Altres idiomes

Català Castellano English
Ajuntament de Badalona

Badalona organitza diverses activitats amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

14/11/2019 ::        

L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania per minimitzar l'impacte que té la generació de residus dins la nostra vida quotidiana

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que se celebra del 16 al 24 de novembre, Badalona organitza diverses activitats per tal de sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta problemàtica i les possibles accions que cadascú de nosaltres pot fer per tal de minimitzar l'impacte que té la generació de residus dins la nostra vida quotidiana. Aquesta setmana, que es commemora arreu d’Europa, rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea i té els següents objectius:

    – Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.

    – Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.

    – Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.

    – Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

A Badalona, les activitats que s’han programat són:

Cicle d'activitats "Recursos o residus, vols saber-ne més?"

Es tracta d’un cicle d'activitats que forma part del Programa "Compartim un Futur" de l'Àrea Metropolitana de Barcelona que es realitzaran entre el 21 de novembre i el 19 de desembre amb la col·laboració de l'Ajuntament de Badalona. Aquestes activitats, que es duran a terme al Centre Cívic Torre Mena, són de caràcter participatiu, estan adreçades al públic adult, necessiten inscripció prèvia i són gratuïtes. La primera sessió comptarà amb la presència de la Regidora de l'Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Badalona Rosa Trenado.

21 de novembre, de 18 a 19.30 h. ‘Residus, què hi ha després del contenidor?’

És una activitat on es dona resposta a les preguntes i falsos mites que s'han generat al llarg dels anys entorn els residus municipals i el seu tractament. A més, es donen algunes idees de bones pràctiques que es poden aplicar en la rutina diària. L'activitat inclou diverses dinàmiques i recursos per treballar la separació de residus segons les diferents fraccions, una mostra de materials reciclats i s'explica com es paga el sistema de gestió de residus.

28 de novembre de 16 a 19 h. ‘Donem una nova vida els residus’

Visita a la Planta Integral de valorització de residus de Sant Adrià de Besòs on es transformen els residus en nous recursos i energia. L’organització hi posa el mitjà de transport!

12 de desembre de 18 a 19.30 h. ‘Quina tela!’

Aquesta activitat permet aprofundir sobre l'origen i la confecció de la roba que utilitzem a diari i aprendre com podem reduir i prevenir la generació de residus tèxtils a través dels mercats d'intercanvi. Inclou un taller de fabricació d'un portaentrepans, reutilitzant una peça de roba.

19 de desembre de 18 a 19.30. ‘Aula d'intercanvi de coneixements’

Una jornada de cloenda i d'intercanvi de coneixements on tothom podrà compartir experiències i aprenentatges al voltant dels recursos i residus. Es projectarà un vídeo sobre els plàstics i debat posterior.

Per a més informació i inscripcions: tel 93 483 27 12 / 93 483 29 58 o bé envieu un correu electrònic a mggomezg@pre.badalona.cat o bé a ed_ambiental@pre.badalona.cat (Places limitades).

Mercat del Trasto de Nadal

Emmarcat dins dels actes de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, el ja tradicional Mercat del Trasto de Badalona celebrarà la seva 25a edició el pròxim diumenge 1 de desembre al Parc de les Muntanyetes. Es tracta d’una fira on els ciutadans particulars i associacions sense ànim de lucre poden vendre els seus objectes de segona mà. El mercat té l’objectiu de promoure la reutilització i donar valor als objectes usats que estiguin en bon estat perquè no es converteixin en residus i donin servei a persones que els necessitin.

També, tal com s’ha anat fent en les últimes edicions, es tindrà una cura especial en la recuperació de residus que genera el mercat. És per això que comptarem amb l’Associació Solidança, una entitat sense afany de lucre i dedicada a la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat social que gestionarà i revalorarà els objectes per tal que no es converteixin en residus. Així, tots els objectes que els paradistes no hagin venut i vulguin llençar es recolliran (roba, aparells elèctrics, objectes diversos, etc.) en uns contenidors per tal que Solidança els classifiqui i recuperi.

Xarxa d'Escoles de Badalona per a la Sostenibilitat

La problemàtica dels residus també estarà present a la Xarxa d'Escoles de Badalona per a la Sostenibilitat i, en concret el malbaratament alimentari. De fet, la Setmana Europea de Prevenció de Residus, serveix de tret de sortida per al tema que es treballarà durant tot el curs escolar. Aquest treball conjunt de les escoles verdes de Badalona, culminarà el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny) amb un acte conjunt on el malbaratament alimentari i el reaprofitament del menjar en serà l’eix principal.

Badalona, 14 de novembre de 2019

twitter @AjBadalona