Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Badalona participa per quart any consecutiu al festival d’arquitectura 48h Open House BCN

16/10/2019 ::            

Durant el cap de setmana del 26 i 27 d’octubre, dotze edificis de la ciutat s’obren a les visites de la ciutadania

L’oferta del festival inclou quatre itineraris per Badalona guiats per experts que podran realitzar-se amb inscripció prèvia

L’arquitectura i la seva divulgació tornen a cobrar protagonisme per quart any consecutiu a Badalona amb la celebració del 48 Open House BCN el cap de setmana del 26 i 27 d’octubre. Durant aquests dos dies, dotze edificis singulars de la ciutat obriran les seves portes al públic de manera gratuïta per tal d’apropar l’arquitectura a la ciutadania i reivindicar el patrimoni arquitectònic de Badalona en l’àmbit estètic, funcional i social.

El festival d’arquitectura també acull quatre itineraris per diferents parts de la ciutat guiats per persones expertes. Aquestes rutes, que es podran realitzar amb inscripció prèvia, s’articulen a través des d’una visió de la ciutat per la façana marítima, pel Modernisme o propostes diferents com itinerari pels parcs del barri de Canyadó o sobre les “cicatrius” de la ciutat de Badalona.

Aquestes activitats són una bona oportunitat per aprendre a valorar l’arquitectura, tant des del punt de vista estètic com social, i descobrir components del patrimoni arquitectònic modern que acostumen a passar més desapercebuts. Aquest és precisament el motiu pel qual va néixer el festival Open House BCN, un projecte sense ànim de lucre que ha esdevingut una cita essencial de l’arquitectura de la capital catalana i que en els darrers anys ha incorporat en la seva oferta altres ciutats del territori.

Dones arquitectes

En el seu desè aniversari, el 48H Open House BCN aposta per posar el focus en les dones arquitectes i per això ha seleccionat 10 dones professionals de l’arquitectura que representen una de les diferents seccions de l’Open House o un dels seus àmbits geogràfics. L’arquitecta seleccionada per representar l’àmbit geogràfic de Badalona és Pepita Teixidor.

Teixidor va iniciar la seva carrera professional col·laborant en diferents estudis d’arquitectura (Rosa Barba i Ricard Pié, Amador Ferrer i Joaquim Sabater, Bach-Mora, Clotet-Tusquets i Xavier Sust). L’any 1983 es va incorporar al servei de projectes urbans de l’Ajuntament de Barcelona (amb Oriol Bohigas com a delegat d’Urbanisme) i els anys següents va exercir de redactora de la revista Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme (amb Josep Lluís Mateo com a director) i va col·laborar amb la Campanya per a la Millora del Paisatge Urbà promocionada per l’Ajuntament de Barcelona. Paral·lelament, va compatibilitzar aquestes activitats amb l’exercici liberal de la professió, amb obres com les noves oficines municipals de l’Ajuntament de Badalona El Viver o l’Escola Planes i Casals, situada també en aquesta ciutat.

Oportunitat per a conèixer el patrimoni de Badalona

El regidor de l’Àmbit de Govern i Territori de l’Ajuntament de Badalona, Rubén Guijarro ha destacat que l’Open House "és una oportunitat única perquè els veïns i veïnes de la ciutat s'acostin a conèixer el patrimoni arquitectònic de la ciutat. Aquest any podrem accedir a edificis tan dispars com el mateix Viver, el Cor de Marina, el propi Museu de Badalona, l'edifici de capitania del port o una casa unifamiliar al carrer Lleó, feta íntegrament de fusta i amb un baixíssim consum energètic”. Guijarro ha afegit que "el fet que el Festival aquest any posi el focus en les dones ens permet també posar en relleu l'obra de grans professionals com Pepita Teixidó, que ha deixat empremta en aquesta ciutat amb edificis com l'escola Planas i Casals o el mateix Viver, on tenim la seu de les oficines municipals".

Edificis singulars oberts al públic

Els dotze edificis que obriran les seves portes els dies 26 i 27 d’octubre es troben ubicats en diferents barris de Badalona. El llistat inclou equipaments molt diversos que recorren totes les èpoques històriques que caracteritzen la idiosincràsia de la ciutat com, per exemple, el conjunt romà de les Termes i Decumanus, el Jardí de Quint Licini, la fàbrica d’Anís del Mono o diversos conjunts d’habitatges, on hi destaquen avenços com tenir un baix consum energètic.

