Els infants han creat cinc cooperatives per elaborar productes que posaran a la venda el 28 de maig als Encants de Montigalà
Aquest dimecres 17 de març a partir de les 10 hores, a la sala de premsa de l’edifici El Viver, els alumnes de 5è de l’escola Miguel Hernández que participen en el projecte ‘Cultura emprenedora a l’escola’, explicaran i presentaran formalment a l’Ajuntament de Badalona els treballs realitzats fins ara en el procés de creació de la seva cooperativa. Els infants seran rebuts per la 2a tinenta d’alcaldia i regidora de l’Àmbit de Govern, Promoció Econòmica, Ciutadania i Igualtat, Cristina Agüera, i la regidora de l’Àrea de Cultura, Educació i Joventut, Amanda Feria. Posteriorment, els membres de la cooperativa entraran al registre municipal la sol·licitud per demanar el permís per posar una parada als Encants de Montigalà el pròxim divendres 28 de maig per tal de poder oferir els seus productes.
Per la seva part, els alumnes del col·legi Badalonès presentaran les seves cooperatives el dimecres 14 d’abril a través d’una reunió telemàtica en la qual també coneixeran als nois i noies de l’escola Miguel Hernández. L’acte de dimecres 17 de març començarà amb la presentació de la cooperativa Migacoop, continuarà amb una comunicació sobre finançament i banca ètica, i un diàleg dels nois i noies amb la cooperativa Aberdeen, vinculada a l’Ateneu Cooperatiu Barcelonès Nord. Aberdeen, com a cooperativa amiga, acompanya a les cinc cooperatives que s’han creat (els 19 dimoniets, 5 i B cooperativa, Hand & You, Buy for help i Migacoop) en tot allò que necessitin per poder aconseguir els seus objectius. Finalment es parlarà del procés de producció i venda dels productes elaborats per les cooperatives.
L’objectiu del projecte ‘Cultura emprenedora a l’escola’, iniciat fa 10 anys i impulsat per l’Ajuntament de Badalona i la Diputació de Barcelona, és fomentar la cultura emprenedora entre l’alumnat d’educació primària. La iniciativa consisteix en que els alumnes de 5è de primària de les escoles de Badalona que hi participen creïn una cooperativa per cada grup de classe. El procés segueix amb la determinació dels productes que s’han d’elaborar i acaba amb la seva venda en una parada del mercat dels Encants del parc de Montigalà.
Durant els desenvolupament del projecte, els participants aprenen a crear, organitzar, gestionar i tancar una cooperativa de fabricació de productes, mitjançant activitats com sol·licitar un microcrèdit o vendre en un mercat local. A més, cada cooperativa decideixen si destina, com a bona pràctica de Responsabilitat Social Empresarial, un mínim del 10% dels seus possibles beneficis a un projecte de desenvolupament local o internacional, a través d’una ONG. El projecte està integrat en el pla anual del centre i afavoreix el desenvolupament del currículum escolar.
Abans de les presentacions d’aquesta setmana, les cooperatives ja han aprovat els seus estatuts, han creat la seva junta directiva, han fet un taller dinamitzat per l’IMPO sobre el món de l’ empresa i el cooperativisme, i han treballat la seva imatge corporativa i creat el seu logo amb l’ajuda d’alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo. A més, en les pròximes setmanes faran un taller sobre la Responsabilitat Social Empresarial amb la col·laboració de diferents entitats.
En el projecte a Badalona hi participen, a més de les dues escoles, la cooperativa Aberdeen (vinculada a l’Ateneu Cooperatiu Barcelonès Nord), l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo, Triodos Bank, i l’Ajuntament de Badalona a través l’IMPO i del Servei d’Educació.
El dimecres 9 de juny està previst fer la cloenda del projecte amb tots els nois, noies, mestres i entitats participants. D’altra banda ja està obert el termini de presentació de sol·licituds per a la incorporació el pròxim curs de nous centres de Badalona que es s’afegeixin als set que hi van participar el curs passat.
Badalona, 16 de març de 2021