Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Badalona presenta una escultura dedicada a l’alcalde Frederic Xifré i Masferrer

30/03/2023 ::

L’obra s’encarregarà a l’escultor mataroní Pere Coll

Aquest dissabte, 1 d’abril, a les 10.30 hores, es presentarà a la sala d’actes del Museu de Badalona (plaça de l'Assemblea de Catalunya, 1), el projecte de l’escultura dedicada a l’alcalde Frederic Xifré.

Frederic Xifré i Masferrer va ser alcalde de Badalona entre el mes de març de 1936 i el gener de 1937 on es va haver d’exiliar a Marsella fins al 1938. El seu mandat es va veure afectat per l’esclat de la Guerra Civil. La seva figura va adquirir una càrrega simbòlica i valor democràtic en ser afusellat pel franquisme en acabar la guerra, el 15 de febrer de 1940, al Camp de la Bota.

La iniciativa de dedicar una escultura a l’alcalde Frederic Xifré es fa proposta d’una moció presentada al ple municipal, en data 31 de gener de 2017 per l’Associació Cultural Alcalde Xifré, en defensa de la seva memòria. L’any 1979, durant el primer ajuntament democràtic de Badalona, se li dedicà el nom d’una plaça.

El Museu de Badalona encarregarà l’escultura a l’artista Pere Coll, conegut com a Perecoll. Nascut a Mataró el 1948, és un artista polifacètic que ha conreat la pintura, l’orfebreria i l’escultura i que ha obtingut ressò internacional. És autor de diverses escultures públiques, sobretot a Mataró, on una de les seves obres, titulada La cadira de l’alcalde, està dedicada a Josep Abril Argemí, alcalde republicà d’aquella ciutat, que també fou afusellat.

La regidora de l’Àrea de Cultura i Mobilitat i vicepresidenta del Museu de Badalona, Anna M. Lara, ha comentat “que després d’estar aturar els últims anys, el govern de la ciutat ha treballant intensament perquè Badalona repari la memòria històrica del seu alcalde Frederic Xifré, afusellat pel franquisme amb una escultura en el seu record.” Segons Lara “l’escultura també ha de servir per dignificar la memòria de molts altres persones que van patir la repressió i l’exili per defensar els ideals republicans i democràtics”.

Badalona, 30 de març de 2023

twitter @AjBadalona