El llistat d’edificis que obriran les seves portes al públic és aquest:

    Anís del Mono (carrer d’Eduard Maristany, 115).

    Horari: dissabte de 16 a 19 hores i diumenge d’11 a 14 hores

    Casa de la Vila i sala d’exposicions El Refugi (plaça de la Vila). Horari: dissabte de 16 a 19 hores i diumenge d’11 a 14 h

    Museu de Badalona: Termes i Decumanus i Jardí Quint Licini. (plaça de l’Assemblea de Catalunya, 1 i 3 i carrer de Lladó, 45-53). Horari: dissabte de 10 a 14 i 17 a 20 hores i diumenge de 10 a 14 hores

    Edifici de Capitania. Port de Badalona (port esportiu i pesquer Marina de Badalona).

    Horari: dissabte de 16 a 19 hores i diumenge d’11 a 14 hores.

    Edifici El Viver. Noves oficines municipals (plaça de l’Assemblea de Catalunya, 9-12).

    Horari: dissabte de 16 a 19 hores i diumenge d’11 a 14 hores.

    Fundació Germina (carrer de Vallvidrera, 4).

    Horari: dissabte de 16 a 19 hores.

    Dotze habitatges a l’avinguda d’en Caritg (avinguda d’en Caritg, 96).

    Horari: dissabte de 16 a 19 hores.

    Cor de Marina (passeig de la Rambla, 10-11 / carrer de Santa Teresa, 22).

    Horari: dissabte de 16 a 19 hores i diumenge d’11 a 14 hores.

    Habitatge unifamiliar de baix consum energètic (carrer de Lleó número 49-51).

    Horari: dissabte de 16 a 19 hores.

    Parc de Bombers de Badalona (carretera de Canyet, 1-3).

    Horari: diumenge d’11 a 14 hores.

    Escola Planas i Casals (carrer de Muntaner, 2-18).

    Horari: diumenge d’11 a 14 hores.

    Sant Jeroni de la Murtra. (camí del Monestir s/n).

    Horari: diumenge de 10 a 13 hores.

Itineraris guiats per experts

Durant el cap de setmana s’han programat a Badalona quatre recorreguts ben diferents.

La nova façana marítima de la ciutat guanyada a la indústria:

Dissabte, a les 16 hores, i diumenge, a les 11 hores. Punt de trobada: passeig. de la Rambla, 12, a càrrec d’Olga Tarrasó Climent, arquitecta.

El nou passeig Marítim de Badalona està construït sobre el passat industrial de la ciutat. El projecte fa referència a l’escala del front urbà construït i, al mateix temps, estableix un diàleg amb el paisatge natural recuperat. Un treball topogràfic acurat tanca la perspectiva de la platja contra la nova marina i resol la relació entre els dos espais a banda i banda del traçat ferroviari i l’accés de la ciutat al mar a Martí i Pujol. La integració dels accessos al Pont del Petroli en el traçat del passeig reforça el recorregut en la part central. La contundent elecció de materials i el sistema d’enllumenat, ajuden a la comprensió del paisatge des d’una òptica d’àmbit metropolità.

Cicatrius Badalona:

Dissabte, a les 16 hores, i diumenge, a les 11 hores. Punt de trobada: carretera de Canyet, 10. A càrrec de Josep Maria Massot Beltran, arquitecte.

Una riera, un jardí i una plaça:

Dissabte, a les 16 hores, i diumenge, a les 11 hores. Punt de trobada: carrer de la Riera de Canyadó / avinguda de Pomar, a càrrec d’Isabel Bennasar Félix, arquitecta.

L’itinerari comença per un passeig al llarg del parc de Riera Canyadó. S’arriba al parc de Ca l’Arnús on, dins els jardins històrics, es podrà visitar la torre del rellotge. Passant per Can Solei, la visita acaba als jardins del conjunt d’habitatges de Can Mercader, exemple del moviment modern a Badalona.

De l’arquitectura tradicional al modernisme:

Dissabte, a les 16 hores, i diumenge, a les 11 hores. Punt de trobada: Torre Vella, davant l’església de Santa Maria, a càrrec de Margarida Abras Pou, directora Museu de Badalona.

Per a més informació i inscripcions: https://www.48hopenhousebarcelona.org/badalona/

Badalona, 16 d’octubre de 2019

twitter @AjBadalona