Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Badalona rep el màxim guardó de la Comissió Europea com a lloc de referència en innovació en envelliment actiu i saludable

25/09/2019 ::    

L’acte de lliurament del reconeixement se celebra aquest vespre a Aarhus, Dinamarca

Badalona ha estat reconeguda amb el guardó de la Comissió Europea que l’acredita com a ciutat de referència en matèria d’innovació en envelliment actiu i saludable, amb la valoració màxima possible (quatre estrelles). Aquest reconeixement és fruit de la tercera convocatòria del programa de l’Associació Europea per a la Innovació en Envelliment Actiu i Saludable (EIP on AHA per les sigles en anglès d’European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing). Els llocs de referència premiats, com Badalona, es distingeixen per disposar d’estratègies integrals per avançar en la innovació per a l’envelliment actiu i saludable d’acord amb un model que inclou la implicació de nombrosos agents: les autoritats del territori, el sector sanitari i d’atenció social, el món acadèmic, la societat civil i la indústria.

Badalona és l’única ciutat de l’Estat Espanyol premiada, juntament amb altres 13 regions espanyoles, d’un total de 77 organitzacions regionals i locals europees. Aquest reconeixement se suma al guardó assolit en l’anterior convocatòria de l’any 2017, tot i que en aquesta edició s’ha doblat la puntuació obtinguda.

La recepció d’aquest guardó es durà a terme avui dimecres 25 de setembre en una cerimònia que se celebra a Aarhus (Dinamarca) i que comptarà amb la presència de l’alcalde de Badalona Álex Pastor. Abans de la cerimònia d’entrega del guardó, Pastor ha explicat que "és un orgull com alcalde poder recollir una distinció tan destacada de la Comissió Europea a la nostra ciutat. Aquest reconeixement farà que Badalona sigui una ciutat de referència en envelliment actiu i saludable per altres ciutats o per altres països i ampliar les nostres relacions i projectes en aquest àmbit. Sens dubte, el mèrit és de totes les entitats, associacions del tercer sector, institucions de recerca, empreses i departaments municipals que es preocupen, i molt, en millorar la qualitat de vida de la nostra gent gran. La ciutat us dona les gràcies per la vostra feina".

Un ecosistema de més de 30 agents

La candidatura de la ciutat ha estat impulsada des de Badalona Serveis Assistencials (BSA), l’organització sanitària municipal que forma part de l’ecosistema format per més de 30 agents i associacions que fan al municipi mereixedor d’aquest guardó. Aquest ecosistema inclou actors d’aquests àmbits:

    Sector públic: Ajuntament de Badalona, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Atenció Primària Institut Català de la Salut, Institut Municipal de Serveis Personals, Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació, Institut Guttmann i Badalona Serveis Assistencials.

    Sector empresarial: Open Evidence, TUSGSAL, Ipsilon Consulting, Costaisa Group, IN2, Farmàcia Bernat, Àngels Empresa Inserció Laboral i beHIT.

    Sector acadèmic i de recerca: EURECAT, Universitat Oberta de Catalunya, Escola d’art i superior de disseny Pau Gargallo, Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Tries i Pujol.

    Tercer sector: Casal Gent Gran Can Canyadó, Casal Gent Gran Can Mercader, Casal Gent Gran Nova Lloreda, Casal Gent Gran Pep Ventura, Casal Gent Gran Pomar, Casal Gent Gran Antònia Boada, Casal Gent Gran Congrés, AFABSS (Alzheimer Association), Amics de la Gent Gran de Badalona, Associació de Veïns i Veïnes del Centre, Associació de Veïns i Veïnes de Dalt la Vila i Coll i Pujol, Fundació la Pedrera, Fundació Llegat Roca i Pi.

El treball conjunt d’aquests actors ha permès crear a Badalona una xarxa d’acció que actua en diferents línies d’envelliment actiu i saludable. El principal valor afegit de la ciutat en aquest sentit és que, més enllà de les institucions municipals i els proveïdors de salut, Badalona és capaç de generar projectes participatius gràcies al teixit social.

Un exemple d’aquest tipus de projectes és la iniciativa ‘Radars Badalona’, que busca crear una xarxa comunitària i de prevenció que redueixi el risc de soledat i aïllament de la gent gran. Per fer-ho, es detecten les persones grans que pateixen aquesta situació i s’engeguen mecanismes per poder-les ajudar. En la mateixa línia, a Badalona existeixen altres projectes per detectar i ajudar persones en situació de solitud no desitjada com ‘Grans Veïns’, adreçat a la població dels barris de Nova Lloreda, Sistrells i Sant Crist de Can Cabanyes o ‘Veïns per veïns’, que cobreix el Districte 1 de Badalona.

Altres projectes que comparteixen el mateix objectiu són els tallers de marxa nòrdica o el programa ‘Fem Salut’ que combinen les activitats físiques amb la interacció social. Les jornades, xerrades o fires adreçades a la gent gran completen la llista d’innumerables activitats promogudes a Badalona per assolir una vida activa i saludable.

Un premi de ciutat

El guardó atorgat a Badalona és un premi a la tasca de tota la ciutat. És per això que el pròxim 1 d’octubre a les 19 hores, Dia Internacional de la Gent Gran, es farà un acte al Centre Cívic La Salut en el que es lliurarà col·lectivament el premi a totes les persones i institucions que l’han fet possible i que contribueixen a fer de Badalona una ciutat millor.

Les persones que estiguin interessades a conèixer quines actuacions en matèria d’envelliment actiu i saludable es fan a Badalona, també podran assistir a l’acte. La inscripció és gratuïta i limitada a l’aforament de la sala; es pot formalitzar mitjançant el formulari següent: https://www.bsa.cat/ca/espai-de-salut/activitat/acte-de-reconeixement-badalona-com-a-lloc-de-referencia-en-innovacio-en-envelliment-actiu-i-saludable o enviant un correu electrònic a bsa@bsa.cat

Badalona, 25 de setembre de 2019

twitter @AjBadalona