Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Comença la 4a edició del Va de Novel·la Històrica a Badalona

19/02/2019 ::    

Sota el títol “Badalona, segles de tradició vinícola amagada”, enguany el cicle Va de Novel·la Històrica se centra en el món del vi

La 4a edició de Va de Novel·la Històrica, organitzada per la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona, se centrarà aquest any en el món del vi. Recitals, tertúlies, xerrades, exposicions, visites històriques i tasts, conformaran un cicle d’activitats que comptaran amb reconeguts agents del camp de les lletres, del sector vinícola i amb la col·laboració d’experts enòlegs i historiadors com l’escriptor i periodista Martí Gironell o Joaquim Molina, escriptor i historiador que conduirà les activitats.

A través de la lectura i del patrimoni local es farà un recorregut per la història de la Badalona agrària i silenciada, la de les vinyes, posant l’accent en la Baetulo que fa dos mil anys exportava vins a una part important de l’imperi romà.

Malgrat que la mil·lenària Badalona del vi es mereixia un cicle de novel·la històrica que tingués en compte el patrimoni i els agents locals del sector, un altre factor important que també s’ha tingut en compte ha estat l’adscripció de les biblioteques de Badalona al projecte DO, un projecte de dinamització cultural de les biblioteques públiques de Catalunya que pren com a punt de partida l’encreuament entre la cultura del vi i les altres expressions culturals. A partir de les DO vinícoles catalanes es pretén posar de manifest que cada biblioteca és diferent en la mesura que ho és el territori en què s’ubica, perquè s’adapten i canvien en funció del seu entorn per poder oferir uns serveis més ajustats a les necessitats de cada lloc i de més qualitat.

Així doncs, es presenta un cicle d’activitats en el que conjuminen terres i espais vitícoles amb lletres, reflexions i debats de passat i futur.

Les Termes-Decumanus acolliran la trobada amb el novel·lista Martí Gironell, on, juntament amb Joaquim Molina, parlaran de la seva obra La força d’un destí, guanyadora del Premi Ramon Llull al 2018. Seguidament es proposarà un viatge amb els sentits que traslladarà els assistents a l’època romana: un tast de fa dos mil anys amb l’ajuda dels experts del Museu, i els amics de La Sargantana.

També es vol donar visibilitat a les incipients iniciatives que estan recuperant la tradició vinícola i que ja han col·locat Badalona en la DO Alella. Es visitaran les vinyes del, ara per ara, únic vinicultor badaloní, Josep Coll, propietari de la Masia Mas Coll, unes vinyes recuperades l’any 2004. Un passeig que identifica i exposa la conservació dels rituals vitícoles i descobreix els secrets per fer que els brots de la rabassa arribin a convertir-se en un magnífic vi local amb DO d’Alella, el vi Orígens. I entre vinyes, amb Josep Coll i Joaquim Molina, es farà la tertúlia sobre l’obra El celler de Noah Gordon, tot degustant les diferents varietats d’aquest vi local.

Situats en la DO Alella, se’n parlarà amb l’enòleg Josep Maria Pujol-Busquets, enginyer tècnic en indústries agrícoles, propietari d’un dels cellers que conformen aquesta DO, Alta Alella. Pujol-Busquets oferirà una conferència sobre el present i el futur de la DO Alella i convidarà a tastar una selecció dels seus vins a la botiga Vins Cristina Guillem.

Destacar també la col·laboració de Saltamartí Llibres, que se suma al cicle oferint una tertúlia en la bodega centenària Vins Teixidó, un local emblemàtic i amb identitat pròpia. La tertúlia tractarà serà sobre l’obra Las uvas de la ira. L’acte comptarà amb l’historiador Emili Muñoz i estarà moderat per Gerard Remendo i Sílvia Muntané de Saltamartí Llibres.

També es comptarà amb David Vila Ros, escriptor i dinamitzador lingüístic català, que participarà amb una proposta de recital/xerrada en la qual els contes s’aniran intercalant amb curiositats i explicacions amenes sobre l’origen de les paraules i de les expressions del món vinícola. Una activitat del programa Lletres i vins de Biblioteques amb DO de la Generalitat.

Lectures triades:

    El celler de Noah Gordon

    La força d'un destí de Martí Gironell, Premi Ramon Llull 2018 (Clàssica)

    Las uvas de la ira de John Steinbeck

La cultura del vi vincula les tres històries. Des d’èpoques i trames diferents, des de peripècies personals allunyades l’una de l’altre, els seus protagonistes estan o acaben vinculats a les vinyes i a la terra. Tots ells queden seduïts per la poderosa atracció que exerceix el món dels ceps i del raïm i senten l’impuls del creador, la màgia i l’alquímia, sempre envoltada de misteri i misticisme, que batega darrera de la elaboració del vi. Però darrera del raïm també s’hi pot amagar el dolor i l’amargura, quan la feina a les vinyes concita treballadors que són el resultat de la crisi i el desarrelament. A Las uvas de la ira, de John Steinbeck, es presenten uns personatges que reflecteixen la tragèdia humana de la crisis econòmica dels anys trenta als Estats Units, un relat descarnat i honest, una esmena a l’anomenat somni americà. A través d’aquest clàssic de la literatura nord-americana, es pot seguir la tragèdia d’una família de camperols del mig oest obligada a emigrar a Califòrnia per motius econòmics. La prosa de Steinbeck descriu els matisos de la explotació laboral, la degradació moral que imposa la pobresa i la desesperació fins a arribar a la violència extrema.

ACTIVITATS

    De vins i de mots

Dijous 7 de març, a les 19 hores,

a l’Espai Betúlia (carrer d'Enric Borràs, 43-47).

A càrrec de David Vila.

    Present i futur de la DO Alella

Dijous 14 de març, a les 18 hores,

a Cristina Guillen Selecció de Vins (carrer del Canonge Baranera, 95).

A càrrec de Josep Maria Pujol-Busquets, propietari del celler Alta Alella.

Ho organitza Cristina Guillen Selecció de Vins.

    La força d’un destí i un tast de fa dos mil anys

Dijous 21 de març, a les 18 hores,

Museu de Badalona – Termes-Decumanus (pl. Assemblea de Catalunya, 1).

A càrrec de Martí Gironell i Joaquim Molina i amb la participació del Museu de Badalona i La Sargantana.

    De Los vagabundos de la cosecha a Las uvas de la ira

Dilluns 25 de març, a les 19 hores,

a la bodega Vins Teixidó (carrer del Canonge Baranera, 125).

A càrrec d’Emili Muñoz, moderat per Gerard Remendo i Sílvia Muntané.

Ho organitza: Saltamartí Llibres.

    L’alquímia del vi

Dissabte 30 de març, a les 10 hores,

a la Masia Can Coll (carretera de Canyet, 73).

A càrrec de Josep Coll i Joaquim Molina.

    Bacó, les màscares del Déu

Dimecres 3 d’abril, a les 18 hores,

al Museu de Badalona.

Lloc de trobada: Centre Cívic Dalt la Vila (carrer del Germà Bernabé, 1-7).

Ho organitza: Servei de Cultura/Xarxa Municipal de Biblioteques de l’Ajuntament de Badalona

Hi col·laboren: Biblioteques Públiques de Catalunya, Servei de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Institució de les Lletres Catalanes, Museu de Badalona, Espai Betúlia, Masia Can Coll, Celler Alta Alella, Cristina Guillén Selecció de Vins, La Sargantana, Saltamartí Llibres, Vins Teixidó.

Badalona, 19 de febrer de 2019

twitter @AjBadalona