assignats a cada pacient.
5. Promoure la participació ciutadana en el funcionament i la gestió de la sanitat i de l’atenció primària de la nostra ciutat, entenent que la titularitat del sistema és la pròpia ciutadania i que en té tot el dret a co-decidir.
6. Recuperar els treballadors/es, professionals metges, infermers, auxiliars diversos, psicòlegs, treballadores socials i administratius perduts amb les retallades des del 2010. Llocs d’ocupació amb condicions dignes i estables.
7. Prioritzar la inversió (anomenada despesa) sanitària destinada a l'atenció primària, amb una dotació econòmica que arribi al 25% del pressupost global de Salut, tal com recomana l'OMS i com es dóna a la mitjana UE-15.
8. Instar al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya a l’elaboració de protocols i l’adopció de mesures encaminades a garantir el correcte funcionament del sistema sanitari davant de la nova onada del virus Covid19, a pal·liar la seva incidència i a protegir de manera efectiva el personal sanitari.
9. Traslladar aquests acords a la Conselleria de Salut, a la direcció del CatSalut, a la direcció i a la instància territorial de l’Institut Català del la Salut i de la regió sanitària del CatSalut, als Grups polítics del Parlament de Catalunya. Així mateix, a la Federació i l’Associació de Municipis de Catalunya, la CONFAVC, i als estaments responsables dels Centres d'Atenció Primària del nostre municipi i per constància a la Marea Blanca de Catalunya”.
Badalona, 26 de novembre de 2020