Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Balanç de la temporada de platges 2019 a Badalona

18/09/2019 ::

L’estiu ha estat marcat per la meteorologia amb dues onades de calor molt fortes i amb diversos episodis de pluges de gran intensitat

Durant la temporada de platges la bandera verda o groga s’ha hissat el 82% dels dies i la vermella el 18%

La temporada de platges 2019 a Badalona ha estat complicada i marcada per les condicions meteorològiques que s’han donat. Enguany, l’estiu ha estat molt calorós, amb dues onades de calor molt fortes (una d’elles es va prolongar fins a 10 dies), fet que va propiciar que el nombre d’usuaris fos molt elevat. D’altra banda, durant els mesos d’estiu es van patir fins a 8 episodis de pluges intenses que van provocar l’obertura dels sobreeixidors i, en conseqüència, l’abocament d'aigües pluvials i residuals a l'aigua de mar, la qual cosa comporta un episodi de contaminació de curta durada i la hissada de la bandera vermella que prohibeix el bany.

Aquest factor, entre d’altres, ha marcat l’estat del mar i les banderes que ho senyalitzen. Durant la temporada de platges la bandera verda o groga s’ha hissat el 82% dels dies i la vermella el 18%.

Inici de temporada i infraestructures:

La temporada va començar amb l’atorgament, el mes de juny, de la bandera blava a les platges del Cristall i Barca Maria. L’Escola del Mar i l’Escola de Natura, per primera vegada, també van aconseguir el guardó de Centre Blau.

La principal millora en les infraestructures de la platja va ser la instal·lació a l’inici de la temporada de bany d’un mòdul vestidor per a persones amb diversitat funcional a la platja del Cristall. Aquesta millora ha permès tenir un segon punt (a part de l’existent a la platja de l’Estació) d’assistència al bany per aquestes persones.

Salvament i socorrisme:

En relació al servei de salvament i socorrisme, durant aquest estiu s’han realitzat un total de 562 assistències, 25 evacuats i 10 rescats i s’han fet 112 banys per a persones amb mobilitat reduïda. La majoria de les accions realitzades en aquest àmbit han estat en accions preventives d’informació als usuaris (un total de 12.236).

Incidències:

Una de les incidències que pateixen les platges de tota la costa catalana durant la temporada és la celebració de la Nit de Sant Joan. Enguany, durant l’operatiu extraordinari organitzat amb motiu de la revetlla es van recollir 4.000 kg de residus, una xifra similar a la de l’any 2018.

La principal incidència patida durant l’estiu a les platges de Badalona va ser la recollida durant el cap de setmana del 20 i 21 de juliol de 31.000 kg de residus que es trobaven a la sorra provinents del mar, on van arribar a causa de les tempestes dels dies anteriors, especialment la del dia 17, en què van caure 20l/m² en 30 minuts. Aquests residus eren, especialment, sòlids d’origen vegetal, sobretot canyes i restes com troncs i fulles. La tipologia dels residus evidencia que les aportacions més importants que van acabar a les platges de la ciutat es van donar a través de rieres i torrents i una petita part provenien del sistema de sanejament.

Altra incidència destacable van ser les fuites d’aigua patides en les canonades de les dutxes d’algunes platges, que van ser reparades tan aviat com va ser possible, però que van deixar algunes zones de banys alguns dies sense servei.

Cal recordar també la trobada d’un suposat artefacte explosiu el passat 30 d’agost i que va obligar a tenir la platja del Cristall tancada durant dos dies. Finalment, especialistes de l’Armada espanyola van venir a Badalona i van poder confirmar que l'artefacte trobat no era cap explosiu, sinó restes de pilars de formigó.

De cara a la temporada de platges vinent, la regidora de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, Rosa Trenado, destaca que el primer objectiu serà seguir treballant amb les administracions implicades i tots els grups municipals de Badalona per intentar solucionar l’alteració de la qualitat microbiològica del aigua de mar quan es produeixin fortes pluges i s'obren els sobreeixidors a mar.

Badalona, 18 de setembre de 2019

twitter @AjBadalona