Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Badalona reactiva el programa de promoció de la lectura infantil “Nascuts per llegir”

01/02/2023 ::    

La iniciativa està destinada a les famílies usuàries del servei de pediatria dels Centres d’Atenció Primària Nova Lloreda, Martí Julià i Morera Pomar de BSA

A partir d’aquest mes de febrer, les famílies usuàries del servei de pediatria dels Centres d’Atenció Primària (CAP) Nova Lloreda, Martí i Julià i Morera Pomar, podran participar en el programa “Nascuts per llegir”, una iniciativa que promou el gust per la lectura entre els infants de 0 a 3 anys. El programa que es va iniciar originalment al setembre del 2019 i va quedar aturat per la pandèmia, compta amb la col·laboració de la Biblioteca Lloreda , la Biblioteca Canyadó i Casagemes — Joan Argenté i la Biblioteca de Pomar.

El programa es desenvolupa amb la implicació de les infermeres pediàtriques i pediatres dels centres d’atenció primària que, durant la visita dels usuaris, lliuren a la família receptes de lectura amb contes i pautes per llegir amb els seus fills i els hi ofereixen un espai de lectura a la sala d’espera. Aquests professionals també entreguen un dossier amb informació del programa i recomanacions de lectures de la biblioteca col·laboradora que correspon a cada CAP. Un cop a la biblioteca, cada nen rep un carnet i s’informa els pares sobre les activitats que s’hi realitzen.

L’objectiu del programa no és crear lectors precoços sinó, principalment, actuar sobre els hàbits de les famílies convidant a visitar la biblioteca, llegint en veu alta i fent del llibre una eina de comunicació entre pares i fills i una font de benestar familiar.

La lectura és una de les bases del creixement integral dels infants i, a través de la lectura compartida, s’estimulen l’afectivitat i la comunicació. Molts estudis confirmen que explicar i/o llegir contes en veu alta els primers mesos de vida reforça els vincles entre pares i fills, afavoreix l’adquisició del llenguatge, estimula la imaginació i la creativitat, desenvolupa el gust per aprendre i potencia la capacitat d’observació, atenció i concentració.

El programa “Nascuts per llegir” va néixer l’any 2002 dins el Grup de Biblioteques Infantils i Juvenils del Col·legi Oficial de Bibliotecaris – Documentalistes de Catalunya (COBDC) i actualment s’imparteix a diferents municipis de Catalunya. A Badalona el projecte s’impulsa des del Servei de Salut i el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Badalona, juntament amb Badalona Serveis Assistencials (BSA).

Badalona, 1 de febrer de 2023

twitter @AjBadalona